Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

En forløst lyriker, en hytteknekker og et stort puslespill

Tekst og foto: Marte Østmoe

Ingvar Ambjørnsen, som er fersk vinner av Villy Brandt-prisen, ba i år om å få lov til å gjeste Larvik under litteraturuka. Det hadde han ikke trodd om seg selv. Heller ikke at han skulle skrive om hjembyen.

- For 35, eller kanskje bare 10 år siden, ville det vært umulig, fastslår han og husker Larvik som et der du ikke kunne komme noen vei. Ingvar måtte til Oslo. Det var lyriker han ville bli og i hovedstaden var det kultur for slikt. Nå er han hjemme og trives med det.

Poesi på 228 sider
På Larvik Bibliotek er det fulle benkerader. Sist Ambjørnsen ble bokbadet her, var i forbindelse med utgivelsen av “Opp Oridongo” i 2009. Aldri er bar badet på grunn av poesien sin.
Kveldens bokbader Tom Stalberg fra Dagbladet, har imidlertid ingen skrupler ved å kople sammen Ambørnsens setninger, for deretter å lage et dikt av dem. “Natten drømmer om dagen” kan ansens for å være en uforløst lyrikers alibi og inneholder skatter av poesi.

Puslespill
Natten drømmer om dagen er begynnelsen på et større prosjekt. Nå som Ambjørnsen har sluttet å skrive politiske kommentarer i VG, må han ta det ut andre steder. – Det kan bli 3 bøker, men det kan også bli 4, 5, 6, 7 og kanskje 9! Ambjørnsen røper at prosjektet ikke blir en serie, men snarer en gruppe bøker der handlingen tangerer hverandre som puslespillbiter. “Natten drømmer om dagen” er i så måte en historie som tilsvarer de grønne og blå bitene. Ambjørnsen begir seg ut på de store spørsmålene og filosoferer; – Flere og flere ser ut til å distansere seg fra storsamfunnet, konkluderer han. Hytteknekkeren Sune i “Natten drømmer om dagen” representerer denne flokken bestående av ensomme enkeltindivider. På den andre siden er det en flokk mennesker som gjør alt for nettopp å oppleve tilhørighet.

Generell oppgitthet
- Det er en generell oppgitthet der ute, sier Ambjørnsen. Han sier noe om dette også gjelder han selv, men det er outsiderne han vet mest om. På lik linje med beskrivelser av ulike rusmiljø, er det dette skiktet han vet mest om. – Dopforfatter liker jeg ikke å bli kalt, sier Ambjørnsen, men legger til at han er fagperson i feltet og sitter på en del kompetanse.
I 1986 svarte han at han ønsket å forandre verden med sitt forfatterskap. I 2012 nekter han for det. Inntil han for tenkt seg om. – Vi forandrer verden ved å sitte her. De livene vi lever forandrer verden.

Vist 104 ganger. Følges av 1 person.

Nye bilder