Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Margaret Skjelbred trakk fullt hus.

Det var absolutt ingen stoler ledig da Margaret Skjelbred besøkte Cordelias Hus onsdag denne uken. Det sjarmerende kafelokalet var fullt av litteraturinteresserte kvinner – og noen få menn – som var kommet for å høre forfatteren presentere seg selv og bøkene sine.

Og Skjelbred skuffet ikke.

Hun fortalte både levende og rørende om bakgrunnen for bøkene, selvfølgelig med spesiell fokus på den aller siste, Mors bok. ( Se tidligere LIV-innlegg om Mors Bok her. )

Margaret Skjelbred vokste opp i Vestfold på 50- og 60-tallet, med foreldre som var haugianere. Hun fortalte om foreldrenes kristentro og hennes egen motstand mot den samme troen, om kontrastene i oppveksten med kjærlige, men strenge foreldre. En barndom med timer av kjedsomhet under menighetsmøter, om redselen for å ikke være god nok, bra nok, snill nok. Om følelsen av å være annerledes, og ikke minst om redselen for en straffende, dømmende og svært tilstedeværende gud. Men også en barndom med kjærlighet, humor og samhold.

Etter å ha opplevd sin mors langvarige sykdom og død, satt Skjelbred seg ned med de få bøkene hun hadde arvet fra barndomshjemmet. Selvfølgelig bibelen. Men viktigst av alt, morens seks skrivehefter, der moren forteller historien om en ung kvinnes skjellsettende, religiøse omvendelse.

Det er ut fra disse skriveheftene Margaret har vevd sin siste roman, Mors bok. Sort er hun, dog yndig.

Margaret fortalte også om tvilen hun hadde følt underveis i skrivingen av boken. Ble det for personlig? For nært? For vondt? Kunne hun, skulle hun, våget hun?

Heldigvis våget hun.

Margaret avsluttet seansen med å lese høyt fra Mors bok, og flere av lytterne lot seg røre til tårer av den velskrevne oppveksthistorien.

I begynnelsen er jeg. Det er jeg og så er det alle de andre som er søsken og er rundt meg på alle kanter. Jeg er midt mellom dem, de er rundt meg enten det er dag eller natt. Over oss er mor og far, de bøyer seg ned og løfter oss opp, de legger oss i senger og tar oss opp igjen, de gir oss mat og trøster oss. De er rundt oss og over oss, de er størst av alt, særlig mor, men Gud er enda større. Hver kveld ber vi til Gud. I begynnelsen er jeg. Det er jeg og søsken og mor og far. Og så er det Gud. Kjære Gud jeg har det godt. Har jeg det godt?

Om “Mors bok” gir svar på om forfatteren hadde det godt eller ikke, må man lese boken for å muligens finne et svar på. Men vi som var tilstede på Cordelias denne vinterkvelden, hadde det i hvertfall særdeles godt.

Og for de av dere som ønsket, men ikke fikk plass på Cordelias Hus denne torsdagen, så byr det seg en ny sjanse på Sandefjord bibliotek onsdag den 17. februar.


Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli

Bildeserie med 30 bilder — bla ved å trykke på pilene
Vist 1069 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Fint fra kvelden Myriam, gøy å lese og se på bildene fra kvelden.

Takk Kirsten:-) Både for kommentaren og kvelden:-)

Nye bilder