Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for november, 2012

Fascinerende fantasy-bok for ungdom, som også kan leses av voksne.

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad

Cathrin Lindstrøm er fra Sandefjord, og “Den utvalgte” er hennes debut-bok. .

Hovedpersonen i boken heter Jenny, og romanen starter med at Jenny kommer til sin nye familie, og hvordan hun forsøker å tilpasse seg dette. En dag blir Jenny med hennes nye familie til et lokalt, og landlig beliggende antikvarirat. Her finner hun et gammelt sverd, som hun av en eller annen merkelig grunn ønsker å kjøpe. Hun har aldri lekt med sverd, men det er noe spesielt tiltrekkende med dette sverdet. Jenny er også glad i hester og svømming, og hun får også etterhvert en svært god relasjon til den jevnaldrende Vegard, en venn av den nye familien.

Når hun senere merker at hun kan reise tilbake i tiden ved hjelp av sverdet, blir dette en slags besettelse. Men med sverdet følger det et spesielt oppdrag, som Jenny må fullføre. Mye tyder på at Jenny er den spesielt utvalgte til å fullføre dette oppdraget. Hun tviler på dette, hun har da vel aldri vært noen unik person?

Oppdaget består av å redde 5 andre unge jenter. Men disse ungjentene lever i en helt annen og svunnen tid.

Det er en fascinerende roman, som man raskt lever seg inn i. Boken er en blanding av virkelighet og fantasy, og forfatteren veksler på en fin og overbevisende måte mellom nåtiden og fortid.
Boken er i utgangspunktet skrevet for ungdom, og derfor ganske rask å lese. Men det er også et alvor i boken om oppvekstsvilkår, og den er derfor også godt egnet for voksne.

Forfatteren har laget en fantasirik og svært fengende roman. Boken har også en fin avslutning.
Språket var levende, og det var derfor spesielt artig å sette seg inn i handlingen. En veldig bra bok til å være Cathrin Lindstrøms debut-bok.

Tittel: Den utvalgte
Forfatter: Cathrin Lindstrøm
Utgitt: 2012
ISBN: 978-82-93184-07-2
Språk: Norsk
Sider: 196
Forlag: LIV Forlag

Du finner flere av Øyvind Sommerstads anmeldelser på bokbloggen “Bokormen Sommerstad” her.

Krimstund på Sandefjord bibliotek

Møt lokale forfattere fra LIV forlag, lørdag 01. desember, kl. 13.00-14.00

Les mer…

Nok en spennende psykologisk krim fra Karin Fossum

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad

Karin Fossum er født i Sandefjord i 1954. Fossum er kjent for sine krimbøker med Konrad Sejer, som etterforsker og gjennomgangsfigur.

Boken “Jeg kan se i mørket” handler om Riktor, som er ansatt på Løkkas sykehjem. Riktor er ensom sjel, men han gjør endel spesielle ritualer i det skjulte, og kaster de eldres medisiner i do.
Men av kollegaer oppfattes han som en vanlig mann, både stillfarende og høflig.
De kjenner ikke til hans godt skjulte, syke sider.Han eksperimenterer med de eldre.

Riktor blir ved en tilfeldighet venn med den alkoholiserte Arnfinn, som han treffer i parken.
Riktor forsyner Arnfinn med brennvin. Men en dag stjeler Arnfinn lommeboken til Riktor, og for dette blir han regelrett drept med en øks. Ingen stjeler lommeboken til Riktor!

Les mer…

Kråkeslottet

Forfatter Kari Woxholt Sverdrup fra Nøtterø / Tønsberg er klar med sin tredje ungdomsbok i serien på fire om ungdommene Anna, Ella og Janna.

Janna er med i gjengen. Men bare så lenge Regine vil ha henne der. Janna skjønner at venninnens måte å holde Ella og Anna utenfor på er dum og helt uakseptabel. Men hennes egen utsatthet gjør at hun er med på leken.

Boka er en frittstående oppfølger til Tilfeldig engel (2010) og Heksesot (2011), men denne gangen er historien sett fra Jannas synsvinkel.

Les mer…

Nytt nummer av Stemmer!

Harald Rosenløw Eeg med julekalender på NRK

Tønsbergforfatteren Harald Rosenløw Eeg og Lars Håkon Gudmestad har skrevet manuset til årets julekalender på NRK., som får navnet “julekongen”.
Sammen har de to skapt et univers som ikke bare skal surre og gå på TV fremover mot jul, og dersom ting går som planlagt er det en ny, kommersiell tradisjonsbærer vi nå skal introduseres for.

«Julekongen» er i følge forfatteren både fantasyinspirert og eventyraktig,tinspirere av alt fra nyere animasjonsfilm, Ronja Røverdatter, «Hjemme alene»-filmene og Harry Potter.

I serien møter vi to parallelle univers, der halvparten av handlingen utspiller seg i Kevins hverdagsliv. Kevin er en gutt som strever litt med å finne sin plass, men så finner han en tunnel som fører ham over til et parallelt univers. Der, i Ridderdalen, er det helt andre regler som gjelder og Kevin oppdager snart at han kan få innflytelse og makt.

NRK har fått flere store skuespillere med på laget, deriblant Herborg Kråkevik, Paul Ottar Haga, Gisken Armand og Robert Stoltenberg .

Ny Sandefjordbok

Fotograf Cato Arveschou lanserer i disse dager en bok om Sandefjord med litt sideblikk til nabokommunene.

Torsdag 29. november kl. 18.00 besøker han Sandefjord bibliotek for å vise glimt fra boken “Årstider”..

Les mer…

Forfatterlunsj på Sandefjord Bibliotek

Onsdag 28. november kl. 12.00 inviterer Sandefjord Bibliotek til forfatterlunsj med tittelen:

Mord og mørke gjerninger – bak sperrebåndene, inn på åstedet og inn i litteraturen

Det er politimann og forfatter Jørn Lier Horst som skal dele sine erfaringer med bibliotekets gjester.

Entre: kr. 100.-

Arrangeres i samarbeid med Folkeuniversitetet

Anne Holt med nytt opplag!

Høstens roman fra Anne Holt, «Skyggedød», er etterspurt. Nå trykkes spenningsromanen opp i nytt opplag, melder Piratforlaget. Totalt er opplaget nå oppe i 75.000 eksemplarer.

Anne Holts forfatterskap selger godt i både Europa og USA, og rettighetene til «Skyggedød» er allerede solgt til flere europeiske land. Vi gratulerer:-)

Vinhandleren, en spennende familiehistore fra Paris!

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad


Åge Baste Vassdal fra Larvik debuterer med boken “Vinhandleren”.


Prologen i boken er fra år 1917, mens selve handlingen starter i 1942, under 2. verdenskrig.
Manuel Bassovsky og moren blir da tatt til fange av nazistene. Moren dør, men Manuel overlever fangenskapet ved å forfalske malerier for nazistene. Maleriene er så nær originalene det er mulig for en amatør å få til, og det viktigste maleriet han laget var “Vinhandleren”, et maleri han har malt mange ganger før og har et helt spesielt forhold til.

Les mer…

Fremdeles ikke for sent!

Litteraturivestfold.no og LIV Forlag skal neste år lage en virkelig vakker bok fra og om Vestfold, bestående av både dikt og fotografier. Derfor frir vi til alle dere der ute:

Send oss dine beste dikt og foto fra fylket
- Vi er ikke bare ute etter de store landskaper, men også de små detaljer. En nyklekket fugl, et glimt fra en av fylkets kafeer, en gjenglemt sykkel…

Les mer…

Vi krysser fingrene for Harald Rosenløw Eeg

Det er bestandig stas når lokale forfattere vinner priser, så denne gangen heier vi på Harald Rosenløw Eeg fra Tønsberg som er nominert til årets Bragepris for undomsromanen “Hunger”.

Harald Rosenløw Eeg er en mester i komplekse ungdomsfortellinger med spenning på thrillernivå og Hunger preges av hans karakteristiske billedrike språk i høyt tempo, og med krappe svinger i handlingen. Boken foregår i grenselandet mellom sannhet og fantasi, og har fått strålende anmeldelser.

Brageprisen deles ut onsdag 28. november kl 17.00, Da hedres årets vinnere med en litterær høstfest i regi av Stiftelsen Den norske Bokprisen og Den norske Forleggerforening i Gamle Logen i Oslo.
Les mer…

Vellykket boklansering i Tønsberg

Skrevet av Maria Szacinski

Torsdag 22.november ble Moder Russlands Diamanter, boka til advokat Torunn Agtind, lansert på biblioteket i Tønsberg. Forlagssjefen i LIV forlag , Myriam Bjerkli, bokbadet forfatteren for et publikum som hadde benket seg rundt de gamle klosterruinene.

Allerede med åpningsordene til Aslak Larsen, den nye sjefen for arrangementskommiteen på biblioteket, ble det klart hva slags bok dette er.
"Jeg leste den i badekaret, sa han “og kom meg ikke opp av vannet før den var ferdiglest etter tre timer.”

Det er med andre ord ei spenningsbok, og forfatteren uttalte at den var ment kun som underholdning. ( Men undertegnede mener at man kan lære mye om dagens Russland ved å lese boka.)

Les mer…

Vestfoldperler samlet mellom to permer

Forfatterduoen Tom Schandy og Tom Helgesen lanserte sist fredag boken “Naturperler i Vestfold” på Holmen natursenter sist fredag, men fylkeordfører Per Eivind Johansen til stede. Boka inneholder et kapittel et kapittel fra hver av fylkets fjorten kommuner, med kommunekart som viser hvor perlene befinner seg. Boken har 232 sider, hvor man finner tekster om landskap og turmulighet, informasjon om dyr, fugler, fisker og blomster

Boken er rikt illustrert med cirka 300 vakre fotografier, og dette er ikke første fylket forfatterparet tar for seg når for seg når det gjelder å bringe perlene fram i lyset. De har tidligere laget tilsvarende bøker fra Buskerud, Oppland, Oslo og Akershus.

– Vestfold forbindes av mange med sol, sommer og kyst, men fylkets naturperler rommer så mye, mye mer. Som forfattere og fotografer har vi vært på kryss og tvers i de til sammen 14 kommunene i fylket, til alle årstider og til alle døgnets tider. Vi har syklet, padlet, vært på båtturer langt ute i skjærgården, gått på ski og brukt apostlenes hester, skriver Scandy og Helgesen i innledningen til boken.

Forfattermøte med Torill Thorup

Den 28.11 kl. 19.00 kommer forfatteren Torill Thorup til Sande bibliotek for å fortelle om sin nye serie ”Der vinden hvisker” der handlingen er lagt nettopp til Sande.

Gratis adgang.

Hyggelig barneboklansering i Stavern

Marion Th Th Lund slapp søndag elgen “Elmer” ut i den store verden. Den offisielle lanseringen skjedde på det Gule Galleriet i Stavern, der de oppmøtte kunne høre forfatteren lese fra boka, spise “verdens største” mangefargede pikekyss, samt ta en nærmere titt på originaltegningene til boka, som er laget av kunstmaler Astrid Haagensen.

Les mer…

Viktig markering på Larvik bibliotek

Det hendte også her

26. november markerer Larvik bibliotek en av de mørkeste datoene i moderne norsk historie.
På denne dagen i 1942 la det tyske frakteskipet “Donau” fra Akershuskaia med Stettin som anløpshavn. Ombord var 532 jøder, de fleste var nordmenn, flere fra Larvik. Deres ufrivillige reisemål var Auschwitz. Bare 9 kom tilbake i live. De andre ble ofre for den grufulle drapsplanen vi nå kjenner – Europas mest ekstreme folkemord, den planlagte, systematiske tilintetgjørelsen av de europeiske jødene.

Les mer…

Bokmøte i Sandefjord

Sandefjord og Sandar Mållag hadde bokmøte på Øvre Myra i Sandefjord onsdag, der gulroten var foredraget med Finn Stenstad, norsklektor og bokanmelder. Han snakket om «Aktuelle tendenser i norsk samtidslitteratur. En vandring i nasjonal og lokal bokheim.»
I tillegg var det en rekke lokale forfattere som presenterte bøkene sine. Deriblant Aage Andersen, Lillian Wirak Skow, Tor Bjørvik, Laila Jønland, samt Sandar Historielag og Liv Forlag.

Se bildeserie fra kvelden her:

Bildeserie med 21 bilder — bla ved å trykke på pilene

Vellykket foredrag om Anna Akhmatova i Tønsberg

Skrevet av Maria Szacinski

Kastellkafeen på Slottsfjellsmuseet var neste fullsatt onsdag kveld da professor Erik Egeberg holdt foredrag om den store russiske lyrikeren Anna Akhmatova. Egeberg øste fra sin øyensynlig utømmelige kunnskapsbrønn og ga publikum et levende bilde av dikteren .
Anna Akhmatova levde fra 1889-1966 og er nå anerkjent som en av de store i Russland, en av de mest kjente poetene fra den russiske sølvalderen på begynnelsen av hundreåret.

Hun var først og fremst lyriker og viste i sine dikt at en dikters skjebne er å gjøre virkeligheten om til ord. Hun fikk sitt første dikt publisert da hun var 17 år og skrev hele livet. Livet hennes var fullt av tragedier, og p.g.a. den politiske situasjonen i landet måtte hun skrive i skjul og fikk ikke utgitt dikt på mange år.

Les mer…

Møt Knausgård i Horten

Mord i Bølgen

Tirsdag kl.11.00 blir det kriminelle tilstander på Bølgen i Larvik. Da arrangerer Pensjonistuniversitetet i Larvik møte i Bølgen. Her blir det foredrag av forfatter og Politimann Jørn Lier Horst der han vil snakke om: «Mord og mørke gjerninger».

Jørn Lier Horst er etterforskningsleder i politiet i Vestfold og har i tillegg studert kriminologi, filosofi og psykologi. Han regnes som en av Norges fremste krimforfattere. Bøkene preges av hans erfaring med miljøet, og metodene han skriver om kjennetegnes samtidig av politiske og samfunnskommenterende undertekster. Med bilder og eksempel tar han leseren med i fotsporene til drapsmenn og andre brutale forbrytere – inn bak sperrebåndene, inn på åsteder og inn i kriminallitteraturen.

Det blir anledning til å kjøpe bøker før foredraget og å få dem signert etterpå.

Lanserte "Den utvalgte" i Sandefjord

Cathrin Lindstrøm kunne feire dobbelt på Cornelias Hus i Sandefjord fredag kveld. På sin egen fødselsdag lanserte hun nemlig debutboka «Den utvalgte» for fullt hus.

Ungdomsromanen “Den utvalgte” er en miks av virkelighet og fantasy, og har allerede fått gode kritikker.I boka møter leserne både barn som mobber og voksne som svikter, men det er også forsiktig vennskap og gryende håp. Hovedpersonen i «Den utvalgte» er fosterbarnet Jenny, ei rotløs jente som prøver å finne plassen sin i en turbulent tilværelse. En dag tar den nye fosterfamilier henne med i en antikvitetsbutikk, og da de drar derfra har Jenny fått med seg et gammelt sverd og ei kappe.Snart skjønner hun at sverdet var tenkt nettopp til henne. Det bringer henne til en annen tid, der hun er den utvalgte…

Kvelden på Cornelia bød på flere musikkinnslag, samt selvfølgelig opplesning og presentasjon av den rykende ferske boka.

Se bildeserie her:

Bildeserie med 21 bilder — bla ved å trykke på pilene

Bokaften i Tønsberg

Tirsdag 20 november er det storfint besøk hos Norli på Farmandstredet i Tønsberg. Da kan du møte Vigdis Hjort som vil fortelle om sin nye roman, “Leve posthornet”, Frode Eie Larsen presenterer krimromanen “Frostrøyk” og Amund Fjeldstad snakker om boka “Sunt bondevett på jobben:”
I tillegg får du er forrykende foredrag om høstens bøker, presentert av alltid energiske Liv Gade.

Arrangementet begynner kl. 19.00 og billetter til kr. 50,- inkl. kaffe, enkel bevertning og boklodd, kan bestilles på tlf. 32 21 59 50 eller kjøpes i butikken.