Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for september, 2012

Arnulf Øverland, hans liv og diktning

Tirsdag 2. oktober, kl. 1100 arrangerer Pensjonistuniversitet litteraturtreff på Larvik Museum.

Øyvind Straume: Om Arnulf Øverland – hans liv og diktning
Øverland var forfatter, lyriker og riksmålsmann. Han holdt foredraget “Kristendomen, den tiende landeplage” i 1933. Han ble tiltalt for blasfemi, men frikjent.

Entre kr. 50,-
Få mer informasjon på Pensjonistuniversitetets sider her.

Spis for livet

Gro Gade Haanes fra Sandefjord debuterer i disse dager med boken “Spis for livet.”

– Jeg har vært interessert i mat gjennom mange år, men det var først etter at jeg ble alvorlig syk i 2005, at jeg for alvor gikk inn for å lære mer om hvordan mat kan helbrede. Mye av det jeg formidler i denne boken er basert på makrobiotiske prinsipper – som jeg håper kan inspirere alle som er opptatt av matens betydning for kroppen, sjelen og våre omgivelser., forteller Gro Gade Haanes.

Nå har letingen resultert i bok. Les mer…

Frekke Frida Flue flyr fremdeles!

I fjor debuterte Jon Håkon Aulie fra Stokke med boken Frekke Frida Flue. Den er allerede utsolgt, og kan i dag bare skaffes som ebok. Nå er han klar med oppfølgeren. Frekke Frida Flue forelsker seg.

Forlaget skriver dette om boken:

“Frekke Frida Flue forelsker seg” er oppfølgeren til “Frekke Frida Flue” som kom i 2011. I årets bok er Frekke Frida Flue på ferie i Spania, hvor hun forelsker seg i den spanske flue, Fernando Frez. Der skjer det mye rart, og rampestrekene kommer på løpende bånd…

Liv Gade, bokinspirator hos Norli har lest boken. Hun sier:
Morsom, ellevill og velskrevet barnebok, med masse humor og kjærlighet!

Hege Strand, barnebokformidler og bibliotekar i Stokke har også sansen for boken:
”Her kommer rampestrekene på løpende bånd. Dette vil barna like! Her er det både humor, flueromantikk og litt om livets alvor!

Boken er illustrert av Kari-Mette Astrup fra Larvik. Den har lansering den 12.10.2012, men er allerede å finne i nettbutikkene.

Aktuell med ny bok om for tidlig død

Jon Gangdals siste bok handlet om Christoffer, åtteåringen fra Kodal som ble mishandlet til døde av sin stefar. Boken “Jeg tenker nok du skjønner det sjæl” ble Gangdal nominert til Brageprisen for.
Nå har han skrevet nok en sterk historie om en som mistet livet for tidlig. Denne gangen handler det om Trond Bolle, soldaten som i 2010 ble drept av en veibombe da han tjenestegjorde i Afghanistan.

Orlogskaptein Trond Bolle var Norges høyest dekorerte spesialsoldat i moderne tid da han ble drept i en veibombe i Afghanistan 27. juni 2010. Bolle skulle ut på et siste oppdrag for å erstatte en såret kollega. Da var det mye som ikke stemte. Flere av hans nærmeste venner advarte ham. De ante at den største fienden nå ikke lenger var Taliban, men at den erfarne offiseren selv var i ferd med å miste troen på krigen.

Les mer…

Torkil Damhaug fylte Hubro Litteraturhus

Like sikkert som at høsten har innhentet oss, våkner også bokinteressen. Mørke høstkvelder er for mange synonymt med varme på peisen, stearinlys, rødvin og en god bok. Gjerne krim.
Derfor var det mange som kjente sin besøkelsestid da Hubro Litteraturhs inviterte til kriminell aften med “seksbokforfatter” og Rivertonvinner Torkil Damhaug på plakaten.

Sigurd Ohrem hadde tyvstartet årets “Krimscene” og tatt på seg jobben som bokbader, og viste tydelig at Damhaugs forfatterskap hadde han både lest, – og analysert.
Dermed fikk forfatteren, som også er utdannet psykitarer, prøve den motsatte rollen denne kvelden, bare sofaen manglet da Ohrem gjerne ville ha ham til å utdype hva som skjer – ikke bare i, men også bak – bøkene.

Litt av det tilhørerne fikk svar på før pause var drivkraften for skrivingen, hvorvidt bøkenes mange mytehenvisninger var bevisste eller ubevisste, hvorfor søskenforhold og tidshopp går igjen i flere av bøkene, og hva som er Damhaugs beveggrunner for å skrive nettopp den slags bøker han skriver.

Vi fikk også et glimt av starten på forfattertilværelsen, hvordan han etter å ha studert litteraturvitenskap i Bergen og skrevet endel kortere tekster og dikt, flyttet til Paris for å skrive ferdig et manus og leve ut Hemingway-drømmen.
Etter seks år flyttet han tilbake til Norge, fremdeles uten å ha fullført manuset. Deretter utdannet han seg til psykiater,og praktiserte som dette i flere år, men som han selv utrykte det,
“han ble aldri kvitt denne tilbøyeligheten til å skrive”.

I 1996 førte denne tilbøyeligheten til at han debuterte med boken “Flykt, måne”:
Totalt har det blitt seks bøker så langt, og de siste årene har Damhaug lagt legetiværelsen på is og jobbet kun som forfatter.

Forfatteren ga også inntrykk av at han ikke hadde den aller største repsekt for norsk politis oppklaringsprosent, derfor følger han heller ikke mange andre forfatteres “mal” med den dyktige politihelten som alltid oppklarer saken.
Hans tidligere psykatrikollegaer dyktighet i rettsalen var han derimot mer uvillig til å utdype, og vi fikk vel heller ikke svar på det viktige spørsmålet om hvilken bil forfatteren EGENTLIG helst kunne tenkt seg…

Etter pausen var fokuset flyttet fra forfatter og forfatterliv og over til bøkene hans. Og da i hovedsak mest rettet mot forfatterens siste bok, Ildmannen. Boken han vant Rivertonprisen for i 2011, og som tar opp en problematikk som har vist seg ekstra aktuell etter fjor sommers tragiske hendelser på Utøya.

Ildmannen handler om, slik tittelen indikerer, en som brenner ned. Det starter med en stall der nærmere tretti hester brenner inne, deretter en barnehage. Etter hvert går menneskeliv tapt…
Ildmannen er selvfølgelig en krimbok – selv om forfatteren selv vegrer seg for å la seg sjangerplassere – men som både bokbader og forfatter var skjønt enige om – det er også en bok om kjærlighetsforhold, om kulturforskjeller og rasisme. Og om syke menneskesinn…

Kvelden ble avsluttet med boksalg og signering, med en så lang kø av kjøpelystne at Hubros vertinne Bente Damhaug, som også er forfatterens storesøster, uttrykte sin engselse for at broren ikke skulle rekke siste tog tilbake til Oslo.

Bildeserie med 13 bilder — bla ved å trykke på pilene

Ikke en ledig stol!

Det måtte ekstra stoler til da Liv Hege Refsdal lanserte sin første voksenbok “Kjærlighet, løgner og ølglass” denne uken.

Kvelden startet med vakker sang av Hanne Ingersdottir, før Liv Hege Refsdal ble bokbadet av Jden helt ferske bokbaderen, Jan Ivar Nyquist. Han var spesielt opptatt av hvor mye som var hentet fra forfatterens eget liv, og bokens ikke alltid like positive beskrivelser av menn. I følge forfatteren var selvfølgelig alt løgn og dikting, men som Nyquist så treffende påpekte, det er jo det forfattere gjør. Så ble det opptil publikum å avgjøre, om det var Refsdals svar, eller innholdet i boken, som denne gangen inneholdt løgnen…

Liv Hege Refsdal leste så fra en av bokens mer humoristiske noveller, “Alle gode ting er tre?” noe tydeligsom falt publikum i smak, selv om hun snedig nok snek dem for slutten…

Seansen på scenen ble avsluttet med ny sang fra Hanne Ingersdottir, denne gang akkompagnert med egen gitar, også dette en vellykket debut-opplevelse.Deretter ble det hele avrundet med salg og signering av den rykende ferske novellesamlingen, og utfra køene rundt forfatterens bord så var det tydeligvis mange som ønsket å få med seg resten av både den oppleste novellen og resten av novellesamlingen.

Bildeserie med 35 bilder — bla ved å trykke på pilene

Anne Holt og "Skyggedød"

22.oktober kommer Anne Holt med det hun karakteriserer som sin vanskeligste bok noensinne. Kriminalromanen, som har fått tittelen “Skyggedød” handler om vold mot barn, og er inspirert av Jon Gagndals bok om åtte år gamle Christoffer fra Kodal, som døde etter omfattende og langvarig mishandling av sin stefar. I Skyggedød møter vi igjen Holts voldforsker Inger Johanne Vik, og i følge forfatteren er dette den siste boken med Vik som hovedperson.

- Jeg bestemte allerede da jeg begynte på krimserien for over ti år at det skulle bli fem bøker med Vik som hovedperson, forteller Holt i et intervju i Dagbladet.

Krimromanen åpner 22. juni 2011. En bombe går av nede i sentrum, på Grefsen sitter ei mor med sitt døde barn på fanget. Tilsynelatende en ressurssterk og tilsynelatende vellykket familie som har jobbet hardt for å bli foreldre. Tilværelsen snus på hodet da de etterforskes for drap…

Les mer…

Møt lokale forfattere på Sandefjord bibliotek

Lørdag 22 09 kl. 13.00 – 14.00 besøker forfatterne Finn Wellberg og Tor Gunnar Halstvedt Sandefjord bibliotek.

Finn Wellberg presenter boken Kaja, bestefar og maurtua
Tor Gunnar Halstvedt presenterer SologMåneGutten
Gratis adgang.

Høstgrøss på Auen urtegård

Jørn Lier Horst og Frode Eie Larsen, som begge er kommet med nye krimbøker i høst, møtes i galleriet på Auen Urtegård i Siljan torsdag 20.09. kl. 19.00.
Man kan kose seg med suppe eller ostebrød, høre de to forfatterne presentere sine ferske bøker og nyte musikk ved pianist Ivar A. Gundersen.

Det blir selvfølgelig også mulighet for å kjøpe signerte bøker : )

Inngang kr. 50.-

Spennende og bra krimbok!

Bokanmeldelsen er skrevet av Øyvind Sommerstad, som bl.a er bokanmelder hos bokavisen.no og litteraturivestfold.no

Forfatteren Frode Eie Larsen er født i 1973, og debuterte i 2011 med krimboken «Hemmeligheten».
Frode Eie Larsen jobber som markedsfører til daglig, og om natten skriver han. Han er prisgitt en kone som legger seg kl 21 om kvelden, og han kan da skrive krim i stedet. Forfatteren blir inspirert av forfattere som Jo Nesbø, Harlan Coben, Stieg Larsson, Dan Brown, Henning Mankell og Camilla Läckberg. «Frostrøyk» er Frode Eie Larsens oppfølger av boken «Hemmeligheten», men i motsetning til «Hemmeligheten», hvor handlingen hovedsakelig var i sommerhalvåret, er denne bokens handling satt til det kalde vinterhalvåret, i Vestfold.

«Frostrøyk» er skrevet som en selvstendig roman, men har du lest «Hemmeligheten» først, får du enda mer glede av boken. Boken er på mange måter en fortsettelse, og vi får flere overraskelser underveis angående hva som egentlig skjedde videre med hovedpersonene i «Hemmeligheten».
Ulike menneskers motiv for hevnlyst preger hele boken.
Forsiden har et nærbilde av en kvinnehånd, med iskrystaller. En død og kald hånd i snøen.
Dette bildet setter standarden for en spenningsfylt bok.

Les mer…

Lanserer novellesamling på Cafe Fanny i Larvik

Onsdag 19.09.kl. 18.00 lanseres Liv Hege Refsdal sin første voksenbok, novellesamlingen Kjærlighet, løgner og ølglass på Fannys Cafe i Larvik.

Liv Hege Refsdal har tidligere gitt ut fem bøker for barn. Nå kommer hun med sin første voksenbok.
Lanseringen foregår på Cafe Fanny ved Larvik museum, og kvelden vil inneholde bokbad, musikalsk innslag ved Hanne Ingersdatter, samt signering av bøker for salg. Gratis inngang. Velkommen!

Årets Rivertonvinner til Hubro Litteraturhus

Torsdag 20. september får Hubro Litteraturhus i Sandefjord storfint besøk. Da kommer Torkill Damhaug for å la seg bokbade av Sigurd Ohrem. Torkil Damhaug er født i 1958, og jobbet opprinnelig som lege.

Han debuterte med “Flykt, måne” i 1996. Deretter kom “Syk rose” i 1999, “Overlord” i 2006, “Se meg, Medusa” i 2007. I 2008" kom “Døden ved vann”, en kriminalroman som fikk fantastisk mottagelse i pressen. Damhaugs siste roman Ildmannen vant Rivertonprisen 2011, og bøkene hans er oversatt til en rekke språk.

Torkill Damhaug har med andre ord et omfattene forfatterskap bak seg, med kriminalbøker som utmerker seg både når det kommer til språk og handling. Det burde borge for en kriminelt spennende kveld!

Refusert 400 ganger, - ny bok og strålende anmeldelse!

!Han er blitt refusert 400 ganger, men det var ikke nok til å ta motet fra forfatter Tor Halstvedt. I disse dager foreligger barneboken «SologMåneGutten» på Liv Forlag.

– Jeg har skrevet jevnt og trutt hele veien, jeg. Men poenget med skrivingen er jo selvfølgelig å få tingene utgitt, sier Halstvedt i et intervju til Tønsberg Blad.

«SologMåneGutten» er blitt til i samarbeid med billedkunstneren Morten Juvet fra Holmestrand. Dette er imidlertid ikke første gangen de samarbeider.

– I 1995 samarbeidet vi om en bok som het «Anita ordnejente og Villis villkatt». Denne boken vi nå kommer med, ble påbegynt for over ti år siden. Jeg har skrevet litt på teksten underveis, latt den modne, mens bildene har vært klare lenge, fortsetter Halstvedt.

Tor Halstvedt debuterte som forfatter med boken «Tulla» i 1981. I løpet av 1990-tallet ga Halstvedt ut hele ni bøker. Men etter utgivelsen «Refusert» fra 2002, ble det tilsynelatende stille fra hans kant. Inntil nå.

– Dette betyr ikke det samme som at jeg ikke har vært produktiv. Som sagt, så har jeg skrevet på ulike manus gjennom alle disse årene. Boka «Refusert» handler om nettopp dette, følelsen av ikke å få utgitt sakene sine. De siste ti årene kan du si at jeg har møtt en viss motbør hos de store forlagene, sier forfatteren, som angivelig altså har rundt 400 avslag av egne tekster å vise til.

Knut Faldbakken foredrar om krimlitteratur

TLS (Tunsberg Litterære Selskap) inviterer til

FOREDRAG OM KRIMLITTERATUR
av Knut Faldbakken på Big Ben i Tønsberg tirsdag 18.september.

Velkommen. Entre kr. 100,-

Maria Szacinski: Hva er en forfatter?

- Ikke glan, men der går det en forfatter, sa faren min halvhøyt.

Jeg holdt ham hardt i handa der jeg snublet ved siden av de lange skrittene hans oppover Karl Johan. Jeg glodde på mannen han viste meg og skjønte at nå opplevde jeg noe helt spesielt. Mannen hadde sort alpelue, briller og halvlangt hår og gikk helt tydelig i sine egne, dype, interessante tanker.

-Far, hva er en forfatter? hvisket jeg.
Han ble litt høytidelig i ansiktet.
-En forfatter skriver bøker, han dikter opp historier, sa han.
- Å, ja, det er det samme som å være dikter?
- Nei, det kan ikke sammenliknes. En dikter finner ikke på, han har historiene inni seg, de bare kommer til ham, og han skriver dem ned mens en forfatter må altså, som jeg sa, finne på alt.

Det må være fantastisk , tenkte jeg, tenk å ha en sånn stemme inni seg. I tida som kom tenkte jeg ofte på de to ordene, og etter hvert som jeg vokste i alder og visdom, fikk jeg klart for meg at det var flere forskjeller.
En dikter hadde hvitt hår, kunne gjerne være litt tjukk og brukte ofte stokk. Han hadde tjukkere brilleglass enn andre. Det fantes også noen magre diktere med rufsete hår og kraftig nese, men de var kanskje forfattere, jeg var ikke sikker. Nesten ingen damer var diktere.
Det gikk an å være dikterhøvding. Noen satt i en hule og skrev, og noen fikk til og med diktergasje. En i klassen min mente at det var en garasje der de satte inn et skrivebord og ei lampe.

Dette var i gamle dager. Nå er nesten alle forfattere, og de som ikke er det, har tenkt å bli det. Alle kan ta seg et lite kurs og lære seg kunsten. Det er lett. Så er det bare å trykke opp visittkort der det står forfatter under navnet.
Det er ikke viktig å være god i norsk, du kan godt bli forfatter om du har dysleksi og ikke kan forskjellen på da og når. Å skille mellom å og og er ikke så viktig lenger, det er bare noen få som bryr seg med det.
Det beste er å skrive krim, og det er lurt med mange mord. Dess flere, dess bedre. Dessuten må du drive research. Hvis du f. eks. skriver om noe som skjer i Venezia, bør du kjøpe en turistbrosjyre og bruke mange gatenavn fra byen. Navn på kirker gjør seg også.

Det er ingen sak å bli forfatter i dag. Det er hundrevis av forlag i Norge. Hvis ingen av dem vil utgi boka di (synd, for det er jo en perle ), gir du den ut på eget forlag. Du blir ikke rik, men du blir forfatter.
Tanta di kjøper den sikkert, hun har jo alltid trodd du skulle bli noe stort.

Liv Gade anbefaler "Hegrenes dal"

Hvis du er glad i historiske romaner som lukter og smaker, skal du lese denne! En velskrevet og spennende bok som løfter deg opp og fram!

Vi skal til India, året er 1878, og lille Devi blir født til stor begeistring og glede for sin familie. Det er gutter som teller på landsbygda i India, men fordi Devi er det første jentebarn i familien på over 60 år – blir det landsbyfest!!

Familien forguder henne og beskytter henne, men jenta går sine egne veier. Devi er sta og målrettet. Hun har sterke meningen og tro på seg selv. Devis store kjærlighet er tigerdreperen Machu. Fra hun er tolv år, vet hun at det er dem.

Les mer…

Sidsel Mørck til Hubro Litteraturhus

Hver torsdag frister Hubro Litteraturhus i Sandefjord med litterære smakebiter. Forrige torsdag hadde de besøk av forfatteren Erling Kittelsen, denne uken er det forfatter Sidsel Mørck som entrer scenen. Hun vil fortelle om forfatterskapet sitt, og selvfølgelig lese fra sin siste bok “Broren”.
I tillegg vil Sandefjords kultur og biblioteksjef, Hans Gjerløw, holde foredrag om bibliotekets framtidige utfordringer.

Stein Opstad med Himmelretninger

Steinar Opstad fra Stokke gir i disse dager ut essaysamlingen “Himmelretninger”.

Forlaget skriver dette om boka:

Dette er en samling essays med lesninger av enkeltdikt så vel som av hele lyriske forfatterskap. Sentralt står den nordiske modernistiske arven representert ved poeter som Gunvor Hofmo, Ole Sarvig, Rolf Jacobsen, Åsmund Sveen, Tua Forsström, Eldrid Lunden, Ellen Einan, Göran Sonnevi og Fredrik Nyberg. Essayene reflekterer rundt temaer som tradisjon og fornyelse, bekjennelse og poetisk form, metafysikk og politisk radikalitet, og forfatteren er like opptatt av det skammelige ved skriften som av skriftens potensielt frigjørende kraft. Boken inneholder tekster som sirkler inn personlige livsbetraktninger rundt det å lese og skrive og gir dermed også et bilde av Steinar Opstads egen poetikk og lyriske praksis.

Møt lokale forfattere på Sandefjord bibliotek

Lørdag 15.09 kl. 13.00 bør alle historieinteresserte Vestfoldinger ta turen til Sandefjord bibliotek.

Da kommer Vigdis Bitustøyl Jacobsen og presenterer boken Tett på historien, en historie om flyhistorien i Horten.
Deretter kommer også Lillian Wirak Skow, for å presentere sine slektsdramaer"Skyld" og “Størst av alt”
Gratis adgang.

Aktuelt besøk på Tønsberg bibliotek

13 september 2012 kommer Bussi Karlsen til Tønsberg bibliotek.Hilmar Bussi Karlsen Rosenborg er en vandri – av reisende slekt. Han er også en trubadur, sanger og visemaker som i tekst og toner formidler de reisendes kultur og sangtradisjoner. Nå deler han også historien sin i bokform, i boken “Den magiske reisa”
Bussi er særlig opptatt av å fortelle den positive historien, som han også gjør i denne boka, skrevet av Bjørn Sivesind. I boka retter han en takk til folk i bygd og by som har møtt hans folk med respekt. Boka inneholder humor og alvor, og en innsamlede beretninger fra store deler av Norge. historier som bekrefter den gode relasjonen mellom fastboende og reisende. En ny og interessant vinkling, som er ekstra aktuell i disse dager, hvor andre vandrende kanskje slett ikke er møtt med den samme velviljen…

Vil du vite mer om Bussi Karlsen og boken hans, så er stedet Tønsberg bibliotek den 13. september kl. 19.00. Billetter kr. 100,-

Fullt hus på lanseringen av Insomniasanger

Interessen for dikt er slett ikke død. Da Insomniasanger ble lansert lørdag, var Cordelias hus i Sandefjord fylt til randen av interesserte tilhørere.

Jann Rygh Sivertsen presenterte sin debutsamling Insomniasanger, og leste selvfølgelig flere av diktene som foregikk nettopp i Sandefjord. Cordelias daglige leder og vokalist i Bob Band, Roy-Einar Dreng sto for de musikalske innslagene, før det på ny ble lest fra den ferske diktsamlingen.

Se bildeserie fra kvelden her:

Les mer…

Thomas Hylland Eriksen besøker Tønsberg bibliotek

Thomas Hylland Eriksen begyntei sin tid som skribent i Gateavisa, der han også var redaksjonsmedlem fra ca. 1982 til 1988. Han har siden vært redaktør for tidsskrifter som Samtiden, Norsk Antropologisk Tidsskrift, Journal of Peace Research og Ethnos. Han er en aktiv samfunnsdebattant i massemediene, og er spesielt engasjert i kritikk av norsk nasjonalisme, og regnes som spesialist på identitet, etnisitet, globalisering, kreolisering og glokalisering. Han har mottatt flere priser og skrevet en lang rekke bøker på norsk og engelsk, som er oversatt til over 30 språk.

11 september 2012 kl. 19.00 kommer Thomas Hylland Eriksen til Tønsberg bibliotek for å forelese og sette fokus på de viktigte temaene i hans nyeste bok, som ble lansert i juli i år.

Inngang 100,- kroner.
Påmelding gjøres til tlf. 33 33 26 34 eller på epost normak[@]vfb.no

Jørn Lier Horst nominert til Arks barnebokpris

Jørn Lier Horst er nominert for «Salamandergåten», som er den første boken i CLUE-serien, en serie for ungdom mellom 9 og 14 år. Andre bok i serien, «Maltesergåten», kom i høst, og er allerede ute i nytt opplag. Det samlede opplaget for de bøkene er på 17.500 eksemplarer, noe som er et uvanlig høyt tall for bøker for en slik målgruppe.

I tillegg til Horst er Levi Henriksen nominert for spenningsboka «Englen i Djevelgapet». Dette er hans første barnebok for et yngre publikum, og har allerede mottatt strålende kritikker.

Tina Trovik vant Schibsteds manuskonkurranse for barn og unge i 2011, og hun er nominert for debutboka«Samuel Sekel og flukten fra Paris».

Bjørn Sortland er nominert for «Istanbulmysterier», og Heidi Linde for «Pym Pettersons mislykka familie».

Les mer…