Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Høstbok: Jørn Lier Horst; Nattmannen. Og 9 LIV spørsmål.

jørn

Jørn Lier Horst nyeste roman foregår i Larvik. Det er høstmorgen og tett tåke. Da tåka trekker seg tilbake: et kvinnehode på en stake midt på Larvik torg. Identiteten er ukjent, men hun er åpenbart ung.

I romanen møter vi på ny Horst faste hovedperson, politimannen William Wisting. Denne gangen står politmannen overfor det mest groteske drapet i sin karriere som politimann. Hele Norge er rystet, mediene krever rask oppklaring, og presset blir ikke mindre når et nytt lik blir funnet, dratt opp fra elvedypet. Etterforskningen bringer Wisting til brutale miljøer; våpenhandlere, narkotikasmuglere og rå utnyttelse av de mest forsvarsløse blant oss.


untitled


9 LIV spørsmål.
Les mer om Horst og høstens roman under intervjuet.

1.)

Det påstås at alle husker sitt første kyss. Det er ikke vi i LIV SÅ interessert i… Men husker du din første tekst?

Jeg har vokst opp med Lørdagsbarnetimen. Som oftest var jeg så utålmodig etter å høre fortsettelsen på hørespillene, at jeg skrev den selv. Vanligvis syntes jeg også at min versjon var bedre enn den jeg måtte vente en uke på å få høre.

Jeg har altså alltid vært glad i skrive, og har vært redaktør i skoleaviser og russeaviser. At skrivingen skulle bli profesjonell var det likevel ikke alle som hadde tro på. På ungdomskolen leverte norsklæreren ut en stiloppgave med tema om hva vi skulle bli når de ble store. Så tidlige i livet hadde jeg ikke gjort seg opp noen mening om det, noe besvarelse bar preg av. Margene var fulle av rødt blekk. Stilen var følgelig oppsummert med en konklusjon: Jeg skal i hvert fall ikke bli forfatter. Hvilket læreren hadde kommentert: Det synes ikke jeg du burde heller.

Den første teksten som ble antatt må jeg nok med en viss form for blygsel innrømme var en erotisk novelle med tittelen Nattbad, som jeg solgte til Vi Menn i 1992. Det var tre tusen lett-tjente kroner, og et fin tilskudd til studielånet.

2.)

Hva slags assosiasjoner får du av ordet BIBLIOTEK?

Først og fremst gjenskaper ordet gode barndomsminner. Mine barnsben tråkket ned dørene på Stathelle folkebibliotek hvor gamle Johs Anthon Johannessen førte bibliotekkort med sirlig hånd. Det var lukt av støv og bøker. Flere ganger i uken syklet jeg de 7 kilometerne ned til den lille gullgruven og bruket god tid i stillheten mellom bokhyllene. Trakk ut nye bøker og lette etter ukjente verk. I dag søker jeg opp de bøkene jeg er interessert i på internett, og svinger innom og henter dem. Biblioteket er servicevennlig og tilgjenglig – og både støv og luktfritt.

3.)

Det påstås ofte at forfattere er blitt forfattere fordi de var for dårlige i fotball og annen sport. Det ønsker vi i LIV selvfølgelig å motbevise.
Så hva er ditt største idrettsøyeblikk? Og nå snakker vi ikke om et du har hatt foran tv-skjermen, men et hvor du selv var aktiv…

Jeg har nok ingen slike store øyeblikk, men ble faktisk Politimester i kulestøt da bedriftsidrettslaget arrangerte Norgesmesterskap for noen år siden. Det skal tillegges at jeg var eneste deltaker i min klasse.

Men selv uten slike store øyeblikk, har jeg faktisk måttet stille opp i TV2 Sporten to ganger for blant annet å svare på ”Hvordan føltes det?”. Slik går det når man tar livet av unge idrettsutøvere – mellom permene.


TV2_Sporten.jpghorst


4.)

Både for eksempel idrettsutøvere og skuespillere har ofte ritualer de føler de må igjennom for å lykkes, noen har også spesielle ”lykkebringende” effekter eller klær som de er helt avhengig av at er på plass.
Når du setter deg for å skrive, er det noe du MÅ gjøre / ha / trenger?
( Bortsett fra selvfølgelig det du skriver på og med.)

Jeg har ingen slike hemmelige triks. Det er viktig for meg å ha tid, struktur og en god ide.

5.)

Forfattere blir ofte mistenkt for å skrive sin egen selvbiografi i et dusin forskjellige varianter. Uten at vi på noen måte forutsetter at det stemmer, hvilken av dine personer mener du selv at har MEST av deg?

Jeg har erfaring fra flere felt innen politiet og høster selvsagt av dette når jeg skaper ulike personligheter i bøkene. De ulike rollefigurene er således sammensatt av flere personer jeg har møtt i jobben, og som jeg av ulike grunner ser opp til og gjennom tider har hatt som forbilde. På samme måte mener jeg at jeg klarer å skape realistisk bilde av kriminalitetsofre, pårørende og gjerningsmenn, ettersom det også er mennesker jeg har møtt i jobben. Jeg har imidlertid ingen konkrete forbilder blant kollegaene mine i noen av rollefigurene.

Selv identifiserer jeg meg i utgangspunktet heller ikke med noen karakterskikkelse, men ser at jeg etter hvert har mange likhetstrekk med hovedpersonen William Wisting. I den grad jeg kan si at jeg identifiserer meg med noen, må det bli ham. I og med at jeg selv er politimann ventet jeg også at mange ville trekke en slik sammenligningen og plasserte ham derfor en halv generasjon eldre enn meg selv – nettopp for å skape avstand.

Det å skape en ny norsk krimhelt var for øvrig noe av det jeg var mest bevisst på i debutromanen min. I Nøkkelvitnet får leserne vite at William Wisting er etterkommer av Oscar Wisting, en av våre glemte polarhelter som var med Amundsen til Nordpolen, Sydpolen og på Maud-ekspedisjon (for øvrig også født og oppvokst i Larvik). Mye av karaktertrekkene til William Wisting har jeg hentet fra biografien om Oscar Wisting. Oscar Wisting var for eksempel en mann som ikke trivdes i rampelyset, men stilte seg selv i skyggen av Amundsen og var den som sørget for at jobben ble gjort. Han ofret også mye av familien for dette. Ved avreisen til sydpolen var for eksempel hans kone gravid med tvillinger, og da han kom hjem to år senere var de begge døde av meslinger.

6.)

Forfattere er selvfølgelig gjennomtenkte, solidariske mennesker, som uten unntak unner sine forfatterkollegaer all den suksess de kan få. ;-)
Men hvilken bok, utgitt av en annen, skulle du virkelig ønske at du hadde skrevet selv?
( Og eventuelt, hvem av dine egne bøker, skulle du ønske at noen annen hadde skrevet?)

Jeg har ikke noe klart svar til deg på dette. Mitt eget forfatterskap hadde nok imidlertid sett veldig annerledes uten Henning Mankell. Jeg husker godt mitt første møte med Kurt Wallander. Det var i boken Villspor, som kom på norsk i 1997. Boken åpner med en sommerstillhet som avbrytes av en ung kvinne som brenner seg selv til døde i en rapsåker. Fra første side er du fanget av et velkomponert plott som driver leseren videre. Det er slik jeg selv forsøker å vekke leserens forundring og nysgjerrighet, og lede dem inn i et nytt mysterium.

7.)

Hva er det absolutt rareste / hyggeligste / mest spennende du har opplevd som forfatter?

Det rareste må ha vært da jeg gjorde et Aftenposten-intervju i forbindelse med lanseringen av Når havet stilner i 2006. Jeg fortalte at denne boka inneholder litt mer av alt i forhold til de forrige bøkene: Litt mer action, litt mer spenning, litt mer vold og litt mer sex. Det siste etter anbefaling fra min kone som lenge har etterlyst litt mer passion og lidenskap (i bøkene min). Neste dag fylte overskriften ”Kona ville ha mer sex” fem spalter i bredden. Ok, så lærte jeg litt om hvordan man ordlegger seg når man snakker med journalister.


horstsex


Men et absolutt høydepunkt var forøvrig da jeg møtte Europas for tiden mest populære krimforfatter, Robert Wilson, og selveste Martin Beck (skuespiller Peter Haber) i forbindelse med Grosvold på NRK1 før påske i år. Hyggelige mennesker og hyggelige samtaler.

8.)

Hva handler årets bok om?

Årets bok har fått tittelen Nattmannen, og kommer 10. september.

Boka begynner en høstmorgen i tett tåke. Da tåka trekker seg tilbake: et kvinnehode på en stake midt på Larvik torg. Identiteten er ukjent, men hun er åpenbart ung. William Wisting står overfor det mest groteske drapet i sin karriere som politimann. Hele Norge er rystet, mediene krever rask oppklaring, og presset blir ikke mindre når et nytt lik blir funnet, dratt opp fra elvebunnen. Etterforskningen bringer Wisting til brutale miljøer; våpenhandlere, narkotikasmuglere og rå utnyttelse av de mest forsvarsløse blant oss.

I boka beskriver jeg et samfunn i endring, med utfordrende tider for norsk politi. Utviklingen av Norge som et flerkulturelt land har bidratt til økt marginalisering av grupper som faller utenfor og ikke takler kravene til integrering og deltakelse samfunnet.

9.)

Og hvorfor valgte du akkurat den tittelen?

Bøddelens medhjelper ble kalt for Nattmannen, ettersom arbeidsoppgavene hans ikke tålte dagens lys. Han tømte doer, kastrerte hester, fjernet døde dyr og selvmordere. Når bøddelen hadde hengt en forbryter eller skarpretteren med ett eneste mesterlig hugg hadde skilt den dømtes hode fra den syndige kroppen, var det nattmannens tur til å gjøre sin del av jobben. Han samlet opp de tragiske restene for å grave dem ned utenfor byen, og plasserte den dødsdømtes hode på en stake til skrekk og advarsel…


jørnlierhorst


Jørn Lier Horsts politimann William Wisting, skiller seg på mange måter fra forfatterkollegaenes hovedpersoner. Her er det lite fyll, lite ekteskapsrpoblemer, denne mannen er nesten for god til å være sann…

Om William Wisting:

William Wisting er en rettsindig og god politimann, men først og fremst et godt og inderlig menneske. Han er en omsorgsfull og bekymret etterforsker, uten høye tanker om seg selv, med et samfunnsengasjement utover det individuelle og et ektefødt engasjement for sine medmennesker. Han er en erfaren politimann som kjenner mørket i menneskesinnet. Han lever i et samfunn i endring, med utfordrende tider for norsk politi, og gjør sitt beste for å bekjempe kriminaliteten som flommer over oss. En mann med samvittighet, integritet og menneskelighet, og tro på at han kan være med på å skape en bedre verden. Med andre ord: Et slikt menneske vi alle både kjenner og setter pris på.

William Wisting, Biografi

Politiførstebetjent. Arbeider som etterforskningsleder ved Larvik politistasjon

Født i Larvik 14. april 1958.
Far: Roald H. Wisting, lege, f. 1930.
Mor: Ruth Else Wisting, husmor, f. 1934 – d. 1987
Ingen søsken.
Oppvokst i bydelen Fjerdingen, vest for Stavern
Gift i 1982 med Ingrid Grindem (f. 5. april 1958 – d. 25. juli 2006)
Barn: Line og Thomas Wisting, f. 8. august 1983 (tvillinger)

Boligadresse: Herman Wildenveys gate 27C, 3290 Stavern

William Wistings oldefar var polarhelten Oscar Wisting, som sammen med Roald Amundsen den første i verden som var på både Syd- og Nordpolen.

Utdannelse:
Stavern skole 1964-1970
Brunla ungdomsskole 1970-1973
Larvik Gymnas 1973-1976
Førstegangstjeneste, Evjemoen 1976-1977
Politiskolen 1977 – 1980

Yrkeserfaring:
Larvik politistasjon, ordensavdelingen 1980 – 1984
Larvik politistasjon, etterforskningsavdelingen 1984 –

Saker: (kronologisk handlingstidspunkt)
2002: Nøkkelvitnet
2004: Felicia forsvant
2005: Når havet stilner
2006: Den eneste ene

Og foruten sammenligning forøvrig;-), her finner dere Jørn Lier Horst biografi:

Jørn Lier Horst er født 27. februar 1970 i Bamble.
Han er kriminalforfatter og etterforskningsleder. Han har arbeidet som politimann i Larvik siden 1995, og er nå bosatt i Stavern.

Jørn Lier Horst debutroman ble utgitt i 2004. Romanen hetNøkkelvitnet, og var basert på det uoppklarte drapet på pensjonisten Ronald Ramm i Larvik i 1995. Boken er den første i serien om politimannen William Wisting.

Bibliografi:

Nøkkelvitnet – kriminalroman (2004)
Felicia forsvant – kriminalroman (2005)
Når havet stilner – kriminalroman (2006)
Den eneste ene – kriminalroman (2007)
Kriminalteknikk – Faktabok om politiarbeid for barn og unge (2008)
Kodenavn Hunter – Dobbeltspill – Actionthriller basert på tv-serien Kodenavn Hunter (2008)


DSC_4027
*

Les mer om Jørn Lier Horst og hans kommende roman på forfatterens hjemmeside her.

Vist 2009 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Moro å lese dette :-)

Enig med Liv. Gleder meg til å lese boka :-)

Nye bilder