Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for februar, 2010

Sidsel Mørck på Sandefjord bibliotek

Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli

Sidsel Mørck, som ble tildelt Vestfolds kommunes litteraturpris i 2009, er kjent som en samfunnsengasjert forfatter. Hun har hatt særlig fokus på kjønnsroller, kvinnesak og miljøvern. Under dagens besøk på Sandefjord Bibliotek var fokuset litt annerledes.


Hun kom for å snakke om sin neste bok, “Pappa, en russisk flyktning.” Boken handler om Sidsel Mørcks "ste"bestefar, Dimitri Kolofobb, en kjent person for mange i Sandefjord.

For et lydhørt publikum fortale Mørck om Kolofobbs bakgrunn, om den dramatiske flukten fra Russland etter den russiske revolusjonen, og om ankomsten til Tromsø.
Om hvordan han traff Mørcks bestemor, som var en ung enke med barn da hun traff Dimitri Kolofobb. Og selvfølgelig om Kolofobbs videre liv i Sandefjord, der han tok fotografiutdannelse og etterhvert åpnet fotobutikk.

Boken kommer ut i mars, og i tillegg til Mørcks tekst, vil den også inneholde flere av Kolofobbs fotografier. Han tok ca. 60.000 portretter i løpet av fotograf-karrieren, hvilket bør ha gitt forfatter og forlag et spennende utgangspunkt.

Alt tyder på at dette er en spennende roman, både generelt, og for alle lokalinteresserte Sandefjordinger spesielt!

LIV kommer selvfølgelig tilbake til boken når den er utgitt, og anmeldelsene begynner å dukke opp!

Se flere bilder fra forfatterlunsjen nederst på siden.

Litt informasjon om Sidsel Mørck:

Sidsel Mørck er født 28 november 1937. 71-åringen er oppvokst i Sandefjord og har senere bodd i Oslo og Porsgrunn, men hun har fremdeles tett tilknytning til Sandefjord.

Mørcks forfatterskap preges av hennes sterke samfunnsengasjement, særlig innenfor kvinnesak, kjønnsroller og miljøvern. Mørck er også aktiv som samfunnsdebattant og spaltist i flere av disse emnene. Hun er kritisk til en verden som styres av «menn i dress». Hennes engasjement for miljøvern skriver seg blant annet fra hennes år som bosatt i industriområdet ved Norsk Hydro i Porsgrunn.

Mørcks forfatterskap preges også av en aktiv stillingstagen på barns vegne. Hun oppfatter barn som representanter for de sunne, gode verdiene og interessene, mens «de voksne» representerer negative verdier som kjøpepress, miljøødeleggelse og undertrykkelse.

Hennes foreløpig siste bok, novellesamlingen “Det vakre”, kom ut tidligere dette året.

Les mer om hennes siste novellesamling i et tidligere LIV-innlegg her.


Prisvinnerens bibliografi:

1967: Et ødselt sekund – Dikt
1969: Dager kan vokse – Dikt
1970: Apropos – Dikt
1971: Først var det små rom – Dikt
1972: Veven – Noveller
1973: I forhold til – Dikt
1974: Er du ikke glad da? – Roman
1976: Lykkehjulet går – Noveller
1977: En mykere morgen – Dikt
1978: Stumtjenere – Roman
1978: Erta berta sukkererta – Barnedikt
1979: Framtida er nå – Tekster
1980: Byliv – Dikt
1980: Stort og smått-vers – Barnedikt
1982: Forhold – Noveller
1982: Ingen røyk uten ild – Debattbok
1983: Ikke til salgs – Roman
1985: Hemmelig-viser og vers – Barnedikt
1987: Kikkeren – Noveller
1987: Sur og blid-vers – Barnedikt
1990: Hver eneste natt – Dikt
1990: Heia gamleparken – Barnebok
1991: Uskyldigheten – Noveller
1993: På tvers-vers – Barnedikt
1994: Kråkeslottet – Barnebok
1995: Svevet – Noveller
1997: Vi sover ikke – Dikt
1998: Julie og fuglen – Barnebok Damm.
1999: Nattgutten – Barnebok Damm.
2001: Arret – Noveller, Aschehoug
2001: Herman og Olsen – Barnebok, Damm
2002: Hit og dit-vers – Barnedikt, Aschehoug
2003: Fredrik og himmelhuset – Barnebok, Damm
2005: Bestemor Basta – Barnebok, Damm
2009: Det vakre – Noveller, Aschehoug
201o: Pappa, en russisk flyktning

Priser

1988: Venstres miljøpris
1989: Kardemommestipendiet
1990: Fritt Ords honnør
1991: Rachel Carson-prisen
1993: Statsstipendiat
2009: Vestfold fylkes litteraturpris

Bildeserie med 19 bilder — bla ved å trykke på pilene