Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for februar, 2013

En eventyrlig reise gjennom tidene

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad

Forfatteren Steinar Høiback er født og oppvokst i Tønsberg. Tønsberg er Norges eldste by, og Høiback har vært svært aktiv i forbindelse med Tønsbergs historie. Til daglig jobber han som lærer og han brenner for å formidle sin historiekunnskap til barn og unge.

Han kom med debutromanen «Gutenbergs hemmelighet» i 2009. I 2012 kom forfatteren med den frittstående oppfølgeren «Evolusjonens voktere», og det er blitt en spennende bok om arkeologi og skjulte koder/budskap.

Les mer…

Vellykket Litterært Colosseum

Tirsdag 26. februar gikk sesongens første Litterære  Colosseum av stabelen på Big Ben i Tønsberg. Terje Floberg ledet det hele med rutinert hånd, og stemningen var god.

5 opplesere underholdt de ca 20 tilhørerne med dikt og prosa på norsk og på engelsk Denne gangen fikk publikum være “jury”, noe som var en fin variant fra å bruke eksterne “tilbakemeldere”.

Litterært Colosseum er et arrangement i regi av Tunsberg Litterære Sel og en fin anledning for skrivende mennesker til å fremføre tekster.
Det er fri entre og uformell ramme. Neste arrangement blir tirsdag 30.april.

Skrevet av Maria Szacinski

Ingvar Ambjørnsen hos Anne-Kat Hærland i kveld

Anne-Kat Hærland er i kveld på tv med sitt ukeaktuelle show fra Riksscenen i Oslo. I kveld er det Ingvar Ambjørnsen og Carl I Hagen som er kveldens gjester. Verdt å se!

To Vestfoldforfattere nominert til Riverton-prisen!

Den 12. mars deles Rivertonklubbens pris Den gyldne revolver 2012 ut på Litteraturhuset i Oslo. Og i år er det stor sjanse for at den gylne revolveren havner på peishyllen til en Vestfold-forfatter.

Jørgen Brekke, Frode Granhus, Espen Holm, Jørn Lier Horst og Gard Sandbakken er de fem nominerte.

Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Rivertonklubben ble startet i 1972 og det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren. Blant de tidligere pristakerne finner vi «hele» Norges krimelite – Anne Holt, Gunnar Staalesen, Unni Lindell, Tom Egeland og selvfølgelig – Jo Nesbø.

Nominasjonene med begrunnelse:

Jørgen Brekke: «Drømmeløs»

Den skjøre men skarpe Trondheimspolitimannen Odd Singsaker har i denne andreboken fra Jørgen Brekke nok en kriminalgåte å bryne seg på som er sammenfiltret med tidligere historiske hendelser. En spinkel spilledåsemelodi knytter på en spennende og interessant måte bro mellom disse to tilsynelatende uløselige kriminalsakene.

Jørn Lier Horst: «Jakthundene»
Nok en gang overbeviser forfatteren med solid, troverdig politikrim. Denne gangen er William Wisting i sitt livs krise; han blir selv etterforsket, og må se sitt politiliv i nytt lys. Journalistdatteren Line spiller en viktig rolle i boken og gjør den til både en far-datter-skildring og en beskrivelse av forholdet mellom politi og medier.

Les mer…

Prinsessa som ingen kunne målbinde

Lørdag 2. mars kl. 13.00 kan det være verdt å ta turen til på Sande bibliotek

Da framfører Vandrefot v/ Gaute Næsheim dette klassiske eventyret. Vi vil oppleve et humoristisk enmannsteater hvor vi møter barnet Askeladden drevet av sin lek og logikk, ofte stikk motsatt av det alle voksne tenker som riktig.
Entré: kr. 40,- pr. person (Familiebillett kr. 140,-)
Mer informasjon på Sande bibliotek

Aleksander Bru i kampens hete

Battlerap – drittslenging som rimer – er en konkurranse mellom to personer, om å fornærme hverandre ved hjelp av ord. Det kan kanskje høres brutalt ut, men de involverte er venner utenfor kampens hete. Aleksander sto for en måned siden på utestedet Blå i Oslo, der finalen for norges største battle-liga, Skeez TV foregikk. Han har også vært med på å spille inn låter på fritiden.

Den kjente rapperen Nils m/Skills og Aleksander Bru besøker “Det andre teateret” i Oslo hver uke, der de avholder improvisasjonskurs.

Ut på litteratur

Nestor seniorutvikling arrangerer turer for litterært interesserte. De tilbyr blant annet turer til vestlandet, Trøndelang, Helgeland og Skagen. Reisene foregår med moderne busser og erfarne reiseledere i løpet av sommeren. Turene fokuserer på miljøet til kjente forfattere, som blant annet Bull, Grieg, Petter Daas og Krohg.

For mer informasjon om turene se: www.nestorutvikling.no

Svein Nyhus med ny barnebok

Lars sier hei, er Svein Nyhus nye barnebok. Boken er den fjerde i serien om Lars. Boken ble utgitt i år på Gyldendal norsk forlag, i kategorien 0-3 år.


Lars sier hei til sola.

Så sier Lars hei til tærne sine.

Nå sier Lars hei til skoene og til lua.

— Hei!

— Og hei!

— Og hei!

Les mer…

Tretten fine noveller

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad.

Forfatteren Liv Hege Refsdal er fra Larvik. Hun har tidligere utgitt flere barnebøker,
en lydbokmanus og en musikalsk bok. Refsdal har også tidligere skrevet flere noveller i ukeblader og magasiner, men boken “Kjærlighet, løgner og ølglass” er hennes første bok for voksne.

“Kjærlighet, løgner og ølglass” som ble utgitt høsten 2012, betår av 13 fine noveller.

Forsidebildet består av et humoristisk bilde av en dame med høye hæler, og som ligger med hodet nede i et skummende ølglass. Dette er et svært beskrivende bilde, og setter standarden for boken.

Les mer…

Terningkast 6 for Korsbæreren

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad.

Forfatteren Tom Kristensen er født på Tjøme i Vestfold i 1955. Han er utdannet siviløkonom og ingeniør, og har erfaring fra både norsk og internasjonal bank- og industrivirksomhet.Kristensen debuterte med «En kule» i 2001, og har deretter kommet med bøkene «Hvitvasking», «Dødsriket», «Profitøren», «Freshwater», «Dragen» og «Dypet».
Samtlige av bøkene er frittstående skrevet, med ulike hovedpersoner, og kan derfor leses hver for seg.

Høsten 2012 ble «Korsbæreren» utgitt, som viser seg å være nok en spennende finans-thriller fra Tom Kristensen!

I «Korsbæreren» er finansmiljøet igjen involvert, og ledende finanstopper faller høyt.
En av hovedpersonene, David Nomura, driver et suksessfullt Hedge fond, i San Fransisco, som plutselig raser drastisk i verdi. Den japapanske mafiaen har investert i dette firmaet, og krever at 40 millioner dollar skal tilbakebetales innen 3 uker. Disse folkene er ikke nådige når det gjelder å kreve sine investerte penger tilbake.

Les mer…

Ny barnekrimserie av Jørn Lier Horst

I fjor startet Jørn Lier Horst med stor suksess ungdomskrimserien Clue, utgitt av Kagge Forlag. Nå henvender han seg også til de aller yngste, med barnekrimserien Detektvibyrå nummer 2.

Les mer…

Lyst til å vise hva du kan?

Den første lørdagen hver måned kan poeter, forfattere, forfatterspirer og musikere slippe til bak mikrofonen på Cafe M i Tønsberg. Muli – som arrangementet heter – er nå inne i sin tiende sesong, og lørdag 23. februar er det klart for nytt treff.
Seansen varer fra 15.30 – 18.00 og ledes av Per Carolus Wathne og Bente-Linn Bergene Huseby.

Det er fri entre, men mulighet til å handle både mat og drikke. LlV anbefaler alle interesserte å ta seg en tur, og tør faktisk garantere besøkende to kreative og hyggelige timer, enten det er som tilskuer eller som deltager!

Ingvar Ambjørnsen: En annen tid

Fly og hotell betalt. Mat og drikke likeså. Ved ankomst Tostrupkjelleren får vi som skal fronte den gode sak fri bar og en bærepose med tjuepakninger. Det er viktig at pressen ikke knipser et eneste bilde av oss uten tjærepinnen i kjeften. Vi har en lett sak. Det er fullt hus, og på dette tidspunktet røyker alle som har noe med pressen å gjøre, like mye som vi i panelet. Journalister og fotografer. Også på desken og i redaktørkontorene sitter frihetselskende individer med en isende angst for at tobakkens gleder skal motarbeides eller innskrenkes. I det halvmørke lokalet kan du skjære luften med sløv smørkniv. Bare Arbeiderbladets utsendte er eitrende forbanna – den andre veien. Hun freser til oss. Jeg kan huske at jeg syntes hun var aldeles sinnssyk. Hva i all verden gjorde dette mennesket her? Nå? Les mer…

"Ta barnas parti"

Christoffer har blitt et symbol på forsømte og lidende barn i Norge. Hans historie kan bidra til å hjelpe andre barn i lignende situasjoner. Christoffers bestemor, Ragnhild Gjerstad, har sammen med forfatter Jon Gangdal, skapt et solid fundament for dette ved å skrive boken om Christoffer. Nå ønsker vi at deres arbeid kan videreføres og forsterkes, ved at en ny utgave av boken distribueres direkte ut til målgruppen; de som jobber med barn og de som setter agendaen i både land og kommuner. Boken om Christoffer sendes ut til alle landets barnehager (6 466 stk), samt til samtlige SFOer (2 000 stk), stortingsrepresentanter og ordførere (428 stk). Bøkene skal være “vandrebøker” i hard copy, som skal gå fra person til person hos de aktuelle mottakerne. Les mer…

Debuterer med "En kald død"

Frits de Bourg er født i Drammen, men i dag bosatt i Sandefjord. I disse dager debuterer han med kriminalromanen En kald død. Han har tidligere syslet med mye ulikt, blant annet jobbet som glassarbeider, selger, postmann, kinomaskinist og importert finske badstuovner. Han har drevet med fallskjermhopping, og i dag er det dykking som er hans store lidenskap. Marinearkeologi står i sentrum for hans dykkerinteresse, og han har skrevet om dykking, skipsvrak, forlis og arkeologi i over 25 år. Nå kan han også kalle seg forfatter.

Handlingen i “En kald død” foregår i Drammen og Oslo på 1950-tallet, der Nicolay Wolff eier og skriver i KrimMagasinet. Han kaller seg journalist, men har bare folkeskolen og en torpedering under krigen som ballast. Derfor er det enklest å ha sin egen arbeidsplass. Det går rundt. Så vidt.

Les mer…

Nostalgisk og fin bok om å vokse opp i Brunlanes på 50-tallet.

Boken er anmeldt av Øyvind Sommerstad.


Forfatteren Grete Marie Johnsen er født i 1953, og bodd for det meste på Brunlanes ved Larvik.
Hun debuterte i 2011 med boken “Barna i Møllebakken”. Dette er den andre boken i serien, “Barna i Møllebakken – krøller og sikksakk”.

Johnsen liker å skrive om hvordan det var å vokse opp på Brunlanes på 50-tallet.Og som hun sier:
- Det var ganske annerledes enn å vokse opp i dag.

Boken handler om Kari Marie, lillesøsteren hennes og bestevennen Hansemann. De leker ved mølla, blir skremt av kuene og hjemme har de kun utedo.

Les mer…

Jørgen Brekke klar med sin tredje krim

Jørgen Brekke brakdebuterte med “Nådens omkrets” i 2011. I fjor fugte "Drømmeløs"", og nå er forfatteren fra Horten klar med sin tredje krim, som har fått tittelen “Menneskets natur”.

Også denne gang er det politiførstebetjent Odd Singsaker som har hovedrollen. Han befinner seg i et hus på Hitra, der det ligger et lik på gulvet ved siden av ham. Singsaker retter en hagle mot en person i en utbrent sofa. Det har åpenbart skjedd mye siden kona Felicia Stone reiste fra ham og forsvant.

En utro og svært kald politimann, en festglad student i plutselig trøbbel, en hustru som slår tilbake mot sin ektemann og en torpedo med et eksplosivt tilslag i balltreet. Alle spiller viktige roller i fortellingen om hvordan Odd Singsaker havnet i dette uføret.

Les mer…

Ingvar Ambjørnsen: Muslimske høyreekstremister?

Under denne overskriften gjør Shoaib Sultan seg sine tanker i en kronikk i NRKs nettutgave. Sultan er rådgiver i Antirasistisk senter, og kan fortelle at organisasjonen i løpet av 2012 hadde kommet over enda et skudd på vår hjemlige ekstremistgren, nemlig islamittene i Profetens Ummah. Han kaller dem altså for muslimske høyreekstremister. Og gjerne for meg. Det er både riktig og nyttig når nettopp Antirasistisk senter retter søkelyset på de åpenbare fascistiske sidene ved den nevnte gruppen. Særlig fordi andre vanskelig kunne ha sagt det samme uten nettopp å bli beskyldt for å være rasister og bærere av hat mot sårbare grupper. Det er også svært gledelig å merke seg at stadig flere unge muslimer begynner å miste tålmodigheten med de livsfjerne gubbene rundt om i menighetene. De som ikke ser den samme fascismen, men isteden jøder og annet skrømt. Og som er så herlig langt ute på den pakistanske landsbygda i hodene sine, at de simpelthen sier det rett ut. Les mer…

Liv Gade anbefaler "Helt all right"

Odd Børretzen er død, og vi sitter litt fattigere tilbake. Denne store, humoristiske, underfundige stemmen med så mye engasjement, har stilnet. Han har lagt ut på sin lengste og siste seilas!
I over 50 år har Odd Børretzen observert oss og fortalt oss hvem vi er, og hva vi gjør. Tekstene hans er direkte, morsomme, ironiske og tankevekkende. De kan være brutalt ærlige, men alltid velmenende. Han hadde en slentrende eleganse, en Gudegave – vi alle fikk ta del i.

I denne boken “Helt all right” er det samlet de beste tekstene, og de er så direkte – at du hørere Odd Børretzens stemme. Les mer…

Skriv din historie

Folkeuniversitetet arrangerer kurs for skrivende. 28. februar starter det kurs i å skrive om sin egen bakgrunn. Kurset går over fire torsdager og foregår i Tønsberg.

Informasjon

Å skrive sin historie, handler om å forevige fortellinger fra et helt vanlig liv og en kommer nærmere sin egen bakgrunn. På kurset får du inspirasjon og hjelp til å hente fram og systematisere kunnskap, minner og små og store fortellinger – enten det er for å bli kjent med sin egen bakgrunn eller for å etterlate en verdifull arv til de som kommer etter…

Kursleder er Camilla Otterlei. hun er forfatter og har tidligere utgitt flere bøker. Hun har skrevet ei slektsbok basert på farfars fortellinger.

Les mer…

Velkommen til skriveverksted

Folkeuniversitetet arrangerer stadig kurs for skrivende og 27. februar starter det kurs i å jobbe med karakterer og hvordan bygge opp spenningen i teksten. Kurset går over åtte onsdager og foregår i Tønsberg.

Informasjon

Skriver du tekster for deg selv og ønsker tilbakemelding på det du gjør? Ønsker du å lære mer om hvordan man bygger opp tekster, bygger karakterer og gjør teksten spennende for leseren? Da er dette verkstedet for deg!

Hver kurskveld har teoriinnføring og praktiske oppgaver. Det vil blir gitt valgfrie hjemmeoppgaver og deltakeren får muntlige tilbakemeldinger underveis fra kurslærer og meddeltakere. Kanskje er dette kurset som får deg til å virkeliggjøre drømmen om å skrive…

Les mer…

En musikalsk fortelling om Axel Jensen

EN MUSIKALSK FORTELLING
OM AXEL JENSEN
av og med Robert Haraldsen og
Cecilie Sverre

Det ble en stor opplevelse for de fremmøtte i den spesielle ruinsalen i underetasjen på Tønsberg Bibliotek torsdag kveld. Vi fikk dele minner og opplevelser med to nære venner av den kjente forfatteren Axel Jensen.
Axel Jensen var en av Norges mest egenartede og markante litterære skikkelse i etterkrigstiden, samtidig som hans skapende voksne liv for det meste utspant seg i utlendighet – i Sahara, på Hydra, i England og mange år i Stockholm.
Les mer…

Møte med den russiske foreningen Zazjigalka

Zazjigalka, (Tønsbergforeningen Fyrtøy) er en aktiv forening. 19. mars. inviterer de interesserte til å gå nærmere inn på russisk samtidslitterat og forfatteren Dina Rubina Foredragsholder er Ingvild Broch, og stedet er Mariakappellet i Tønsberg.

Zazjigalka har holdt på i fem år i Tønsberg, og rundt tretti besøkende kommer vanligvis på hvert av møtene deres.