Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Fullt hus under boklansering på Pakkhuset i Larvik

Til tross for at det var strålende lys utenfor Pakkhusets nyinnsatte vinduer, hadde rundt femti mennesker funnet veien da Lillian Wirak Skow lanserte sin siste bok ”Mama har ikke født meg”. Boken har allerede fått strålende kritikker i både Tønsberg Blad og Østlandsposten, og hovedpersonen selv var i strålende humør under lanseringen. Kvelden ble innledet med Skagerakkærne som sang og spilte lokale viser, før forfatteren ble bokbadet av Østlandspostens kulturjournalist, Svend Einar Hanssen.

Lillian Wiraks Skows ferske bok ”Mama har ikke født meg” er sterkt preget av Skows første år som misjonærbarn på Madagaskar, samt hennes senere besøk i landet. Men både steds- og person-navn er fiktive og Hansen ville vite hvorfor Skow hadde valgt å anonymisere både seg selv og personene i boken, ja, hun har sågar endret selve landsbynavnet. Og ulikt en del av dagens mer nådeløse forfattere kunne Skow fortelle at det var i hensyn til personene som ble omtalt, for å unngå at noen av dem skulle føle seg uthengt eller såret.
For, som, hun sa: – det er jo ikke bare positive ting som står skrevet i boka.

Og det kan hun jo ha rett i, siden mye av utgangspunktet for boken er skjebnene til de uheldige barna, barna som er født på en ”ond dag”.

- Hvis de er født på en dag heksedokteren sier er ”ond”, så har ikke foreldrene noe valg, fortalte Skow. – Da har ikke barna livets rett. For hvis foreldrene velger å beholde barnet, så vil de få skylden for alt galt som måtte hende i landsbyen, uansett hva.

Men hun kunne fortelle at det var strengt forbudt å drepe, så foreldrene tok aldri livet av barnet sitt selv.

- Isteden legger de det nyfødte barnet ut i skogen, kanskje på en maurtue eller i solsteiken. Babyen vil selvfølgelig uansett dø, men det er ikke foreldrene som har drept den.

Men noen av barna er heldige, og blir isteden gitt til snille mennesker i andre landsbyer. Og det er disse barna, de som av forskjellige grunner er utstøtte, og derfor de fattigste av de fattige i dette for oss ufattelig fattige samfunnet, Lillian Wirak Skows siste bok handler om. Her følger vi ei tolv år gammel jente, som sammen med søsknene sine var nødt til å rømme hjemmefra, fordi faren deres ble syk på sinnet etter å ha mistet sin kone under hennes åttende fødsel.

Skow leste selvfølgelig også smakebiter av boken, og svarte villig vekk på bokbaderens alle spørsmål, så nær som det siste.

- Hva skriver du på nå, ville Hansen vite.
- Ingenting! var forfatterens svært bestemte svar.

Den som lever får se, men inntil ”ingenting” blir til Skows neste bok, er det altså mulig å hygge seg mer ”Mama har ikke født meg”. Og utfra besøket på kveldens bokbad med etterfølgende boksalg og signering, så er det mange som kommer til å gjøre akkurat det…

Bildeserie med 13 bilder — bla ved å trykke på pilene

!

Vist 186 ganger. Følges av 1 person.

Nye bilder