Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Forum: Bokanmeldelser

Her vil du finne bokanmeldelser skrevet av LIVs faste bokanmeldere. Vi vil prøve å anmelde alle bøker som er gitt ut av Vestfold-forfattere. Vil du være med på laget, så ta kontakt!

Savner du anmeldelse av en Vestfold-forfatter, så ta også en titt på LIVs fyldige forfatterarkiv. Alle anmeldelsene ligger også der:-)

Er du en Vestfold-forfatter som ønsker boka di anmeldt, send den gjerne til oss, så skal vi prøve å ta oss tid.


Vil du vite mer om LIVs bokanmeldere, så ta en titt på fanen som heter “Om oss”


En spennende krim

Anmeldelsen er skrevet av Øyvind Sommerstad
Forfatteren Frits de Bourg er født i Drammen i 1946. Han bor nå i Sandefjord.
Frits de Bourg har hatt mange ulike yrker, som bl.a. selger, postmann og kinomaskinist, og har store interesser innen dykking, skipsvrak & forlis, arkeologi og fallskjermhopping.

I 2013 debuterte han med sin første roman, “En kald død”.

Boken “En kald død” handler om Nicolay Wolff, som driver KrimMagasinet.
Nicolay Wolff kaller seg journalist, og han liker å skrive krimnoveller.
“Journalisten” benytter seg av ulike metoder for å få flere lesere til KrimMagasinet. Men alle metodene hans er dessverre ikke alltid like lovlydige…

Les mer…

En fantasifull barnebok, med mye morsomt ordspill.

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad
Forfatteren Marion Th. Th. Lund er vokst opp og bosatt i Stavern. Hun har tidligere også skrevet boken” Dikt fra en nedlagt bensinstasjon” I 2012 kom hun med barneboken “Elmer”.

Dette er boken om dyrene Elgen Elmer, Mammaelgen Elga, bestefarelgen Elgar, Kåre Kråke, Stine Skogsmus og Gunnar Grevling. Dyrene bor i skogen, og vi får satt oss inn i tankegangen til dyrene.
Den er kanskje ikke så forskjellig fra menneskene allikevel, skal vi tro forfatteren.

Les mer…

En spennende roman om Russland!

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad.

Torunn Agtind er fra Telemark, men bor nå i Tønsberg. Forfatteren har tidligere jobbet i skatteetaten, og jobber nå som advokat. Nå debuterer hun også som forfatter med spenningsromanen “Moder Russlands diamanter”.

Her møter vi Viktor, som er ansatt på en kunstgjødselfabrikk i Russland. Det er tiden etter kommunimens fall. Boris kjøper opp fabrikken, i håp om tjene gode penger på dette prosjektet. Boris spekulerer i å kjøpe opp, og tjene godt på sine investeringer. En dag blir fabrikken forsøkt tatt over av banditter, men Viktor får stoppet dem, og får en slags heltestatus. Viktor blir etter dette ansatt som sikkerhetsvakt for Boris. Samtidig forelsker han seg i datteren til Boris. I begynnelsen holdes dette forholdet hemmelig ovenfor Boris, og det med god grunn. Boris synes nemlig at datteren fortjener en mye rikere mann, enn fattige Viktor….

Les mer…

Fin diktsamling om livet

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad.

Forfatteren Bente-Linn Bergene Huseby er født i 1956 i Sandefjord. Hun ble inspirert til å lage en bok etter positiv respons på MuLi, som er en åpen scene for musikk og litteratur i Tønsberg.

Boken “Stig ned stig opp” er samling av dikt fra perioden 2009-2012, men også dikt helt tilbake fra 1993 og 2000. Diktene forteller om gleder, savn og håp. Dette er diktene om de ulike årstidene og de ulike månedene. Man må helt inn i seg selv, så dypt man kommer, før man kan stige opp igjen, og gå videre i livet.

Boken inneholder over 50 dikt og dette er en fin diktsamling om livet. Dype dikt med fint innhold. Mange fine illustrasjoner, alle tegnet av forfatteren selv.

Les mer…

En eventyrlig reise gjennom tidene

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad

Forfatteren Steinar Høiback er født og oppvokst i Tønsberg. Tønsberg er Norges eldste by, og Høiback har vært svært aktiv i forbindelse med Tønsbergs historie. Til daglig jobber han som lærer og han brenner for å formidle sin historiekunnskap til barn og unge.

Han kom med debutromanen «Gutenbergs hemmelighet» i 2009. I 2012 kom forfatteren med den frittstående oppfølgeren «Evolusjonens voktere», og det er blitt en spennende bok om arkeologi og skjulte koder/budskap.

Les mer…

Tretten fine noveller

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad.

Forfatteren Liv Hege Refsdal er fra Larvik. Hun har tidligere utgitt flere barnebøker,
en lydbokmanus og en musikalsk bok. Refsdal har også tidligere skrevet flere noveller i ukeblader og magasiner, men boken “Kjærlighet, løgner og ølglass” er hennes første bok for voksne.

“Kjærlighet, løgner og ølglass” som ble utgitt høsten 2012, betår av 13 fine noveller.

Forsidebildet består av et humoristisk bilde av en dame med høye hæler, og som ligger med hodet nede i et skummende ølglass. Dette er et svært beskrivende bilde, og setter standarden for boken.

Les mer…

Fin diktsamling fra Sandefjord

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad.


Jann Rygh Sivertsen er fra Sandefjord, og født i 1973. Jann Rygh Sivertsen debuterte med denne boken i 2012.

Boken har fått tittelen “Insomniasanger” og her er dikt fra pubene, parken og fra gatene. Diktene handler om savn og kjærlighet. Om de hjemløse kattene, fuglene og de ensomme lyktestolpene.

Diktene er ofte skrevet om de sene, søvnløse nattetimer. Dette er en tankevekkende bok med nærmere 60 dikt.

Les mer…

Nostalgisk og fin bok om å vokse opp i Brunlanes på 50-tallet.

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad.


Forfatteren Grete Marie Johnsen er født i 1953, og bodd for det meste på Brunlanes ved Larvik.
Hun debuterte i 2011 med boken “Barna i Møllebakken”. Dette er den andre boken i serien, “Barna i Møllebakken – krøller og sikksakk”.

Johnsen liker å skrive om hvordan det var å vokse opp på Brunlanes på 50-tallet.Og som hun sier:
- Det var ganske annerledes enn å vokse opp i dag.

Boken handler om Kari Marie, lillesøsteren hennes og bestevennen Hansemann. De leker ved mølla, blir skremt av kuene og hjemme har de kun utedo.

Les mer…

Terningkast 6 for Korsbæreren

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad.

Forfatteren Tom Kristensen er født på Tjøme i Vestfold i 1955. Han er utdannet siviløkonom og ingeniør, og har erfaring fra både norsk og internasjonal bank- og industrivirksomhet.Kristensen debuterte med «En kule» i 2001, og har deretter kommet med bøkene «Hvitvasking», «Dødsriket», «Profitøren», «Freshwater», «Dragen» og «Dypet».
Samtlige av bøkene er frittstående skrevet, med ulike hovedpersoner, og kan derfor leses hver for seg.

Høsten 2012 ble «Korsbæreren» utgitt, som viser seg å være nok en spennende finans-thriller fra Tom Kristensen!

I «Korsbæreren» er finansmiljøet igjen involvert, og ledende finanstopper faller høyt.
En av hovedpersonene, David Nomura, driver et suksessfullt Hedge fond, i San Fransisco, som plutselig raser drastisk i verdi. Den japapanske mafiaen har investert i dette firmaet, og krever at 40 millioner dollar skal tilbakebetales innen 3 uker. Disse folkene er ikke nådige når det gjelder å kreve sine investerte penger tilbake.

Les mer…

Allahs tårer, - også for kvinner

Boken er anmeldt av Marianne på Ebokhyllami

Det var boka si det! Debutbok til og med, og umulig å legge fra seg! Og nå har jeg allerede brukt to utropstegn! Tre… Rikard Spets er fra Sandefjord og debuterte med denne thrilleren i 2011. Handlingen er som Aslak Nore’s En norsk spion lagt til Afghanistan, men til forskjell fra Nore så har ikke Spets samme bakgrunn fra Midtøsten. Dette var derfor en stor overraskelse!

Allah’s Tårer er en thriller som utspiller seg i Afghanistan, og ikke uventet handler den om kampen mot terror. al Qaida planlegger en storstilt terrorhandling som vil utslette hele USA og Europa med, og muldvarper er allerede plassert i større, ledende selskap i verden som jobber innenfor teknologi for å skaffe til veie våpnene som al Qaida planlegger å bruke. En gruppe spesialsoldater, ledet av den norske marinejegeren Angus Storm, blir håndplukket for å avverge terrorhandlinger over hele verden. Les mer…

Bokanmeldelse: Du vet ikke hvem jeg er

Boken er anmeldt av Stine Marie Bruset

Line Merethe Nyborg (født 1969) er født og oppvokst i Bardu, Troms, men har studert ved Universitetet i Oslo, og jobber for tiden i Tønsberg. I 2010 debuterte hun med oppvekstromanen “Bare mamma som er Gud”, og i høst kom den frittstående oppfølgeren “Du vet ikke hvem jeg er.”

I denne romanen møter vi igjen Elin som nå har flyttet fra Nord-Norge og tatt fatt på studentlivet i Oslo. Men hun er ikke helt alene, ihvertfall ikke fysisk, for foreldrene hennes har også flyttet til byen. Alle med et håp om et nytt og bedre liv.

Elin har alltid fått høre at hun må få seg en utdannelse og passe seg for å bli gravid og alene slik “alle” andre unge jenter hjemmefra har blitt. Men plutselig sitter hun med en positiv graviditetstest i hånda, og den kommende pappa’n er ikke klar for å bli pappa.

Les mer…

Fascinerende fantasy-bok for ungdom, som også kan leses av voksne.

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad

Cathrin Lindstrøm er fra Sandefjord, og “Den utvalgte” er hennes debut-bok. .

Hovedpersonen i boken heter Jenny, og romanen starter med at Jenny kommer til sin nye familie, og hvordan hun forsøker å tilpasse seg dette. En dag blir Jenny med hennes nye familie til et lokalt, og landlig beliggende antikvarirat. Her finner hun et gammelt sverd, som hun av en eller annen merkelig grunn ønsker å kjøpe. Hun har aldri lekt med sverd, men det er noe spesielt tiltrekkende med dette sverdet. Jenny er også glad i hester og svømming, og hun får også etterhvert en svært god relasjon til den jevnaldrende Vegard, en venn av den nye familien.

Når hun senere merker at hun kan reise tilbake i tiden ved hjelp av sverdet, blir dette en slags besettelse. Men med sverdet følger det et spesielt oppdrag, som Jenny må fullføre. Mye tyder på at Jenny er den spesielt utvalgte til å fullføre dette oppdraget. Hun tviler på dette, hun har da vel aldri vært noen unik person?

Oppdaget består av å redde 5 andre unge jenter. Men disse ungjentene lever i en helt annen og svunnen tid.

Det er en fascinerende roman, som man raskt lever seg inn i. Boken er en blanding av virkelighet og fantasy, og forfatteren veksler på en fin og overbevisende måte mellom nåtiden og fortid.
Boken er i utgangspunktet skrevet for ungdom, og derfor ganske rask å lese. Men det er også et alvor i boken om oppvekstsvilkår, og den er derfor også godt egnet for voksne.

Forfatteren har laget en fantasirik og svært fengende roman. Boken har også en fin avslutning.
Språket var levende, og det var derfor spesielt artig å sette seg inn i handlingen. En veldig bra bok til å være Cathrin Lindstrøms debut-bok.

Tittel: Den utvalgte
Forfatter: Cathrin Lindstrøm
Utgitt: 2012
ISBN: 978-82-93184-07-2
Språk: Norsk
Sider: 196
Forlag: LIV Forlag

Du finner flere av Øyvind Sommerstads anmeldelser på bokbloggen “Bokormen Sommerstad” her.