Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Anja Høvik Strømsted debuterer med Darth Vader-eskalasjonen

Anja Høvik Strømsted fra Nanset i Larvik har studert ved forfatterstudiet i Bø og har senere tatt Litterær gestaltning ved Göteborgs Universitet. Hun startet COPBooks i 2011, et skandinavisk og internasjonalt publiseringskollektiv, og torsdag 16.08 debuterte hun med poesibok på Aschehoug forlag. Slippfesten foregikk på Sound of Mu i Oslo , og der kunne de fremmøtte høre Mette Moestrup, Aasne Linnestå og Anna Kleiva lese, Nina Fjeldet på fele, Anja Høvik Strømsted & Elin Øyen Vister opptre med Darth Vader og Erik Skodvin / Svarte Greiner spille, før DJ Sunshine & DJ Ingebling spilte opp til videre fest og dans.

Tittelen på boken er “Darth Vader-eskalasjonen” og beskrives som en eksperimentell diktbok hvor den klassiske litteraturen og populærkulturen møtes i frisk fusjon.

Tittelfiguren Darth Vader tar opp i seg flere tider og mange myter, og diktene kobler dagens spill- og filmverden opp mot gammelt mytestoff. Mens tidligere tiders litterære oppdagelsesreiser ofte gikk innover i jorden, som en Nils Klim eller Alice i eventyrland, går de i her ut i cyberspace, i spillverden og ny gestaltning. Tekstene åpner for det tilfeldige, lager et rom hvor språket kan få falle som det faller. Bokstavene og ordene snubler og lener seg over hverandre og muliggjør ukontrollerte forvandlinger og metamorfoser. Spontaniteten gjør tekstene til en scene i konstant bevegelse. Et jeg og et du, både sårbare og overmenneskelige, strekkes gjennom ulike virkelighetssfærer, språknivåer og livsmodus. Med et skeivt perspektiv møter de mytefigurer, som Buddha, Darth Vader, et villsvin og en papegøye, fanget opp i en dialog med andre stemmer som de må lære seg å leve med. Seriediktet “Darth Vader” er en mollstemt kjærlighetshistorie og karakterene venter i uvisshet mens det bygges opp til en kollisjon med dødsstjernen. Mantraet Amor Umor som skapes i siste del av boken, blir stående for forskjell, og en måte å vente inn det i språket som kan eller ikke kan forene. Et mantra som både driver og stilner karakterene i diktene, strekker ut og lukker den indre verden, og som bærer i seg både kjærligheten og humoren, eller den humoristiske kjærligheten.

Boken ble i all hovedsak skrevet i Gøteborg, mens Strømsted tok univeristetsstudiet Litterær gestalting. Den ferske forfatteren forteller i et intervju i Østlandsposten at hun allerede er i gang med bok nummer to.

Vist 213 ganger. Følges av 1 person.

Nye bilder