Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Ingvar Ambjørnsens hvite dager

I Dagbladets magasin kan vi i dag lese at Ingvar Ambjørnsen bekymrer seg over de 450 asylbarna som står i fare for å bli kastet ut av moderlandet, at han brenner for disse, at det er viktig for ham å gi en stemme til de unge stemmeløse.

Artikkelen begynner interessant, men så, som så mange ganger før, endrer fokuset seg. Vi kan nok en gang lese at han har levd et liv med mye rus, at han uten store problemer drikker tre flasker rødvin i døgnet, at han røyka tjall i 25 år.
I Vestfold Blad snakket han åpent om narkotika, psykiske lidelser, kols og døden. I den nylig sendte dokumentarserien om livet hans, fikk vi også grundig presentert hans omgang med diverse dop.
I dagens Magasin får vi vite at han nå har innført to hvite, dvs. alkoholfrie, dager i uka, og at han blir sliten og døgnvill av å ikke drikke. I fjor høst fikk vi, takket være Dagbladet, vite at mannen nå har sluttet å røyke, at han er sterkt rammet av kols, og er mer redd for det ubehagelige ved det å leve, enn han er for å dø.

Flere av landets aviser/nettavsider har i også lest Dagbladets magasin. Deriblant ""vår egen" lokalavis, Østlandsposten .De har lest og videreformidler store oppslag om Ingvar Ambjørnsens alkoholvaner. Eller kanskje heller, alkoholuvaner. De færreste av nettavisene nevner Magasinets inngangsak, asylbarna, med et ord…


Vi i LIV ønsker selvfølgelig at Ambjørnsen skal forbli lenge blant oss, og er derfor glade for at han nå, noe i seneste laget, begynner å ta vare på helsa. Historien er full av eksempler på forfattere og andre kunstnere som leflet for mye med kunstig stimuli, og det er få av dem som oppnådde å heve sin første pensjonsutbetaling. Noe som selvfølgelig først og fremst er et tap for dem selv, men også for oss som satte prisen på kunsten de skapte. Og som de fleste andre, er vi også fascinert av kunstnere som lever på utsiden av samfunnet, som taler borgerskapet midt imot, som tør der vi andre innordner oss. Men dette er gammelt nytt.
“Alle” vet at Ambjørnsen drikker. “Alle” vet at han har røyket hasj. For andre som er rammet av kols, kan det sikkert føles godt at noen bringer sykdommen fram i lyset. Magasinets artikkel er velskrevet, journalisten kan sitt håndtverk. Ambjørnsen er som alltid åpen og byr på seg selv.
Men allikevel…

Kan det virkelig være verd å enda en gang å bruke flere sider i landets største aviser for å fortelle om Ambjørnsens rusbruk? Og når nettavisene griper Magasin-saken, er virkelig rusen det eneste de synes er viktig å videreformidle?

Vi synes ikke det. Som litteraturelskere mener vi bestemt at det mest interessante med Ingvar Ambjørnsen ikke er hvor mye han drikker eller røyker. Eller at han nå drikker mindre.

Vi interesserer oss mer for bøkene han har skrevet. De mørke novellene, romanene som blir utgitt på stadig nye språk, Ellingfigurens ferd gjennom verden. For engasjementet hans for de papirløse asylbarna, og hans forståelse for andre av samfunnets svake grupper. For generøsiteten og åpenheten hans ovenfor lesere og vitebegjærlige forfatterspirer. For hans til tider nådeløse bokanmeldelser. For jordnærheten hans, som også tydelig gjenspeiler seg i bøkene han skriver. Og ikke minst, for boka som kommer til høsten. Enten den nå er skrevet med eller uten alkohol…

Vist 298 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Det er skrevet utrolig mye om Ambjørnsens litteratur og han er en av de det skrives mest om i litteratur oppgaver på diverse skoler,så hvis du mener at det er først og fremst hans forhold til rus det skrives mest om har du ikke følgt med i timen.Det skrives om hans bøker overalt og de er en kilde til diskusjon og hans filmer er jo sett av hundretusener det samme som hans bøker er lest av utrolig mange.

Joda Rune, ikke uenig med deg i noe av det der. Og det er jo DET som er interessant. Men straks det er media-oppslag, tv eller aviser, så får rusen, hasjen og nå også sykdom og død, uforholdsmessig mye plass. Synes jeg. Men det er klart, det skaper overskrifter som selger…

Nye bilder