Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for august, 2012

Ingvar Ambørnsen: Nytt fra kontoret ( 13 )

Er det helt tilfeldig at ”Nytt fra kontoret Nr 13” skal handle om kritikken? Neppe. Men nå er bloggføringen om tilblivelsen av ”Natten drømmer om dagen” kommet til en ende. Om et par uker er boken i butikkene, og kritikerne skal si sitt.
Hvor jævelig er det egentlig å få sin egen tekst bedømt av andre?
Svaret er at det er litt opp og ned.

Men først og fremst er det viktig å være klar over at kritikken – uansett hvordan den måtte være, også er en del av forfattertilværelsen, på samme måte som tekstbearbeiding og korrektur. Og mens mange oppgir forfatterskapet sitt på grunn av det som oppleves som utidig innblanding i teksten fra redaktøren, er det også mange som rett og slett ikke orker flere runder med kritikerne. Du skal ha god rygg dersom du skal orke å bli kalt en idiot i full offentlighet i år etter år. Av en idiot som har hastelest den teksten som du har båret i hjertet ditt, og pleid etter alle kunstens regler. Men igjen: Tåler du ikke juling, må du finne på noe annet å drive med.
Om du må finne deg i alt? Ja. Alt. Og så må du holde kjeft. Den skadeskutte forfatteren som roper i offentligheten, skaper seg selv automatisk om til riksklovn.

Les mer…

Boklansering på Cordelias Hus

Lørdag 01.09. kl 18.00 lanserer Jann Rygh Siversten fra Sandefjord sin debutbok, Insomniasanger.
Boken, hvor alle diktene har tilknytning til nettopp Sandefjord, har allerede fått strålende tilbakemelding fra bokinspirator Liv Gade.

Boklanseringen finner sted på Cordelias hus i Sandefjord, og i tillegg til presentasjon og opplesing av boka, vil det også bli musikalske innslag.
Det er gratis inngang og mulighet til å kjøpe spise og drikke på stedet.

Notabene legger ned 13 butikker

– Fjoråret ble ikke et godt år, forteller adm. direktør Rune Nicolaisen i Notabene i et intervju med Finansavisa. Nå er bokhandlerkjeden i gang med en ryddesjau, og legger ned totalt 13 butikker.

Selv om omsetningen økte med 7 millioner, tapte Notabene Holding 17,8 millioner kroner i 2011, mens eierselskapet Senterbok Holding gikk med 104 millioner kroner i underskudd. Fjoråret ble dermed det verste i Notabenes historie.

Notabene er den eneste av kjedene som ikker er eid helt eller delvis av et forlag, og i Vestfold har de allerede lagt ned to NotaBene-butikker. Vi håper de resterende ikke blir rammet av nedskjæringene denne gangen.

Hør en debutant

Opptaket er gjort i en høytidelig kaffepause i Kultursalongen med bokdebutant Bente-Linn Bergene Huseby fra Nøtterøy før demontering av sommerens kunstutstilling; som ble åpnet i anledning Salongfestivalen 2012 fredag 8. juni på Fagerhøi Humanistisk senter i Søre Osen, Trysil.
Laget av Kultursalongen, sakset fra YouTube.

Møt Frode Eie Larsen på Lardal bibliotek

Liv Gade anbefaler "Øyer i hjertet"

Jeg har alltid vært fascinert av øyer! Det er noe magisk og litt mystisk over en øy – en egen stemning.

I denne boken skal vi besøke to spennende øyer, nemlig Kreta i Middelhavet og Skåtøy i
Kragerøs vakre skjærgård.
Jeg har vært på begge øyene. De er veldig forskjellige, men begge steder føler jeg en slags slentrende tilværelse. Her lever man sakte. Det er noe avslappende og hyggelig både ved stedene og menneskene som bor her.

Les mer…

Tom Lotherington: Brother de luxe

Et tog kommer inn på stasjonen. Den boken det her skal være snakk om, begynner med lokførerne Roland og Luciano som småprater seg imellom mens de sakker farten på syv hundre og femti tonn passasjertog. (Heter det sakke farten eller saktne farten, forresten? Den urutinerte oversetteren lover seg selv å slå opp i ordbøkene.) I mellomtiden er det Roland som holder hånden på kjørekontrolleren. Akkurat den glosen dro jeg inn til nærmeste jernbanestasjon for å innhente. Samtidig fikk jeg med meg endebutten. Det er sånne ord man ikke nødvendigvis lærer i løpet av et mellomfag. Dette var sommeren 1977. Det var ennå ikke avgjort at jeg skulle bli oversetter, men jeg var kommet til det siste hinderet før den eventuelle løpebanen. Jeg skulle levere en prøveoversettelse av prologen til spenningsromanen Out, som hadde ligget en tid på bestselgerlistene i Frankrike.
Man tror kanskje at bøker ikke skrives som bestselgere, men at det er noe de blir. Og det er riktig at forleggere kan bli overrasket over hva som slår an, og hva som skuffer forventningene. Men akkurat denne boka av den notoriske bestselgerforfatteren Pierre Rey, den var født til kommersiell suksess.

Les mer…

Anja Høvik Strømsted debuterer med Darth Vader-eskalasjonen

Anja Høvik Strømsted fra Nanset i Larvik har studert ved forfatterstudiet i Bø og har senere tatt Litterær gestaltning ved Göteborgs Universitet. Hun startet COPBooks i 2011, et skandinavisk og internasjonalt publiseringskollektiv, og torsdag 16.08 debuterte hun med poesibok på Aschehoug forlag. Slippfesten foregikk på Sound of Mu i Oslo , og der kunne de fremmøtte høre Mette Moestrup, Aasne Linnestå og Anna Kleiva lese, Nina Fjeldet på fele, Anja Høvik Strømsted & Elin Øyen Vister opptre med Darth Vader og Erik Skodvin / Svarte Greiner spille, før DJ Sunshine & DJ Ingebling spilte opp til videre fest og dans.

Tittelen på boken er “Darth Vader-eskalasjonen” og beskrives som en eksperimentell diktbok hvor den klassiske litteraturen og populærkulturen møtes i frisk fusjon.

Les mer…

Liv Gade anbefaler "Historien om vakre jente"

Vi har en liten søster, vi har en liten bror.
Som er litt annerledes enn andre barn på jord.
De kom til denne verden, det vanskelige sted.
Med mindre håndbagasje, enn vi er utstyrt med.

Dette vakre og viktige diktet av Inger Hagerup fulgte meg under lesingen av denne hjerteskjærende romanen, som gir deg ettertanke og refleksjon.
Alle mennesker blir ikke født med de samme forutsetninger og de samme mulighetene. Verden kan være både urettferdig og nådeløs, og du er prisgitt dine medmennesker som ikke alltid vil deg vel. Noen mennesker er opptatt av makt, og et menneskeliv er ikke mye verd.

Les mer…

Bedre blir det ikke, - "Jakthundene" ER årets krimbok!

Og det tør vi si, uten ennå selv ha fått gleden av å lese den. Bloggere, bokanmeldere og lesere er overbegeistret, vi har ikke greid å finne en eneste negativ tilbakemelding, en eneste betenkelighet, med Jørn Lier Horsts siste kriminalbok, Jakthundene.

Bedre tibakemeldinger er det rett og slett ikke mulig å få!

Dagbladet er overbegeistret og sammenligner Horst med både Nesbøe og Mankell, ja mener sågar at den siste boken hans er hakket bedre enn deres beste.

Dagsavisen følger opp:
Det føles som om boka kommer med en innebygget sidevender. «Jakthundene» er en formidabel start på høstsesongen for venner av god krim, men kan sikkert også fengsle mange andre. Og siden Horst ikke før har fått Rivertonprisen for den beste kriminalfortellingen i landet burde han ligge godt an nå.

Lokalavisen Østlandsposten iler til og gir boken en sekser på terningen, og avisen redaktør ymter sågar på leserplass i dagens avis at Jørn Lier Horst ligger godt an til å bli byens neste æresborger…

Les mer…

Strid om "Lyspunktet - når volden tar slutt"

Trine Pettersen fra Larvik publiserte i juni boken “Lyspunktet – når volden tar slutt”, der hun forteller sin historie om oppveksten, en historie om hvordan det er og være barn i en familie hvor pappa brukte vold mot mamma. Boken har forord av justisministeren, og en rekke fagpersoner har også bidratt i boka. Nå reiser familien tvil om sannhetsgehalten, og faren og søsteren til Trine går rettens vei for å få stoppet boka.

- Jeg var bare 4 – 5 år og kunne ikke klokka, men ennå følte jeg på meg at nå kommer snart pappa hjem, så nå må jeg inn og passe på mamma så ikke pappa dreper henne. Jeg så at pappa slo og tok kveletak på mamma, derfor kunne jeg ikke være med venninner hjem jeg måtte jo passe på mamma.

Boken skildrer blant annet en episode hvor moren er sliten og lei. Hun blir sittende i bilen for å samle seg før hun går inn hos svigerforeldrene. Det skal hun få svi for på vei hjem.

Et skjevt treskilt står stemplet i bakken, søppelplass står det skrevet med malte, sorte bokstaver. Han skriker til mamma om at hun skal forklare den dårlige oppførselen sin, mamma stammer fram at hun ikke liker å bli presset til noe hun ikke vil.
– Din jævla sugge, jeg skal faen meg drepe deg og dumpe deg her, det er her sånne som deg hører hjemme! Ser du den skråningen der? Ned dit skal du.

Les mer…

Jørn Lier Horst lanserer ny bok

Tirsdag 28, august bør alle William Wisting og Jørn Lier Horst-fan kjenne sin besøkelsestid. Da lanseres nemlig Horsts siste roman, “Jakthundene” på Det Gule Galleriet i Stavern. Seansen startet klokka 19.00 og det blir forfriskninger, bokbad og selvfølgelig mulig å få kjøpt med seg en signert bok hjem.

Litt om boken:

William Wisting suspenderes og settes selv under etterforskning mistenkt for å ha fabrikkert bevis. Han var etterforskningsleder i en av landets mest medieomtalte straffesaker, da unge Cecilia Linde ble drept. Nå, 17 år senere, har det kommet for en dag at bevisene som felte gjerningsmannen var forfalsket. Mediene værer nytt blod.

Wisting har brukt hele sitt yrkesliv på å jakte på forbrytere. Nå er det han som er byttet, og han må arbeide på egen hånd og i skjul for å finne ut hvem av deres egne som konstruerte det falske beviset, og hva som egentlig skjedde den gangen. Han får hjelp av journalistdatteren Line, men også fra svært uventet hold. Så forsvinner en ny, ung kvinne. Det blir starten på et nervepirrende kappløp.

Les starten av boken her.

Variert høstprogram på Sandefjord bibliotek

Sandefjord bibliotek satser i år sterkt på biblioteket som en møteplass, og som et sted hvor det formidles litteratur. Vi har derfor i år satt sammen et variert høstprogram med fokus på både fag -og skjønnlitteratur. Noe vi tror vi vil interessere og fenge et bredt publikum!

Spesielt for året vil vi nevne oppstart av boksirkel. Dette vil være et åpent tilbud til våre lånere.
Videre vil vi ha en rekke lørdager med presentasjoner av lokale forfattere fortrinnsvis fra LIV Forlag med oppstart lørdag 1. september.

Sjekk forøvrig ut vårt program Sandefjord bibliotek

Velkommen!

William Wisting og Svend Foyn til filmen?

Det lokale filmproduksjonsselskapet Skagerak Film er i disse dager i full gang med planleggingen av ny, norsk spillefilm. Filmen vil de basere på kriminalforfatter Jan Mehlums bok «Det ingen vet».

– Det er et utrolig viktig prosjekt for å utvikle lokal filmbransje, sier Geir Bergersen, daglig leder og produsent i Skagerak Film i et intervju til Tønsberg Blad.

– Vi ønsker å sette Tønsberg på kartet. Jan Mehlums krimhistorie er en fortelling som kan løfte fram den vakre småbyen, og avdekke Tønsbergs historie, sier Bergersen.

Ifølge Bergersen har filmproduksjonsselskapet jobbet med prosjektet i snart to og et halvt år.

Samtidig har Bergersen også planer om å utvikle en TV-serie basert på en bok av Larvikforfatteren Jørn Lier Horst.

- Hvilke manus vi kan tenke oss å jobbe med, må vi ta på et senere tidspunkt, forteller han i et intervju til Østladsposten. – Det er langsiktig arbeid.

Les mer…

De skal tidlig krøkes...

Barna i Vesterøy menighetsbarnehage i Sandefjord kan skryte av å ha vært medforfattere i egenprodusert eventyrbok. Barnehagen har samarbeidet med Sandefjord kommune og Høgskolen i Vestfold, og resultatet har blitt eventyrboka “Prinsesse Tania og den forheksede fossen”.
Her møter leseren tre dverger som bor i en sort fluesopp i skogen, der de finner en forhekset foss som de kan gå bak. Men der bor det noen allerede. En prinsesse, et troll og en heks…

- Vi valgte å jobbe med en sjanger vi kjenner godt til, nemlig eventyr, forteller Linda Kvammen, pedagogisk leder i barnehagen i et intervju til Sandefjord Blad.

Til sammen har 23 barn i alderen 3 – 6 år deltatt på bokprosjektet, og alle er nå selvfølgelig stolte eiere av hver sin egenproduserte bok.

Ingvar Ambjørnsen: Nytt fra kontoret ( 12 )

Jeg tenkte jeg skulle skrive en presentasjon av hovedpersonen i Natten drømmer om dagen så fant jeg denne kortteksten som var rablet ned i margen på en gammel spiralblokk, og jeg synes ikke det er nødvendig å si noe mer enn det. Noen ganger er det sånn. De ideene man tror er nye, har røttene sine i gamle tanker.

En bra mann

Det hadde vært innbrudd på hytta. Han hadde tatt seg inn gjennom vinduet på soverommet, som nå var erstattet av en nøye tilpasset finerplate. Døren hadde han låst etter seg med en firetoms spiker, og lagt hammeren inn under trappen. Han hadde drukket opp alt brennevinet, spist all hermetikk og posemat, tømt kaffeboksen, og brukt hver eneste tepose. Det var ikke en gang salt igjen i bøssa. I hytteboken hadde han skrevet to virkelig gode pornografiske dikt til kjæresten min, og det eneste han hadde tatt med seg, var Dostojevskijs ”De fornedrede og krenkede”. Bra mann.

Sammen til verdens ende. Etter verdens ende.

En morgen i desember 2006, skulle tvillingene til Bianca ned på kjøkkenet og åpne kalendergavene sine sammen med pappa. Men de fant ikke pappa den desembermorgenen. Det gjorde Bianca. Hennes kjære ektemann Tore var død, han hadde tatt sitt eget liv.

To år senere, en februardag i 2008, tapte en annen kvinne, Tone, sin langvarig kamp mot kreften. Tone og ektemannen hennes, Espen, ble kjent for det norske folk gjennom boken Sammen til verdens ende. Da Tone døde, sto Espen alene igjen.

Bianca og Espen møtte hverandre i 2009. De ble kjærester og bor i dag sammen på Nøtterøy, sammen med hennes to tvillinggutter.

Les mer…

Jan Mehlum lanserer "En god sak"

I anledning lanseringen av Jan Mehlums trettende kriminalroman En god sak inviterer Publicom Forlag til slippfest på Cafe Fiasco i Oslo 22. august kl 19.

Les mer…

Fylkesbiblioteket har flyttet

Vi gratulerer Fylkesbiblioteket med flotte, nye lokaler i 4. etasje i Stoltenberggata 38, Tønsberg.

Tom Kristensen "tyvstarter" Korsbæreren

Tom Kristensens roman skulle egentlig være å finne i bokhandelen først den 23.august, men utålmodige lesere kan løpe til bokhandelen allerede i dag for forlaget har valgt å slippe boken en uke tidligere enn planlagt. Kristensens tidligere romaner har alle vært salgsuksesser, og det er all grunn til å tro at også denne romanen vil bli å finne på diverse toppsalgslister.

Dette er hva boken handler om:

David Nomura har bygget opp et suksessrikt hedgefund i San Francisco. Plutselig dukker den beryktede japanske mafiaen, yakuza, opp – og gir ham tre uker på å tilbakebetale en investering på 40 millioner dollar. Men Davids firma har ikke pengene. tom-kristensen-tyvstarter-korsbaereren">Les mer…

Liv forlag med fyldig katalog

Klikk på bildet for å bla i katalogen.

Boklansering på Pakkhuset i Larvik

Frode Eie Larsen lanserte tirsdag sin nye kriminalroman Frostrøyk på Pakkhuset i Larvik. Til tross for strålende solskinn og behagelig bølgeskvulp på utsiden av vinduet, møtte publikum mannsterke opp. Da seansen startet klokka sju var det ikke en eneste stol ledig, og de sist ankomne måtte nøye seg med ståplass. De frammøtte kunne høre Frode fortelle om skirveprosessen og nyte stemningsfull musikk av Marius Midtskogen. Deretter var det et mer tradisjonelt bokbad hvor Frode ble bokbadet av forlegger Myriam H. Bjerkli, før bokinspirator Liv Gade fra Norli avsluttet seansen på scenen ved å tilkjennegi sin begeistring over romanen.

Intervju med forfatteren kan du lese her.

Bildeserie med 23 bilder — bla ved å trykke på pilene

Jakthundene blir hovedbok i Bokklubben nye bøker

Allerede før utgivelsen, er Jørn Lier Horst garantert godt salg av sin kommende bok, Jakthundene. Den lanseres nemlig som månedens hovedbok i Bokklubbens nye bøker.

Dette er slik bokklubben velger å presentere den snart kommende romanen:

Jakthundene sørger garantert for høy spenning i svale sensommerkvelder, skriver bokklubben i sin omtale av den åttende kriminalromanen om William Wisting og omtaler boken videre:
Les mer…