Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for januar, 2013

Axel Jensen på Tønsberg bibliotek

Axel Jensen var en av Norges mest egenartede og markante litterære skikkelser i etterkrigstiden samtidig som hans skapende voksne liv for det meste utspant seg i utlendighet – i Sahara, på Hydra, i England og mange år i Stockholm. Der ble visesangeren Robert Haraldsen nær venn av Axel og hans kone Pratibha som bodde på ”Shanti Devi”, en skonnert fra 1905 under restaurering. Robert hadde også reist mye på lignende måte som Axel og hadde sjømannserfaring. Han var derfor naturlig med på båtreisen som etter hvert endte i Oslo på midten av 80-tallet.

Les mer…

Svart på hvitt fra Ambjørnsen

Da VG skulle fornye sitt helgemagasin, vagte de å erstatte Ingvar Ambjørnsen med Ari Behn. Vi synes selvfølgelig det var et dårlig valg, og de som er enig med oss, kan få et gjensyn med Ambjørnsens kommentarer i mars.
Da kommer boken “Svart på hvitt” ut på Cappelen forlag. Boken inneholder hans ytringer i VG fra 1995 til 2012.

Og de som også vil lese hans nye kommentarer, kan lese dem i Dagsavisen, hvor han er å finne hver fjerde fredag.
I tillegg har vi også fått tillatelse til å dele dem på siden her, så de finnes også under fanen “Forfatterne deler”.

Tredje og fjerde deltager er klar!

Den tredje som juryen ønsker å ha med i krimsamlingen “Døden ved Verdens Ende” er en dame fra Sollløkka i Sandefjord. Hun er gift og har en liten sønn. I tillegg jobber hun som faglærer i videregående skole, Hun har tidligere hatt to noveller på trykk i Liv Forlags antologi “VestfoldLiv” som kom ut i 2011, og hun drømmer om å bruke mer tid på skrivingen.


Vinner nummer fire er også en dame, hun er fra Tønsberg. Tidligere har hun gitt ut fire sakprosabøker, men nå debuterer hun også skjønnlitterært.


De to vinnerene er:

Les mer…

Bjarne besøker Sande bibliotek

Bjarne liker å late som, særlig når han skal i barnehagen. Han elsker å spille og danse. Han vil gjerne vise mamma, men hun har ikke tid. Særlig om morgenen. Da prøver Bjarne å få alle spøkelsene han kjenner til å se han i stedet.

Lørdag 2. februar kl. 13.00 treffer du Bjarne på Sande bibliotek
Det er en musikalsk barneforestilling med Iver Bjurgren.

Entré: kr. 40,- pr. person (Familiebillett kr. 140,-)

Mer informasjon finner du på Sande bibliotek

Tom Lotherington: Min kamp, en strid

I min tid var riksmålets sak et ungdomsopprør. Det rettet seg mot Staten, Arbeiderpartiet og norsklæreren i den niårige, linjedelte ungdomsskolen. Sistnevnte var en enkel kristensjel som kom rett fra den da nedlagte framhaldsskolen. Han hadde tatt til seg det Mesterens ord om å gi keiseren hva keiserens er, idet man måtte gå ut fra at all øvrighet, også Språknemnda og Gerhardsens regjering, var innsatt av Gud, og at samnorsken dermed måtte antas å være et uttrykk for Guds vilje. På samme måte som politiske fanger havnet i samme fengsel som simple forbrytere i land vi nødig ville sammenligne oss med, rettet han mine avvik fra gjeldende rettskrivning som om de var skrivefeil. Eleven var pålagt å føre inn rettelsene, det vil si skrive de feilstavede ordene om igjen, slik de etter Statens mening skulle staves. Jeg føyde til en fotnote, sitert etter en som også ble tvunget til å avsverge sannheten: ”Og likevel beveger den seg!”
Lærer Kjeldsberg hadde aldri i sin lange tid som framhaldsskolelærer opplevd maken til ulydighet. Han tok det opp på første foreldremøte. Jeg tror også han må ha nevnt det i sine aftenbønner, for hans sjel var bedrøvet.

Les mer…

Liv Gade anbefaler "Der jorden reiser seg"

Forfatteren av denne boken, Anuradha Roy, har tidligere skrevet en fantastisk roman: “Et landskap av umulige lengsler.” Nå har hun kommet med den vanskelig andreboken.

Igjen skal vi til India, hvor vi møter Maya. Hun er lykkelig gift med fjellklatreren Michael.
Han er en varm og nær person, som elsker sin unge kone, men Maya har alltid visst at hun har en rival hun ikke kan konkurrere mot , nemlig fjellkjeden Himalaya – 8800 meter over havet.
Michael er besatt og betatt av Himalaya. Han må ha sin årlige tur dit. Så går det galt, og Maya opplever det hun har vært mest redd for.

Les mer…

Andre deltaker er klar!

Søndag røpet vi at Lene Lauritsen Kjølner var en av vinnerne i skrivekonkurransen vår, og som derfor får være med i “Døden ved Verdens ende”, sammen med forfattere som Jan Mehlum, IngvarAmbjørnsen, Jørn Lier Horst med flere.
I dag er dagen for å avsløre andre “amatør” som fortjener plass i boka. (Vi vil avsløre en av vinnerne av gangen i løpet av de to neste ukene, inntil alle fem er på plass.)

Fire av disse fem får, i tillegg til heder og ære og en plass i boka, to tusen kroner i premie.
Søndag 03. februar får dere så vite hvem av de fem som stikker av med førsteplassen og fem tusen kroner.

Andre konkurransevinner i “Døden ved Verdens Ende” er klar. Vi gratulerer:

Les mer…

Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Henning Mankell

Onsdag 30. januar er det kanskje verdt å ta en oslotur. Da treffes nemlig tre av skandinavias mest populære forfattere på Litteraturhuset, deriblant Jørn Lier Horst fra Larvik.

Anledningen skyldes at Wallander, den store svenske krimhelten, feirer tjue år i Norge. Dermed er det er duket for en skikkelig bursdagsfest.

Henning Mankell er blant Sveriges internasjonalt mest leste forfattere. Bøkene, som gjerne betegnes som politisk kvalitetskrim, har samlet solgt over førti milioner eksemplarer, og de er oversatt til mer enn førti språk. I 2012 fikk Mankell også Rivertonklubbens internasjonale ærespris, og i sitt første besøk på Litteraturhuset forteller han om sin spreke litterære suksess.

Krimforfatteren og politimannen Jørn Lier Horst er en av dem som har et nært forhold til Mankells romanfigur. I sin bursdagshilsen ser han nærmere på Wallander som etterforsker. Deretter blir det et møte med Wallanders skaper, som snakker med Tom Egeland, og sist men ikke minst blir det film. Wallander-filmen “Den orolige mannen” har nettopp hatt premiere i Sverige, og kommer ikke til å vises på norske kinoer. Litteraturhuset og SF Norge kan nå tilby en eksklusiv visning til de hundre første som henter gratisbillett i døra fra halv sju. Seansen på scenen begynner klokka sju, og filmen vises 21.00.

Ingvar Ambjørsen: Urolige folk i verden

I disse dager er det 71 år siden 772 norske jøder ble arrestert og sendt videre til tyske konsentrasjonsleire. Ikke av tyske nazister. Men av nordmenn. I anledning søttiårsmarkeringen i fjor, ba statsminister Jens Stoltenberg norske jøder om unnskyldning for at noe slikt hadde kunne skje på hjemlig jord. I en tid med økt antisemittisme både i Norge og ute, manet han til økt våkenhet. Utmerket. Det var ikke Stoltenbergs skyld at unnskyldningen kom på et tidspunkt da bare en eneste person av de som vendte tilbake etter oppholdet i dødsleirene, fremdeles er i live.

Og når Samuel Steinmann en dag ikke lenger er blant oss, er ansvaret for å bevare minnet om de ubeskrivelige misgjerningene, vårt. Vi som kom etter og som hørte vitnemålene deres. Den plikten er en del av vår kulturarv.

Men det er ikke bare norske jøder som føler seg utsatt for økende forakt og mistenksomhet. Det gjør også mange av landets muslimer. Derfor er det dobbelt viktig at imamen i Central Jaamat-e Ahl-e Sunnat-moskeen i Oslo blir satt kraftig på plass når han bærer frem konspirasjonsteorier og åpen jødehets i et intervju med Dagsavisen 17 januar i år. Ekkoet av påstandene om jødisk styring av norske medier, kommer allerede et par døgn senere. Da har en av våre nye norske islamister fått det for seg at det var jødene som slettet facebookprofilen hans. Nå har han åpenbart trosset de samme jødene, og åpnet en ny. Han benytter anledningen til å hylle terrorangrepet i Algerie. Hva skal den fredsommelige muslim med fiender, når hun har slike venner?

Les mer…

Interessert i noveller?

Folkeuniversitetet arrangerer mange kurs for litteraturinteresserte . 25. januar starter det kurs for deg som ønsker å fordype deg i noveller. Kurset går over ni torsdager og foregår i Horten.

Informasjon

Hvis du er glad i å lese bøker, aviser og liker å dele det du leser, treffe andre mennesker og diskutere opplevelser fra samme bok, er en studiering noe for deg.

Her kan du møte nye mennesker og få utviklet nye sider ved deg selv. Du vil kunne lære noe nytt, inspirere andre og bli inspirert.

Les mer…

Sande bibliotek: Hva skjuler seg mellom bestselgerne i bibliotekhyllene?

Biblioteksjef i Stokke, Hanne Ottoson, har i mange år til daglig vært omgitt av tusenvis av bøker. Hva skjuler seg mellom bestselgerne i hyllene? Hanne deler sine beste leseropplevelser med publikum.
Gratis adgang. Torsdag 24. januar kl. 19.00

Mer informasjon finner du på Sande bibliotek

Anne Holt gjør det strålende i USA

Anne Holts siste bok, 1222, har lenge gått sin seiersgang rundt i USA. Romanen har blitt nominert til tre av de mest prestisjetunge prisene i det amerikanske krimmarkedet, og like før jul ble «Salige er de som tørster» fra 1994 også sluppet på det amerikanske markedet. Også denne gang vanker det strålende kritikker.

Wall Street Journal skriver blant annet:

«Fartsfylt og engasjerende … Holt har et godt grep om psykologien og hun kjenner politiarbeidet ut og inn. Leseren trekkes umiddelbart inn i atskillige karakterers ulike sinn og liv – og etterforsker Wilhelmsen selv er den mest interessante … Holts forestilling om samfunnets etiske forfall er balansert med glimt av gripende menneskelig omsorg og kjærlighet.»

Selskapet Graham King TV har også inngått en avtale med Anne Holt om å utvikle krimserien for amerikansk fjernsyn. Foreløpig omfatter avtalen seriens åtte bøker, og serien vil antagelig bli sendt BBC.

Graham King har tidligere produsert storfilmer som «The Departed», «Hugo» og «Gangs of New York», og hans tv-avdeling har blant annet levert (kortlivede) «Camelot».

Anne Holt står selv oppført som utøvende produsent på det amerikanske tv-prosjektet, sammen med Anne Thomopoulos («Rome», «Generation Kill») og hennes bokagent for utlandet Niclas Salomonsson (som også representerer folk som Jo Nesbø, Karin Fossum og Jan Guillou).

Det er med andre ord spennende ting på gang for Holt og bøkene hennes.

Vil lære deg å dekke bord

Finn Schøll, som nå har bosatt seg på Tjøme, har nylig utgitt bok om blomster og borddekning. Boken er utgitt på Cappelen Damm har tittelen “Til bords, livets store anledninger.”, og selv om den ble lansert for en liten uke siden, har den allerede solgt i over ti tusen eksemplarer!

Forlaget skriver dette om boken:

Nydelig gavebok i stort format for bordoppdekking til de store anledningene. Tips fra profesjonelle bidragsytere til blomster, valg av stil, duker og alt som gjør en anledning rundt bordet til en helt spesiell opplevelse. Egne kapitler om borddekkingens historie og skikk og bruk ved ulike begivenheter i livet. Det finnes mange anledninger til å samle familie og venner rundt et hyggelig dekket bord. Til bords tar for seg de største, som bryllup, dåp, jul og 17. mai, men gir også plass til herrelag, feiring av runde år, venninnekveld og lang lunsj på landet. Kort sagt tar boka for seg det meste du trenger å vite for å skape egne tradisjoner, og forteller hvordan du selv kan sette personlig preg på store og viktige anledninger i livet.

Les mer…

Storfint besøk på Sandefjord bibliotek

Torsdag 24.09 kl. 19.00 kan Sandefjord bibliotek være et interessant sted å være. Da besøker nemlig både Fay Weldon og Jan Ove Ekeberg biblioteket.

Fay Weldon gir i disse dager ut Huset Dilberne, en historisk roman fra Storbritannia fra slutten av 1800-tallet. Romanen ligger tett opp mot tematikken rundt Downton Abbey. Fay Weldon har for det meste skrevet romaner, andre småfortellinger, essays og små skuespill. Hun er en kjent forkjemper for feminismen. Weldon ble internasjonalt berømt for The Life and Loves of a She-Devil (1983) (norsk tittel: En hunndjevels bekjennelser), som er filmet to ganger.
Les mer…

Første deltager i "Dødens ved Verdens Ende" er klar

Litt forsinket, men nå er vi endelig klare til å avsløre første “amatør” som fortjener plass i boka. Vi vil avsløre en av vinnerne av gangen i løpet av de to neste ukene, inntil alle fem er på plass.

Fire av disse fem får, i tillegg til heder og ære og en plass i boka, to tusen kroner i premie.
Søndag 03. februar får dere så vite hvem av de fem som stikker av med førsteplassen og fem tusen kroner.

Første konkurransevinner i “Døden ved Verdens Ende” er klar. Vi gratulerer:

Les mer…

Ny krim av Jørgen Brekke

Jørgen Brekke fra Horten kommer i februar med sin tredje krim på Gyldendal forlag. Også denne gang en krim, og også denne gang med politiførstebetjent Odd Singsaker som hoverperson.


Forlaget skriver dette om boka:


Politiførstebetjent Odd Singsaker befinner seg i et hus på Hitra. Det ligger et lik på gulvet ved siden av ham. Singsaker retter en hagle mot en person i en utbrent sofa. Det har åpenbart skjedd mye siden kona Felicia Stone reiste fra ham og forsvant. En utro og svært kald politimann, en festglad student i plutselig trøbbel, en hustru som slår tilbake mot sin ektemann og en torpedo med et eksplosivt tilslag i balltreet. Alle spiller viktige roller i fortellingen om hvordan Odd Singsaker havnet i dette uføret. Den tredje romanen om Odd Singsaker er en fortelling om hva som skjedde med Felicia Stone, om store forbrytelser, seig kjærlighet og de fire temperamenter. Og om alt det andre som preger menneskets natur.


Jørgen Brekkes to tidligere bøker har begge fått god mottakelse, både hos kritikere og publikum. Det er ingen grunn til å tro at bok nummer tre blir noe dårligere, så vi gleder oss!

Les mer…

Møt Jon Michelet i Sandefjord søndag

Jon Michelet har hatt eventyrlig suksess med sin siste bok “En sjøens helt – Skogsmatrosen.” Den har solgt svært godt, og de aller fleste anmeldelsene har vært overstrømmende positive.

Søndag kl. 13.00 kommer Michelet til Hvalfangstmuseet i Sandefjord for å fortelle om boken, mottagelsen av den, og bakgrunnen for at han har skrevet den. I tillegg vlir det en omvisning på museet etter foredraget, for de som ønsker seg enda mer sjøhistorie.

Forlaget skriver dette om boken

18 år gammel får Halvor Skramstad fra Rena i skogskommunen Åmot hyre som lettmatros på Wilhelmsen-rederiets linjeskip M/S Tomar. Året er 1939, tyskerne har ennå ikke okkupert Norge, men krigen er i gang i Europa og på havet. Da Halvor legger ut på sitt livs eventyr og blir en sjøens proletar, aner han lite om hva som venter ham i tiden som kommer, av konvoifart, forlis og tap av skipskamerater, og av forelskelser, sjalusi og lengsel. Gjennom hele verdenskrigen seiler Halvor, på skip etter skip og med stadig tyngre bører på sine unge skuldre.

Les mer…

Glad i nyheter?

Folkeuniversitetet arrangerer mange kurs denne våren. 23. januar starter det studiering i nyhetsblikk, beregnet på deg som er glad i å lese aviser. Studieringen møtes ni onsdager og foregår i Horten.

Informasjon

Hvis du er glad i å lese bøker, aviser og liker å dele det du leser, treffe andre mennesker og diskutere opplevelser fra samme bok, er en studiering noe for deg.

Her kan du møte nye mennesker og få utviklet nye sider ved deg selv. Du vil kunne lære noe nytt, inspirere andre og bli inspirert.

Les mer…

Søndag kåres vinnerne!

Var du en av de mange som sendte inn bidrag til LitteraturiVestfold og Liv Forlags kriminalnovellekonkurranse? Da kan det hende at nettopp du får ditt bidrag med i samlingen, som er planlagt utgitt i mars. Det kom in 78 bidrag, ogpå grunn av like poengsum, er det hele tolv finalister som nå kjemper om de fem øverste plassen.
Søndag røper vi den første av de fem som får være med i boken, samt hente hjem en av pengepremiene.

De tolv finalistene er:

Les mer…

Jørn Lier Horst klar med Clue-bok nummer tre

Den første boken i Clue-serien, «Salamandergåten», kom i begynnelsen av 2012. Den ble nominert til Arks Barnebokpris og rett før jul ble den også trykket i nytt opplag. Dermed er den oppe i et opplag på hele 31 000 bøker og er med det fjorårets nest mest solgte norske skjønnlitterære bok for barn.

– Bakgrunnen for suksessen tror jeg ligger i den ekte spenningen i historiene, forteller Jørn Lier Horst i et intervju mer Østlandsposten. – Da jeg var i målgruppen for CLUE-serien, leste jeg bøker om Hardyguttene, Frøken Detektiv, De fem og om Tordivler som fløy i skumringen. I mine bøker har jeg forsøkte å gjenskape noe av den samme spenningen og den barnlige lesegleden jeg selv opplevde.

Les mer…

Lørdag kan du møte Comtesse Juliane Sophie Danneskiold-Laurvig på Herregården

Comtesse Juliane Sophie Danneskiold-Laurvig, datter av Larviks greve Christian Conrad, var bare ni år gammel da hun i 1766 kom flyttende fra København til lille Larvik. I 2004 skrev Liz Bente Løkke Dæhli bok om Juliane Sophie og hennes møte med Larvik, og til lørdag vil hun lese fra boken og i samtale med museumspedagog Marianne Sørensen gi de som ønsker det et bilde av hvordan det var å bo i Larvik for 250 år siden.


Liz Bente Løkke Dæhli kommer opprinnelig fra Danmark, men er i dag bosatt i Lardal. Hun har gitt ut totalt ni norske barne- og ungdomsbøker. Du finner mer om henne på bloggen hennes her.

Notabenes butikker i Vestfold lever foreløpig videre

Advokat Håvard Wiker, som ble oppnevnt som bobestyrer, forteller til Drammens Tidende at det i nå er dratt i land en avtale med DNB, som er største kreditor. Den innebærer at Lesi AS, et selskap under stiftelse som er heleid av DNB, overtar 110 av de 139 Notabene-butikkene. Med dette får omlag 800 av de rundt 1000 ansatte i Notabene beholde jobben.

På denne måten håper DnB / Lesi på at de skal greie å snu den negative utviklingen i butikkene, og etterhvert finne en annen ekstern kjøper. Forlagene som har solgt bøker til bokhandleren i de travle julehandelmånedene må nok allikevel anse fordringene sine som tapt. Noe som bare for forleggerforeningens medlemmer beløper seg til rundt 50 millioner kroner…

De 29 butikkene som ikke er med på salget blir alle nedlagt, men ingen av butikkene i Vestfold blir heldigvis rammet i denne omgangen.

Se hvilke butikker som blir nedlagt her:

Les mer…

En studiering for deg?

Folkeuniversitetet arrangerer mange kurs for litteraturinteresserte. 22. januar starter det kurs for de som ønsker å fordype seg i noveller. Kurset går over ni tirsdagskvelder og foregår i Horten.

Informasjon

Hvis du er glad i å lese bøker, aviser og liker å dele det du leser, treffe andre mennesker og diskutere opplevelser fra samme bok, er en studiering noe for deg.

Her kan du møte nye mennesker og få utviklet nye sider ved deg selv. Du vil kunne lære noe nytt, inspirere andre og bli inspirert.

Mål for kurset

Lese skjønnlitteratur og diskutere.

Målgruppe for kurset

Alle leseinteresserte.

Mer informasjon finner du på Folkeuniversitetet