Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Forfatter Jørn Lier Horst anbefaler påskekrim

Rivertonvinneren Jørn Lier Horst fra Stavern har skrevet sju kriminalbøker med politimannen Wiliiam Wisting i hovedrollen, og flere krimbøker for både ungdom og barn. Han forteller at han gjerne leser både eldre og nyere kriminallitteratur, men når han skal anbefale kriminalbøker for LIV er det de gamle klassikerne som står hans hjerte nærmest.De dødes tjern av André Bjerke.


En påske for snart tretti år siden fant jeg en fillete pocketbok i ei hytte på Gautefallheia. De var André Bjerkes «De dødes tjern», og jeg fikk erfare hvordan boka har sørget for at generasjoner av norske hytteturister ikke tør å bruke utedoen etter mørkets frembrudd. Det er en av de mest spennende bøkene jeg har lest. Med en snedig oppbygd plott, mesterlige naturskildringer og helt spesielle rammer rundt handlingen, sniker historien seg inn under huden på deg. Selv 68 år etter utgivelsen kan man fryde seg over klisjéer og imponeres over den friske og moderne tonen.


Jernvognen av Stein Riverton.


Stein Rivertons «Jernvognen» med den legendariske Kristiania-detektiven Asbjørn Krag har jeg lest flere ganger. Boka ble skrevet for over 100 år siden og har med rette blitt omtalt som en av verdens ypperste kriminalgrøssere. En av gjestene ved et landlig pensjonat blir funnet drept. Det finnes ikke spor etter morderen, men så høres jernvogna igjen, den som er ute og kjører når noen skal dø… Stein Rivertons skildring av de psykologiske stemningene gir en ekstra dimensjon til de dramatiske hendelsene.Ti små negerbarn / Og dermed var det ingen av Agatha Chritsie

I en særstilling står også Agatha Christies «Ti små negerbarn» (eller «Og dermed var det ingen», som den heter i nyutgivelsen). Ti mennesker, samlet på en øde øy, blir myrdet en etter en. Uhyggen brer seg. Ingen vet hvem som er morderen er eller hvor han skjuler seg. De som er igjen, og vi som leser, venter på det uavvendelige – neste mord. Til slutt vil det gå som i barnerimet – ”og dermed var det ingen”. Et oppslukende mesterverk som får hårene til å reise seg.


Jørn Lier Horsts hjemmeside finnes her.Se en scene fra filmen: “De dødes tjern” her:

Sakset fra YouTube

Vist 1106 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Flotte gamle “skumliser” dette her – både Andre Bjerke og Stein Riverton var hyttelitteratur for meg,langt tilbake i tiden….. :D

I påsken leser jeg også krim i blant, nå har jeg tatt for meg Agatha Christies ABC Murders fra 1935. Som alltid er det språket og atmosfæren som fascinerer meg i AC’s bøker. Mordene og “mysteriene” kan de ha for meg, de er biting :-)

Fant flere bøker av Agatha Christie på originalspråket (hun er jo berømt for sin utsøkte engelsk) på siste loppemarked i KUF-huset, deriblant den jeg koser meg med på sengen nå.

God påske til alle på LIV!

Nye bilder