Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Forum: Skjønnlitteratur.

Denne tråden er til intervjuer og informasjon om skjønnlitterære Vestfold-forfattere og bøkene deres.

Har du møtt en Vestfold-forfatter? Intervjuet en?
Er du fra Vestfold og har skrevet en bok du har lyst til å reklamere for?
Har du annen bok eller forfatter-informasjon som er tilknyttet Vestfold?

Legg det inn her!

NB!
Innlegg som ikke har tilknytning til Vestfold, eller av annen grunn ikke egner seg, kan bli fjernet eller flyttet til LIVs skriveforum.

Er du på jakt etter en oversikt over Vestfoldforfattere?
Det finner du her.

Oddvar Schjølberg - om krig og fred

Schjølbergs forfatterskap dreier seg i høy grad om annen verdenskrig og hendelser under selve krigstiden, men også om hvordan livet kan og må leves videre etter at freden har gjort sitt inntog.

Han utga sin første bok i 2005. Denne omhandler Gunnar Knudsen (som i likhet med forfatteren har sin bakgrunn i Larvik) og hans skjellsettende opplevelser som krigsseiler. Og ikke minst – hvorledes det hele har formet tilværelsen i ettertid…

Senere har han skildret mange skjebner med krigens dramatikk som bakteppe. For eksempel har Blanche Majors historie (“Jeg overlevde Auschwitz”) gjort uutslettelig inntrykk på mange. Likeledes boken om Maria Gabrielsen som blir portrettert i “Angitt av mamma”. Gjennom en meget spesiell og tragisk familiesituasjon blir hun, sammen med sine søsken og også sin far (alle av jødisk etnisitet), ofre for nazismens nådeløse strategi.

Ytterligere en vinkling får vi ta del i ved at Agnes Møller Jensen lar Schjølberg fortelle om hvordan en ungdomsforelskelse i en tysk soldat får avgjørende betydning for hennes fremtid.
“Tyskertøsen som ble gatas samaritan – historien om Agnes fra Larvik” er en sterk beretning om trakassering og avstraffelse i det norske samfunnet som tilsynelatende aldri helt tar slutt. Det å måtte stå i dette har gitt henne en “realkompetanse” som hun har brukt til å hjelpe vanskeligstilte i sitt lokalsamfunn.
Dette virket har gitt mening til hennes fredstid.

Nylig har forfatteren utgitt nok en bok: “Krigsseileren fra Stallogargo”. Enda et sentralt tidsvitne bidrar til å belyse tematikken rundt det å befinne seg i livsfare over lengre tid og traumene som blir til uvelkomne følgeslagere på veien videre. Trygve Laheim Johansen – hvis liv boken omhandler – understreker da også viktigheten av å formidle og ivareta erfaringene fra krigsårene.

Dette er da også forfatterens grunnholdning. Krigsperioden med all sin tyngde og dramaturgi har fortsatt potensiale til å utgjøre verdifulle bærebjelker både for nåtid og fremtid. I beretningene finner vi dessuten hyppig undertoner av fremtidshåp, vilje til fred og forsoning, gjensidig forståelse og forebygging av ekstremisme. Som det er sagt før: Vi må ikke glemme.


Krigsseileren fra Stallogargo


Oddvar Schjølberg lanserte boka “Krigsseileren fra Stallogargo” på Trebåtfestivalen i Risør. Her får vi ta del i Trygve Laheim Johansens historie om hvordan han opplevde de dramatiske årene på sjøen under annen verdenskrig, og får også et innblikk i krigsseilerens videre ferd i livet. For hans liv vil for alltid være preget av de ubarmhjertige krigsårene på sjøen…

Høsten 1939 er han spent førstereisgutt på et skip som seiler fra Oslo – intetanende om forestående krigsutbrudd og påfølgende verdensbegivenheter. Seilasen blir imidlertid svært annerledes enn noen kunne ha tenkt seg. Spesielt nervepirrende er årene hvor skipene var med i konvoi-fart og dermed høyst attraktive mål både for torpedoer og luftangrep.

Konsekvensene av de sterke opplevelsene har han båret med seg gjennom et langt liv (nå er han i 90-årene), men har etter hvert klart å åpne seg noe om tematikken. Han har gradvis snakket mer om tilværelsen som krigsseiler. Og nå har han altså berettet sin livshistorie til forfatteren av denne boka, som selv sier: “Det er ingen som kan formidle historien bedre enn de som selv har opplevd den.”


Du kan lese mer om Trygve Laheim Johansen på forfatteren hjemmeside her.
Boken “Krigsseileren fra Stallogargo” fikk for øvrig terningkast 5 av Østlandspostens anmelder.

Det blir en kriminell høst i Larvik

Av en eller annen grunn huser det vanligvis relativt fredelige Larvik og Stavernsområdet flere dyktige krimforfattere. To av dem kommer med nye bøker i august. Jørn Lier Horst, som vant både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for sin forrige bok, Jakthundene, har lansering av “Hulemannen” 19 august.
Denne gangen kommer døden til politimannen William Wistings eget nabolag. Bare tre hus bortenfor politimannens hjem har en mann sittet død foran et flimrende TV-apparat i fire måneder. Og selv om Horst foreløpig ikke vil si så mye om handlingen, er det nærliggende å tro at den døde ikke omkom av hjerteinfarkt…

Ti dager senere, 29. august, kommer Frode Eie Larsens tredje bok, “Jordtårer” ut. Her er det enda eldre levninger som skaper trøbbel for politimannen Eddi Stubb. En ung gutt finner en massegrav rett ved Hedrum kirke. En massegrav mange ønsker å skjule…

Les mer…

Fullt hus for forfatterdebutant!

Kristin Remøe jobber til daglig som markedsfører i IT-bransjen. Men hver lørdag morgen, fra seks til ni bruker hun dataen til noe helt annet. Da snekrer hun sammen finurlige historier, de fleste med kjærlighet som gjennomgangstema. Det har gitt resultater. Torsdag kveld debuterte hun som forfatter for fullt hus i paviljongen på Midtåsen i Sandefjord._*

- Vi hadde satt fram 60 stoler, sier Kristin Remøe og ser seg rundt på den mer enn fulle paviljongen, der sommerkledde damer og pyntede menn står og sitter side om side med Knut Stens hvite kunst. – Men vi hadde visst trengt minst tjue til.
Les mer…

Solstad med roman fra Telemark

Solstad-elskere kan glede seg til høsten. Etter fire års pause, kommer det da endelig en ny roman fra Dag Solstads hånd. Romanen har fått den noe uvanlige tittelen «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1895», og det er Solstads interesse for slektsforskning som nå har kulminert i en roman.

Den nye romanen er på hele 400 sider, noe som er lengre enn de fleste av hans tidligere utgivelser. Ifølge Forlaget Oktober tar forfatteren her utgangspunkt i egen slektshistorie og legger handling til Bø og Seljord i Telemark.

– Mange vil bli overrasket. Dette er en helt annen type roman fra Dag Solstad, sier sjefredaktør i Oktober, Ingeri Engelstad, i et intervju til Dagsavisen.

Tidligere i år kom samtaleboka «Dag Solstad: Uskrevne memorerer» av Alf Van Der Hagen. Her forteller Dag Solstad at han har sporet slektens historie i Telemark helt tilbake til 1300-tallet.

Dette materialet ble altså grunnlaget for en ny roman, og ifølge forlaget er det en undersøkelse av hva som ligger i historiens mørke, og hvordan vi kan forsøke å nærme oss historien, som er ført i pennen. Her beskriver Solstad arbeidet med sine 90-tallsromaner, som motstykke til samtidas kommersielle litteratur. Han setter «det uoppløselige episke element» opp mot «unødvendige episke element», eller spekulativ ytre handling, som kan oppløses i ren stimulans – «skrekk, gru, spøk, spenning, romantikk og pornografi», skriver avisa.

Jørn Lier Horst nominert til Glassnøkkelen

Jørn Lier Horsts krimroman «Jakthundene» er nominert til Glassnøkkelen. Prisen deles ut i København lørdag 8. juni.

– Det er en stor anerkjennelse å bli nominert, sier forfatteren til NTB. Han mener prisen er stor i skandinavisk sammenheng, og at skandinavisk krimlitteratur har fått en så høy stjerne at en slik også pris blir lagt merke til ute.

Glassnøkkelen deles ut årlig av Skandinaviska Kriminalsällskapet (SKS). Prisen ble første gang utdelt i 1992, da til Henning Mankell. Sist gang en nordmann fikk prisen var i 2004, da gikk den til Kurt Aust.

De øvrige nominerte til Glassnøkkelen er:

Les mer…

Lillian Wirak Skow med nye opplag av to bøker

Lillian Wiraks Skow kommer i løpet av kort tid med ny bok, “Mama har ikke født meg”. Men allerede før den nye boken finnes i handelen, kommer det også nytt opplag av to av hennes tidligere bøker som begge vært utsolgt en stund.

Det ene boken som kommer i nytt opplag er diktsamlingen “Blå time”, hvor alle hennes beste dikt er samlet. Denne kommer nå i lett revidert utgave.

Den andre boken som kommer i nytt opplag, er hennes kanskje mest populære bok. “Størst av alt” en familiesaga fra Larvik og Sandefjord. Så hvis man vil lese seg opp på Skows forfatterskap før hennes nye bok kommer, så finnes det en mulighet nå.

Les mer…

Larvikskvinne vant Margboks romankonkurranse

Margbok utlyste i fjor en romankonkurranse. Den som trakk det lengste strået er Lajla E. Lorentzen , som opprinnelig er fra Larvik. De siste 15 årene har hun bodd i Drøbak.

Lorentzen er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Oslo og tidligere redaktør for Unika Forlag, Norges husflidslag. Lorentzen har også vært informasjonskonsulent i Statens bibliotektilsyn og redaksjonssekretær i Bok og bibliotek og hun har i tillegg frilanset for ulike forlag som konsulent, oversetter og korrekturleser. Lorentzen får 150 000 kroner i prispenger. Hun er ikke tidligerere publisert og debuterer dermed med romanen Setningsskade. Romanen blir utgitt til høsten, og forlaget skriver dette om utvelgelsen::

Les mer…

Dikt fra øst og vest

Mathis Mathisen fra Melsomvik utgir i disse dager det han selv kaller en bok med bruksdikt. Boka har fått tittelen “Dikt i øst og vest” og er Mathisens 26 utgivelse. Han har tidligere fått utgitt flere romaner, men er nok mest kjent for sine barne- og ungdomsbøker, blant annet for ungdomsboken “Ismael” som han mottok norsk litteraturkritikerlags barnebokpris for i 1988.
Mathisen er opprinnelig utdannet lærer, og har også i flere år arbeidet med barneprogram i radio og fjernsyn, blant annet med manus til TV-serier og opplesningserier i Barnetimen for de minste, deriblant fortellinga om Basse og Sofie.

Diktsamlingen “Dikt i øst og vest” er utgitt av Stokkeforlaget Ars Longa og inneholder 130 dikt, hvor mange er hentet fra fjerne himmelstrøk, som Israel, Balkan og Palistina.

Larviksjente debuterer i Danmark

Tjuefem år unge Desirée-Miliane Eikenes er opprinnelig fra Tanum i Larvik, men er i dag bosatt i Esbjerg i Danmark. Siden hun var seksten år har hun hatt endometriose, og det var for å få hjelp av endometriosesenteret i Danmark, at hun for to år siden flyttet fra hjembyen. Men hun nekter allikevel å la sykdommen dominere livet. Hun har skrevet dikt lenge, og nå har hun gitt ut sin første bok. “Love Poem”. Den er tenkt som den første bok i en serie på tre bøker, og er gitt ut på det danske forlaget Books on Demand. Eikenes har stått for alt selv, både design og cover i tillegg til innholdet.

– Jeg var i kontakt med Gyldendal, men de var ikke interessert i idéen min, forteller Desirée-Miliane Eikenes i et intervju med Vestfold Blad. – Etter at den første boka ble utgitt på det internasjonale markedet og store danske kjeder som Bilka og Føtex tok den inn, tok Gyldendal kontakt igjen og ville gi ut de to neste bøkene. Det takket jeg nei til, fordi de ikke ville gi ut den første. Jeg trengte at noen trodde på meg i begynnelsen.

Les mer…

Krimbøker skrevet av Vestfoldforfattere

Forhåpentligvis blir påsken i år så solrik og deilig at man knapt rekker å ta krimboka opp av ryggsekken før man synker akkurat passe «utpåtur»-sliten, lammestekmett og kanskje litt rødvinsglad ned i sofaen foran den knitrende peisen.


Men dersom været ikke står deg bi, eller leselysten tar fullstendig overhånd, er dette noen krimbøker som er skrevet av Vestfoldforfattere det siste året.

Les mer…

Jørgen Brekke klar med sin tredje krim

Jørgen Brekke brakdebuterte med “Nådens omkrets” i 2011. I fjor fugte "Drømmeløs"", og nå er forfatteren fra Horten klar med sin tredje krim, som har fått tittelen “Menneskets natur”.

Også denne gang er det politiførstebetjent Odd Singsaker som har hovedrollen. Han befinner seg i et hus på Hitra, der det ligger et lik på gulvet ved siden av ham. Singsaker retter en hagle mot en person i en utbrent sofa. Det har åpenbart skjedd mye siden kona Felicia Stone reiste fra ham og forsvant.

En utro og svært kald politimann, en festglad student i plutselig trøbbel, en hustru som slår tilbake mot sin ektemann og en torpedo med et eksplosivt tilslag i balltreet. Alle spiller viktige roller i fortellingen om hvordan Odd Singsaker havnet i dette uføret.

Les mer…

Debuterer med "En kald død"

Frits de Bourg er født i Drammen, men i dag bosatt i Sandefjord. I disse dager debuterer han med kriminalromanen En kald død. Han har tidligere syslet med mye ulikt, blant annet jobbet som glassarbeider, selger, postmann, kinomaskinist og importert finske badstuovner. Han har drevet med fallskjermhopping, og i dag er det dykking som er hans store lidenskap. Marinearkeologi står i sentrum for hans dykkerinteresse, og han har skrevet om dykking, skipsvrak, forlis og arkeologi i over 25 år. Nå kan han også kalle seg forfatter.

Handlingen i “En kald død” foregår i Drammen og Oslo på 1950-tallet, der Nicolay Wolff eier og skriver i KrimMagasinet. Han kaller seg journalist, men har bare folkeskolen og en torpedering under krigen som ballast. Derfor er det enklest å ha sin egen arbeidsplass. Det går rundt. Så vidt.

Les mer…