Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for oktober, 2012

Frekke Frida flue besøker Stokke bibliotek

Torsdag kveld får Stokke bibliotek besøk av forfatter Jon Håkon Aulie som da vil presentere
sin andre barnebok om Frekke Frida Flue.

«Frekke Frida Flue forelsker seg» er Jon Håkon Aulies andre bok om den frekke flua. Forfatteren er bosatt i Stokke og er lærer på en barneskole i kommunen. I årets ferske bok er Frekke Frida Flue i Spania. Der forelsker hun seg i den spanske flue, Fernando Frez, og sammen finner de på masse
sprell. Kunstmaler og illustratør Kari-Mette Astrup fra Larvik har laget morsomme og fargerike illustrasjoner.

Boka har fått terningkast fem i flere bokomtaler, blant annet i Sandefjord Blad her og på bokbloggen ReadingRandi her.

Les mer…

Liv Gade anbefaler "Jenta på klippen"


Orkideens hemmelighet” fascinerte norske lesere, og ble en klar bestselger i fjor. Nå er den irske forfatteren Lucinda Riley ute med ny bok, og bare gled dere! Hun har en inderlighet i tekstene som fascinerer. Personene trer levende ut av boksidene. Du blir kjent med dem, og glad i dem.

Vi skal til kysten av Vest Irland, til den lille landsbyen Cork. Her er det grønt, vilt og vakkert, og forfatteren er fantastisk til å beskrive naturen. Du hører lyder fra brenningene og kjenner lukten fra det opprørte havet, og har mest lyst til å sette deg på første fly til Irland.

Vi møter billedkunstneren Grania Ryan som sliter med en personlig sorg. Hun har forlatt samboer og det urbane livet i New York, og flyktet hjem til familien sin i Irland. Grania er en landsens jente, som liker det stille, enkle livet på landsbygda. Hun er et fascinerende menneske med et stort hjerte.
En dag møter hun “jenta på klippen” – Grania møter Aurora, og hele hennes verden endrer seg.

Les mer…

Debuterer som barnebokforfatter med sjarmerende elg

Marion Th. Th Lund fra Larvik har tidligere skrevet flere diktbøker. Nå debuterer hun som barnebokforfatter, med historien om elgen Elmer. Boken er illustrert av kunstmaler Astrid Haagensen.

Forlaget skriver dette om boken:

Elgen Elmer bor i skogen sammen med familien sin. Vi møter ham året før han begynner på skolen, og blir med ham når han leker med vennene sine i skogsbarnehagen. Og ikke minst når han blir forelska…

Elmer er en historie om lek, omsorg, ivaretakelse av naturen og familielykke. Men det er også en historie om fare. For bak idyllen lurer den forestående elgjakta...

Skagerak film sikret seg rettighetene til Nøkkelvitnet.

Fem filmselskaper har vært interessert i å sikre seg rettighetene til Jørn Lier Horsts debutroman “Nøkkelvitnet”, og Skagerak film trakk det lengste strået. Tanken er at boka skal bli en tv-serie, og blir denne godt mottatt er det også mye mulig at for at flere av Larviksforfatterens bøker blir filmatisert.

Jørn Lier Horst skal ikke selv være direkte involvert i produksjonen, men han har sagt seg villig til å ha en konsultativ rolle, forteller han i et intervju med VG.
- For å bevare det politifaglige, og for å sikre det troverdige universet. Ellers overlater jeg dette til folk som har bedre greie på TV-drama enn det jeg har.

Fremdeles gjenstår utfordringen med å skaffe finansiering, men løser produksjonsselskapet pengegåten kan vi snart se politiførstebetjent William Wisting som krimhelt på TV-skjermen.

Godt besøkt boklansering i Tønsberg

Foto: Bente-Linn Bergene Huseby

Torsdag 25. oktober lanserte Line Nyborgs sin andre roman med tittelen “Du vet ikke hvem jeg er.” Den godt besøkte lanseringen foregikk på Spira Senter i Tønsberg, og publikum fikk en hyggelig og variert kveld med velsmakende rawfood-tapas og god underholdning.

I tillegg til at Line Nyborg selvfølgelig leste fra sin nye bok, leste både Benedicte Kroneberg og Stig Aasvik fra sine nesten like ferske romaner, Ænglekoret sang og Gro Dahle leste morsomme matdikt fra sin høstbok, Jeg kunne spise en ku.

Se bildeserie fra lanseringen her:

Les mer…

Fremdeles ikke for sent å sende oss dine beste bilder og dikt

Litteraturivestfold.no og LIV Forlag skal neste år lage en virkelig vakker bok fra og om Vestfold, bestående av både dikt og fotografier. Derfor frir vi til alle dere der ute:

Send oss dine beste dikt og foto fra fylket
- Vi er ikke bare ute etter de store landskaper, men også de små detaljer. En nyklekket fugl, et glimt fra en av fylkets kafeer, en gjenglemt sykkel…

Regler:

- Både dikt, kortprosa bilder og foto MÅ ha Vestfold-tilknytning.

- Max seks bidrag pr. klasse pr. innsender. Send gjerne inn bidrag i begge klasser.

- Tekstlengde, max en A4-side. I diktene trenger ikke stedet det er skrevet om, være nevnt med navns nevnelse, men innsender må opplyse hvilket sted teksten handler om.

- Send oss bildene i jpg. med størrelse på cirka 1 mb. Fotoene må ha stedsnavn som tittel.

- Bidragene sendes pr mail til post@livforlag.no Skriv: “vakre vestfold” i tittelfeltet.

- Frist 31.12 2012.

Bidrag honoreres ikke, men alle som blir med i boka får et eksemplar gratis. Vil vil kunne bruke bidragene i boka, i evt. ebok, samt i reklamering for boka. Bidragsyter beholder alle andre rettigheter til tekst og bilde.

LIV og dyktige ressurspersoner utenifra vil velge de beste bidragene. LIV forbeholder seg retten til å avlyse prosjektet dersom det ikke kommer inn nok gode bidrag.

Vi gratulerer Jørgen Brekke med "Nytt blod"-prisen

Maurits Hansenprisen – Nytt Blod er en årlig litterær pris for beste norske krimdebut i foregående år som utdeles årlig under litteraturfestivalen Kongsberg Krim. I år ble prisen gitt til Jørgen Brekke for fjorårets roman, Nådens omkrets.

- Jeg opplever det som en kjempestor ære å få denne prisen, spesielt fordi det gror så godt i norsk krim, sier Jørgen Brekkei et intervju til Lågendalsposten.

Forfatteren som er oppvokst i Horten, men i dag bor i Trondheim, deltok denne uken på sin første Kongsberg Krim.

Les mer…

Liv Forlag og Litteraturivestfold.no arrangerer krimnovellkonkurranse!

Skriver du krimnoveller?
Har du lyst til å få en av novellene din presentert sammen med kjente forfattere som blant annet Ingvar Ambjørnsen, Jan Mehlum, Jørn Lier Horst, Kurt Aust, Tom Egeland, Ørjan Nordhus Karlsson, Frode Eie Larsen, Harald Rosenløw Eeg og Anita Berglund?

Da har du sjansen nå!

Liv Forlag skal, i samarbeid med Litteraturivestfold.no, gi ut en krimnovellesamling neste år. I den forbindelse ønsker vi også å gi noen ukjente skribenter en sjanse til å vise sine skriveferdigheter. Kanskje dette er din mulighet til å bli oppdaget?

Les mer…

Den unge Sigrid Undset

Skrevet av Maria Scacinski
Den unge Sigrid Undset besøkte onsdag kveld Nøtterøy kulturhus legemliggjort av Kristi Kinsarvik. Kabareten er blant annet spilt for et begeistret publikum på Bjerkebæk under Norsk Litteraturfestival, og består av tekster og dikt av Sigrid Undset til toner av Kristi Kinsarvik.

I ord og toner ga Kinsarvik et innblikk i den unge Undsets liv – fra hun ble født til da hun som 25-åring debuterte som forfatter med Fru Marta Oulie, romanen som åpner med ordene: “Jeg har vært min mann utro”

Les mer…

Vi krysser fingrene for Jørn Lier Horst!

I fjor fikk Jørn Lier Horst fra Larvik Bokhandlerprisen for boken Vinterstengt. Nå er han nominert igjen! Blant de nominerte finner vi debutanten Gabi Gleichmann i godt selskap med tidligere Bokhandlerprisvinnere som Per Petterson, Gunnar Staalesen og Jørn Lier Horst, skriver Bokhandlerforeningen på sin nettside.

- I alt ble det stemt på over 70 ulike forfattere. Mangfoldet er stort og konkurransen har vært tøff, sier Trine Stensen, direktør i Bokhandlerforeningen på nettstedet.

Nominert til Bokhandlerprisen 2012:

- Frode Granhus, Stormen

- Gabi Gleichmann, Udødelighetens elixir

- Gunnar Staalesen, Der hvor roser aldri dør

- Henrik H. Langeland, Hauk og due

- Jørgen Jæger, Stemmen

Jeg kunne spise en ku

Gro Dahle er en av Vestfolds mest populære poeter, og i hennes nye bok “Jeg kunne spise en ku” gir hun oss en bok full av merkelige, varme og frodige dikt om mat.

Her kan du lese om familier som bor i ostehus og om pepperkakehjerter som brister fordi de er for mye stekt. Du kan lese om sultne gulvtepper, mystiske muffins, sprøstekte pepperkakehjerter…

Hvor kommer saltet fra? spør hun og undrer på om det kommer fra tårer. Uten salt blir ikke maten god, sier mamma, så noe fint kan komme ut av det triste. Og hvorfor blir bløtkakerester blir borte i kjøleskapet? Jo, fordi kjøleskapet også har lyst på bløtkake, selvfølgelig…

I boken får du også vite hvordan det er å være smør som mykner, smelter, freses og piskes. Og hva søren skal vi med bananer? Men vær forsiktig, når du tenker på sjokolade, kan du risikere p få sjokoladeflekker på tankene…

Mitt kjære Sandefjord

Nå er det ellevte nummeret i serien “Mitt kjære Sandefjord” i handelen. Årets bok har fått tittelen “Pågangsmot og kongelig lunsj”. Redaktørene for boken er Per Ramberg og Anne Thuve Høst, og det er 13 bidragsytere i boka. Her finnes blant annet tekster om Torp flyplass, om brannstasjonen, om om 150-års jubileet i 1995 og etableringen av Sandefjord Videregående skole og restaureringen og bevaringen av Kurbadet. I tillegg forteller flere sandefjordinger om sin yrker. Her møter også leseren Heid M. Petersen som forteller om sitt liv som næringslivsgrunder, og Elise Strats røper hvordan det var å være byens første kvinnelige prest. Og hvorfor i alle dager heter bakeriet Martin Lang driver Ivar Halvorsen?

Lokalbokserien med tilbakeblikk på Sandefjord feiret i 2011 sitt tiårsjubileum.og så langt har over 160 bidragsytere skrevet om sine opplevelser i Sandefjord i bøkene. Det er med andre ord et grundig stykke lokalhistorie de to redaktørene, Anne Thuve Høst og Per Ramberg har samlet i bokform.

- Dette er en fin julegave, men også en fin gave til de som har famile fra Sandefjord som har flyttet fra byen, sier redaktør Anne Thuve Høst i et intervju med Sandefjord Blad.

For de som ønsker seg signert bok, så vil flere av forfatterne sitte og signere dem på Norli i Storgata om lørdagene.

Debuterer med ungdomsfantasy

Cathrin Lindstrøm fra Sandefjord og Stokke debuterte denne uken med ungdomsromanen “Den utvalgte:”

Forlaget skriver dette om boken:

“Den utvalgte” er en blanding av virkelighet og fantasy. Her møter vi barn som mobber og voksne som svikter, men også forsiktig vennskap og gryende håp. Boka hovedperson er fosterbarnet Jenny. Ei rotløs jente som forsøker å finne sin plass i en turbulent tilværelse. En dag tar den nye fosterfamilier henne med i en antikvitetsbutikk, og da de drar derfra har Jenny fått med seg et gammelt sverd og en kappe. Noe så teit, tenker hun. Hva skal jeg med det?

Les mer…

Vinn forfatterbesøk og bøker

Vi gratulerer Ingvar Ambjørnsen med Willy Brandt-prisen!

Willy Brandt prisen deles ut hvert år til personer eller institusjoner som gjennom sit engagement har gjort en særlig fortjenstfull innsats for å bygge ut de norsk-tyske forbindelser. Prisen består av en Willy-Brandt-statuett formet av den norske kunstneren Nils Aas og et diplom.

Ambjørnsen er den nålevende norske forfatter som er mest oversatt til tysk og han får prisen for sin innsats for å gjøre norske forhold kjent for et bredt tysk publikum og sitt arbeid for å gjøre tyske forhold og tysk dagligliv kjent i Norge gjennom sine faste avisspalter.

Forfatteren bor i Hamburg, men kommer til Norge for å få overrakt prisen, som består av en statuett og et diplom, av Hamburgs borgermester Olaf Scholz i Bankettsalen i Oslo rådhus onsdag 31 oktober.

Les mer…

Ambjørnsens "Natten drømmer om dagen" nå i tredje opplag

Når man leser om litteratur i avisene kan man fort få inntrykk av at det bare er kriminalromaner som gjelder. Men folk setter også pris på annen litteratur, noe Ingvar Ambjørnsens bok “Natten drømmer om dagen” er et godt bevis på. Romanen om vandreren Sune kom ut for cirka en måned siden, men er allerede trykket opp i tre opplag. Boken har stort sett fått strålende anmeldelser og har nå nådd salgstall på rundt 13.000. Og snart begynner julesalget…

Jahn Otto Johansen besøker Hubro

Jahn Otto Johansen besøker fredag Hubro litteraturhus for å presentere sin nyeste bok: : “Hastverk når vi elsker”.

Johansen er fra Porsgrunn, og har brukt miljøer fra Vestfold som bakteppe i den nye boka. Handlingen er lagt til 50-tallets Norge, og kretser rundt Sven og Arne, vokst opp i hver sin konservative småby. Når de to unge møtes som kunststudenter i hovedstaden, er de fylt med drømmer om frihet, og reisen går videre.

I anledning forfatterbesøket serverer Hubro-vert Bente Damhaug polsk-russisk rødbetsuppe, bortsj.

Boken ble utgitt i september, og Juritzen forlag sier dette om boka:

Norge, 1950. Sven og Arne vokser opp i hver sin konservative småby. Når de to møtes som unge kunststudenter i hovedstaden, er de fylt med drømmer om frihet og kunstnerisk utfoldelse.
Et nært vennskap vokser frem, og Oslo blir raskt en for trang by for deres fremtid.

Les mer…

Bok om kongeparets Vestfold-besøk

Kongeparets vellykkede besøk i Vestfold i sommer, er nå blitt til bok. Det er fotografene Yngve Rakke, Øyunn Winther, Hans Petter Norløff og Vidar Askeland som dokumenterte besøket, og det er Skagerrak forlag som står bak utgivelsen.

- Vi fikk i oppdrag å lage en minnebok fra besøket, forteller Yngve Rakke til Østlansposten. – Så vi fulgte dem på hele turen. Morro har det vært, og litt prestisje er det vel også…

Les mer…

Debuterer med "Vinhandleren"

Åge Baste Vassdal fra Larvik debuterte nylig med boken “Vinhandleren”.

Bokinspirator Liv Gade hos Norli har lest boken, og hun skriver dette:
Du verden for en bok! Leselykke, godt språk og masse humor!

Handlingen i Vinhandleren starter under andre verdenskrig, før den etter hvert tar oss med til dagens Paris. Her er forfalskede malerier, grov svindel, god vin, død, kjærlighet og en svært spennende familiehistorie.
Den jødiske kunstmaleren Manuel Bassovsky overlevde andre verdenskrig ved å forfalske malerier for nazistene. Men det eneste maleriet som betydde noe for ham, ”Vinhandleren” av Gerrit Dou, mistet han til en svikefull kvinne…

"Jeg hadde sett deg lenge, der du kom..."

Slik begynner Rudolf Nilsens dikt som nå pryder veggen på Folkets Hus i Larvik. Diktet er det 34 i rekken av dikt som Poesiparkens venner har plassert rundtom i Larvik.

Rudolf Nilsen fikk kun utgitt tre diktsamlinger, men han regnes allikevel som en av våre viktigste arbeiderdiktere. Det er LO som har finansiert diktet, men istedenfor å velge et av dikterens mange kampdikt, gikk de for denne vakre kjærlighetvisen:

Rudolf Nilsen døde bare 28 år gammel, men tekstene hans lever videre. Nå også på veggen til Folkets hus i Larvik.

Torsdagskveld på Hubro: Vestfolddialekter

Vestfolddialekter er temaet for “Torsdagskveld på Hubro” denne uka. Daniel Ims fra Språkrådet kommer, forfatter Margaret Skjelbred og vestfoldsangerspesialist Elfi Sverdrup er “headlinerne”, men mikrofonen er åpen for alle som vil bidra!!

Litteraturuka i Vestfold - på Sandefjord bibliotek

Litteraturuka i Vestfold er en litteraturfestival som holdes i Vestfold i løpet av en uke i november hvert år. Festivalen ble startet i 1997, og siden den gang har Sandefjord bibliotek hatt glede av å være del av dette store litterære arrangementet. Litteraturuka er i år fra 5. – 8.november.

Tirsdag 6. november kl 19.30 *
Mustafa Can og Thorvald Steen er først ute og skal snakke om Identitet.

Litt om forfatterne:
Både Steen og Can er begge forfattere og svært samfunnsengasjerte. Can har bl. a uttalt at den store mengden av frihet vi mennesker har i dag gjør oss til identitetsslaver, og stiller også spørsmålet hvor fritt kan et menneske være(Aftenposten 6.8.12). Can ga ut i 2011 boken “Tett inntil dagene”.
Thorvald Steen er forfatter, cand. philol. i filosofi, idéhistorie og historie. Steen er en kjent skikkelse i litterære kretser i utlandet, både på grunn av sine bøker og sitt politiske engasjement. Han hadde sitt gjennombrudd i 1992, og har siden den gang jevnlig gitt ut en mengde romaner, dikt, skuespill og essays. Flere av Steens bøker omhandler temaet muskelsvinn, og denne diagnosen fikk Steen som 15-åring. Steen kom ut i fjor ut med nyutgivelse av sine fem historiske romaner: Don Carlos, Giovanni, Konstantinopel, Den lille hesten og Kamelskyer. To av dem ble særlig aktuelle etter 22. juli, da de ga nyanserte og helhetlige bilder av korsfarerne som Behring Breivik skal ha nevnt som sine forbilder.

Onsdag 7. november kl 19.30
Ingvar Ambjørnsen og Axel Hillstenius samtaler om veien fra bok til film, og kanskje svarer på spørsmålet “Hva er det med Elling?”.

Litt om forfatteren:
Ingvar Ambjørnsen er født i 1956, debuterte i 1981, og har utgitt bøker i flere sjangere – romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Hans store gjennombrudd kom med romanen Hvite niggere (1986). Kritikerne fikk for alvor øynene opp for novellisten Ambjørnsen med Natt til mørk morgen (1997). Med de fire romanene om Elling – Utsikt til paradiset (1993), Fugledansen (1995), Brødre i blodet (1996) og Elsk meg i morgen (1999) – ble han en av våre mest leste samtidsforfattere.
Flere av bøkene til Ambjørnsen er filmatisert med stor suksess, og filmen “Elling” ble nominert til Oscar i 2001.

Axel Hellstenius norsk dramatiker og manusforfatter. Hellstenius har skrevet filmmanus til fem av Ingvar Ambjørnsens bøker, to om Elling og tre om Pelle og Proffen.

Torsdag 8. november, kl 19.30 *
Kriminalforfatter Jørn Lier Horst og Aage Andersen i samtale om deres nyeste kriminalbokutgivelse.

Litt om forfatterne:
Jørn Lier Horst er kriminalforfatter og etterforskningsleder. Han har arbeidet som politimann i Larvik siden 1995, og kjenner således godt til både miljøet og metodene han skriver om. Med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting regnes han som en av Norges fremste krimforfattere. Nå aktuell med “Jakthundene” som har høstet svært gode kritikker.

Aage Andersen er en forfatter bosatt i Sandefjord som er aktuell med boken “Fyrabend”, som er en frittstående etterfølger til “Humlepungen” som kom ut i 2009. Bøkene beskrives som sandefjordromaner. Han har tidligere også gitt ut dikt og noveller.

Fredag 9. november, kl 12.00 (merk tidspunkt)
Marianne Fastvold er utdannet jurist og har i en årrekke arbeidet som forsker med kvinnerett som spesialområde. I dager er hun skjønnlitterærforfatter på heltid. Enkelte trekker frem Woody Allen og Aldomovar når Fastvolds litterære grep skal beskrives. Har gitt ut; Død som en dronte, Tristan kommer, Feid og pyntet og Kjærlighet for viderekomne
*
Lørdag 10. november kl 13.00*
Avslutnignsvis vil vi også nevne lørdagens arrangement ved biblioteket som er en del av en rekke presentasjoner av lokale forfatter. Denne gang er det Åge Baste Vassdal og Liv Hege Refsdal som skal presentere sine bøker.

Litt om forfatterne:
Åge Baste Vassdal er bosatt i Stavern. Han jobber til daglig som typograf i Østlandsposten, lokalavisen i Larvik.
”Vinhandleren” er hans debutbok.

Liv Hege Refsdal fra Larvik har tidligere gitt ut fire barnebøker, skrevet mange noveller for magasiner og ukeblad, samt medvirket til både lydbok og musikal. I september 2012 kom hennes første bok for voksne, novellesamlingen “Kjærlighet, løgner og ølglass.”

Sandefjord bibliotek gleder seg – og håper du kommer!

Boklansering på Spira Senter i Tønsberg

Torsdag 25. oktober kl 1900 lanseres Line Nyborgs andre roman:
“DU VET IKKE HVEM JEG ER”

Lanseringen foregår på Spira Senter (Nordbyen 41) i Tønsberg. (vis-a-vis Færder videregående/Korten)

Les mer…