Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for juli, 2012

Fremdeles god sommer, nå er vi snart tilbake!

Litteraturivestfold.no tar ferie fram til 1.august, og sidene vil derfor ikke bli oppdatert i denne perioden. Men vi har brukt tiden godt. Over tretti innlegg ligger på vent for å deles, og forfatterarkivet vårt er oppdatert igjen. ( Pga tekniske Origo-problemer så er det ikke ordnet helt alfabetisk, men satser på at Origo-vaktmesteren snart er tilbake på jobb og hjelper oss med den biten. )
Og vi lover, – det skjer mye spennende på bokfronten denne høsten!
Så følg med 1. august:-)

Så langt i år har det forøvrig vært nesten 60.000 besøkende innom sidene våre, de fleste blir her alt i fra 5 minutter til nærmere en halvtime. Men for de av dere som savner oss på tampen av sommerukene, bruk gjerne tiden til å ta en titt i forfatterarkivet. Eller les tidligere innlegg, og legg gjerne inn kommentarer eller spørsmål. Og for de leselystne: Ta en titt på smakebitene vi har servert av bøkene som kommer til høsten.

Og aller viktigst: Ha en absolutt strålende sensommer!

Smugtitt 15 - Frode Eie Larsen og Frostrøyk

Frode Eie Larsen debuterte i fjor med kriminalromanen “Hemmeligheten”. 14. august kommer den frittstående fortsettelsen, “Frostrøyk”. Handlingen foregår også denne gangen på Østlandet, litt i Oslo, mest i Larvik og Stavern. Boken har allerede før utgivelsen fått veldig gode tilbakemeldinger av blant annet bokinspiratør Liv Gade, biblioteksjefen på Lardal bibliotek og flere bokhandlere.

Dette er hentet fra baksideteksten:

«Jeg ser du vurderer mulighetene dine. Vet du hva det fine er? Du skal slippe å vurdere dem stort
lenger. Jeg skal gjøre det enkelt for deg. Du skal faktisk dø. Akkurat her og nå.»

En iskald morgen i november legger Filip Nyman ut på løpetur. Det er gått et drøyt år siden de mislyktes med å hevne søsterens voldtekt. Nå er han endelig klar for å fullføre hevnen.Løpeturen ender imidlertid brått, i møte med en hevet pistol.

Les mer…

Smugtitt 14 - Torunn Agtind og Moder Russlands diamanter

Torunn Agtind jobber til daglig som advokat i Tønsberg. Hun debuterer denne høsten med romanen “Moder Russlands diamanter”

Handlingen foregår, som tittelen indikerer, nettopp i Russland. Romanen starter i 2005 og handler om tiden etter kommunismens fall og det moderne nyrike Russland med store sosiale forskjeller.

Hovedpersonen, Viktor, er lei av slitet på kunstgjødselfabrikken i Novgorod der han jobber. Fabrikken er nylig blitt kjøpt opp av en hensynløs oligark fra Moskva, som ønsker å få ut svimlende
summer av sine investeringer. Under revolusjonen ble skattene til de adelige beslaglagt og plassert i en rekke underjordiske depoter. Disse skattene vil oligarken ha tak i, og han etablerer derfor et diamantsenter i Monaco. Viktor ser muligheten og griper den. Dette er hans sjanse til å komme seg opp og fram…

Les mer…

Ingvar Ambjørnsen anmelder "Skyld"

Jeg har ikke tenkt å begynne å legge ut alle mine anmeldelser i VG her. Men enkelte ganger kommer jeg over en perle…

Ferdinand von Shirachs Skyld, er en beskjeden bok hva volumet angår. Femten noveller – eller ”Stories” som forfatteren velger å kalle dem, fordelt på hundre og femti sider. Fortellerstemmen er dempet, av og til nesten refererende. I første omgang kan prosaen virke kjølig, ja endog kald. Men ganske snart forstår man at denne distansen til hendelsene er villet og bevisst, og at man er fanget av en mester.

Les mer…

Smugtitt 13 - Line Nyborg og Du vet ikke hvem jeg er

Dette må nødvendigvis ble et veldig kort smugtitt, for forlaget Cappelen Damm holder foreløpig informasjonen tett ved brystet. Men Line Nyborg fra Nøtterøy, som debuterte i 2010 med boken “Det er bare mamma som er gud” kommer i høst med det som ofte blir betegnet som “den vanskelige andreboken”.
Høstens bok har tittelen “Du vet ikke hvem jeg er” og er en frittstående oppfølger av debutromanen, som handlet om elleve år gamle Elin og hennes families heller haltende familieliv i en bygd i Nord-Norge. I høstens bok har Elin passert tjue år, og flyttet til hovedstaden.

Vi kommer tilbake med cover og mer informasjon om årets bok straks det er tigjengelig…

Trude Brænne Larssen: Gamle bragder i nytt design

Trude Brænne Larssen, født i Tønsberg og i dag bosatt i Horten, er en av Norges mest erfarne serieromanforfattere. Hun debuterte som romanforfatter da hun var 29 år, med vikingserien Ulveøyne. Mange år senere skrev hun oppfølgeren Rimfrost. Trude står også bak de kjente seriene Emilies tid og Legdebarna. Sistnevnte Etter 15 års forfatterskap og 69 utgitte romaner har hun nå valgt å jobbe som journalist på heltid, i avisa Gjengangeren i Horten. I disse dager utgir Cappelen Damm Danielle fra Holmegaard på nytt, noe som har fått forfatteren til å gjøre noe hun vanligvis ikke gjør. Hun har lest bøkene på ny…

Les mer…

Skrivekurs til høsten?

Smugtitt 12 - Tom Kristensen og Korsbæreren

Tom Kristensens tidligere romaner har alle vært salgsuksesser. Det er derfor grunn til å glede seg til den 23. august. Da kommer hans åttende roman, med tittelen “Korsbæreren”.

David Nomura har bygget opp et suksessrikt hedgefund i San Francisco. Plutselig dukker den beryktede japanske mafiaen, yakuza, opp – og gir ham tre uker på å tilbakebetale en investering på 40 millioner dollar. Men Davids firma har ikke pengene.
I Kredittbanken i Oslo jobber Davids tidligere kjæreste, Elvira Elton Eikenes. En av hennes største kunder, et oljeselskap, står nå i fare for å misligholde store lånebeløp, og Elviras sjef begynner å sette spørsmålstegn ved om hun klarer å håndtere jobben. Rykter om Elviras pillemisbruk gjør ikke situasjon hennes noe bedre.
David Nomura reiser til Oslo. Han ser bare én mulig løsning på hedgefundets pengeproblemer: Å utnytte sitt tidligere erotiske og opprivende forhold til Elvira Elton Eikenes. Men yakuzaen puster dem i nakken; Korsbæreren ankommerogså Oslo, og han vil bruke både David Nomura og Elvira Elton Eikenes til å fullføre sin vanvittige blodhevn.

Les mer…

Åpen skrivestue i Stavern

Jørn Lier Horst fra Stavern regnes med sine romaner om politiførstebetjent William Wisting som en av Norges fremste kriminalforfattere. Han har kontor i Kadettbrakka på Fredriksvern Verft og deler av sommeren holdes skrivestuen åpen for publikum. Her er det mulighet for å løse krimgåter. Salg og signering av bøker.

Les mer…

Dokumenterer levd liv

Firmaet Vita Veritas i Sandefjord opplever stor etterspørsel fra personer som ønsker å skrive historien sin i bokform, til glede for både seg selv og etterkommerne. Noen av historiene blir til ved at en av de sju personene i Vita Veritas intervjuer og skriver historiene for dem. Andre ganger skriver folk historiene selv, men får hjelp av firmaet til å redigere og gå igjennom tekstene, før de blir samlet i bokform. For å hjelpe folk til å skrive bedre, starter de til høsten også skrivekurs, med nettopp en ferdig livshistoriebok for øye. Kanskje en ide for de som vil sikre livshistorien for etterslekten?

Mer informasjon finnes på hjemmesiden deres her.

Tom Lotherington: Dame med husbondskar

Skrevet av Tom Lotherington
Midt ute på Nøtterøy ligger den mellomstore gården Stangeby. Opp av historiens mulm og mørke dukket en mann som het Hartvig Stangebye, da trodde jeg straks han måtte komme der utefra. Når det sto at han som enkel gutt av allmuen giftet seg med den velvoksne frøken Elise Wolff på Nedre Blindern og straks solgte gården hennes og tok med seg bruden hjem til et sted på Tønsberg-kanten, da så jeg for meg at de to, dette umake ekteparet, endte sine dager der ute, like utenfor Borgheim, der jeg selv i noen år for lenge siden gikk på skolen.

Les mer…

Smugtitt 11 - Jann Rygh Sivertsen og Insomniasanger

Jann Rygh Sivertsen fra Sandefjord debuterer 1. september med diktsamlingen “Insomniasanger.”
Forfatteren jobber som vanligvis som lærer, men han liker å gå gatelangs i byen om nettene, der han kan se lyktestolpene skinne i mørket og høre dem hviske elektrisk. Om dagen liker han å sitte på en parkbenk, sjøl om det regner. Slik blir det dikt av…

Les mer…

Nytt nummer av =Vestfold

Nå er et nytt nummer av =Vestfold i handelen.
Her finnes tekster fra selgerne, du kan få vite mer om fortid og fremtid på Slottsfjell, møte Johan Olav Koss, lese om at vellykket rusbehandling mister støtte, bli med på en mystisk øy og mye mer!

Løp og kjøp, da får du godt lesestoff og støtter en god sak samtidig :-)

Publicom forlag kjøper "Lykkens prøve"

Publicom forlag har kjøpt forlaget til Leif Preus, og har dermed overtatt alle rettigheter til Preus tidligere utgitte bøker og fotografier. Den første boken kom ut i 1990, og siden er det blitt et anseelig antall bøker. Mange av bøkene er for lengst utsolgte, men takket være Publicom Forlag er det nå stor sjanse for at det blir hyggelige gjensyn med de tidligere utgivelsene.

– Preus skriver godt, og kunne helt sikkert gitt ut bøkene sine mange steder. Desto hyggeligere er det at vi tar vare på rettighetene her i byen, sier Kristoffersen i Publicom forlag.

Leif Preus er blitt 84 år, men han har ingen planer om å hvile på laurbærene.
– Jeg synes det er moro å jobbe, og det kommer jeg til å fortsette med, så lenge jeg kan. Neste kamp er alltid den som betyr noe, og om ikke annet kan jeg jo skrive leserbrev i Gjengangeren, forteller han i et intervju med Gjengangeren.

Les hele intervjuet her.

Smugtitt 10 - Cathrin Lindstrøm og Den utvalgte

Cathrin Lindstrøm fra Sandefjord / Stokke debuterer i høst med ungdomsboken “Den utvalgte”, en fantasyroman med rot i en rotløs virkelighet.
”Den utvalgte” er en blanding av virkelighet og fantasy, og handler om Jenny. Ei rotløs foreldreløs jente og hennes forsøk på å finne sin plass både i dette livet og i en annen tid, hvor nettopp hun er den utvalgte. Hindringene underveis er mange, men flere liv er avhengig av at hun lykkes…

Kvinnen løftet sverdet og fremsa noen uforståelige ord. Det hørtes ut som en bønn eller besvergelse.
- Du er den rette, konstaterte hun.
Hva? Var jeg den rette? Til hva?
- Du er den som kan redde disse jentene. Alle tegnene er her. Ung jente, vakker og jomfru. Du har funnet sverdet, dette er ditt oppdrag, din utfordring. Du må redde de fem jentene.? Hvordan du skal redde dem, vil du finne ut underveis på reisen…
Hun så på meg. Ansiktet mitt så sikkert ut som et spørsmålstegn. Skulle jeg redde noen, jeg som ikke var i stand til å ta vare på meg selv en gang?
Les mer…