Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for april, 2013

Amal Aden til Hjertnes

Tirsdag 7. mai kl. 12.00 kan du møte foredragsholder, forfatter og rådgiver Amal Aden på Hjertnes kulturhus. Amal Aden ble født i Somalia i 1983, og kom til Norge etter å ha vært gatebarn i flere år. Starten i Norge ble også tøff – møtet med en annen kultur, barnevern og andre offentlige instanser som ikke klarte å hjelpe henne. Hun endte i rusmiljøet på Grønland i Oslo og levde i perioder på gaten i Oslo.. I dag er hun ute av miljøet, og siden 2008 har hun jobbet som forfatter og foredragsholder. Hun holder foredrag om likestilling, homofile minoriteter, integrering, mestring og det flerkulturelle Norge. I januar 2013 ble hun ansatt som fast spaltist i ukeavisen Dag og Tid og i ble hun 2012 tildelt Amnestyprisen for sitt engasjement for kvinner og barn i miniotitetsmiljøer og fordi hun jobber aktivt for ytringsfriheten. For dette har hun måttet tåle trakassering, forfølgelse og trusler.

Les mer…

Liv Gade anbefaler: Se Norges Blomsterdal, livet, døden og koret.

Ingrid Bjørnov er en multikunstner. Hun har underholdt Norge i en mannsalder, er allsidig, kreativ og har en utrolig energi. Nå har hun skrevet en bok som er en hyllest til korbevegelsen i Norge. Boken er velskrevet, spennende og veldig, veldig morsom. Ingrid kommer fra en sangerfamilie. Både mor og far Bjørnov sang i samme kor på lærerskolen. Sånt blir det både barn og korsang av.

Les mer…

Ingvar Ambjørnsen: Løgneren

Er du like forelsket i meg?
Hva jeg mener med det? Nei, ingen ting. Ville bare si hei. Forresten husker jeg ikke helt.

Saken mot Rune Øygard blir mer og mer absurd for hver dag som går. Der står han, voksne mannen, og forteller oss at vi ikke lenger skjønner vårt eget morsmål. Eller vårt eget driftsliv. I følge den tidligere ordføreren handler seksuelt ladede sms-er ikke om sex, men om omsorg. Om at han og kona har åpnet sitt hjem for en trettenåring som hadde problemer hjemme. Dessuten er tekstmeldingene på dialekt. De er i det hele tatt ikke til å forstå for noen andre enn han selv. Noen ganger må til og med han melde pass. Da er de ikke til å forstå for noen.

Les mer…

En folkefiende

Skrevet av Maria Szacinski

2. klasse drama på Greveskogen vgs. har laget en moderne versjon av Ibsens kjente skuespill EN FOLKEFIENDE, som de nylig fremførte. De fleste kjenner innholdet i denne sterke historien, og mange har latt seg påvirke av den store dikterens krav om sannhet. Hovedpersonen, Dr. Stockmann er, liksom Ibsen selv, en idealist, som kjemper for sannhet og rett. Han er lege ved et badested og har oppdaget at badevannet er forgiftet. Men folk vil ikke at det skal snakkes om, for det vil ødelegge hele badestedets rykte og økonomi. Da Dr. Stockmann likevel har mot til å fortelle om det, blir han stående alene. Han blir utstøtt, og folk kaller ham en folkefiende. Les mer…

Boksalg på Sandefjord bibliotek

I morgen, lørdag, er det igjen mulig å sikre seg bøker til en svært rimelig penge. Da har Sandefjord bibliotek ryddet i hyllene og selger bøker for mindre enn prisen av en skranten avis. Mulighet for å gjøre et bok-kupp, altså. På sandefjord bibliotek, lørdag 27. april fra kl. 10.00 – 15.00

Stort ebok-slipp fra Liv Forlag

I disse dager har Vestfoldforlaget Liv Forlag et gedigent ebokslipp. Her er bøker i alle sjangre, for alle aldre. Dermed er de fleste av titlene forlaget har gitt ut nå nedlastbare. Og med priser fra under femtilappen, så burde det være mulig for mange å skaffe seg titler som tidligere kanskje har gått dem hus forbi.

- Vi ga ut en del titler i fjor høst, og gir ut 11 nye bøker nå, forteller forlagsassistent Helene Johnsen. – Vi ser at stadig fler blir fortrolige med å laste ned bøker fra nett, så målet er at alle bøkene vi så langt har gitt ut skal være nedlastbare i løpet av året.

Les mer…

På Verdens Bokdag: Bøker kan brukes til så mangt

Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli

Siden det er Verdens Bokdag i dag, tenkte jeg at det kan være morsomt med et gjensyn av et intervju jeg har gjort tidligere.Og ta en titt på bildeserien i bunnen av artikkelen. Bøker kan virkelig brukes til så mangt:-)
Når man snakker om bøker, er det som regel teksten på innsiden som blir diskutert. Men design og interiørlinja på Sandefjord Videregående skole har tenkt annerledes. De har isteden skapt møbler av bøkene.


- Eller, det er vel en blanding av kunst og møbler, forteller lærer Arne Skalleberg. – Jeg tror vel ikke de tåler helt vanlig bruk, skjønt jeg har blitt overrasket over hvor mye papir faktisk tåler. Det lille bordet for eksempel, det tror jeg fint tåler å bli brukt. Vi har jobbet med gjenbruk en stund, og det er jo også det som er tanken bak dette prosjektet. Redesign er jo absolutt i tiden, og vi synes det er viktig og riktig å bevare ting som kan brukes istedenfor å kaste dem. Bøker er jo plasskrevende, så det er en slik ting som folk ofte ser seg nødt til å kaste. Kanskje de isteden kan brukes til noe annet?

Les mer…

Mye spennende på Verdens bokdag!

Maos rike - en lidelseshistorie

Torsdag 25. april kl. 19.00

Ved den prisbelønte forfatteren og journalisten Torbjørn Færøvik. Foredraget tar utgangspunkt i hans nyeste, kritikerroste bok med samme tittel.
Billetter kr. 75,-
For mer informasjon se Sande bibliotek

Kristin Gunleiksrud: Bibelfortellinger

I samarbeid med kirkeakademiet inviterer Sandefjord bibliotek gil foredrag hvor forfatter Gunleiksrud vil fortelle om arbeidet med boka: Bibelfortellinger

Entre kr. 70.00

Onsdag 24.april kl. 19.00

Mer informasjon finner du på Sandefjord bibliotek

Litteraturhus i Vestfold?

Vestfold har lenge savnet et Litteraturhus, selv om flere private aktører har gjort hederlige forsøk på å spre litteratur utover fylket. Hubro Litteraturhus i Sandefjord, Babels og Cafe M i Tønsberg osv. Men nå tar de mest nærliggende, bibliotekene, på seg oppgaven. Riktignok ikke ved å opprette et felles hus for hele Vestfold, men som en utvidelse av tilbudene de forskjellige bibliotekene allerede har. Prosjektet «Litteraturhus i Vestfold» har som mål å løfte folkebibliotekene i de fire største byene i Vestfold til å bli litteraturhus. Litteraturhus Vestfold er et treårig samarbeidsprosjekt mellom Vestfold Fylkesbibliotek og bibliotekene i Horten, Tønsberg/Nøtterøy, Sandefjord og Larvik.

Men hvilke oppgaver bør et litteraturhus fylle? Hvordan skal de trekke folk? Hvor skal de rette hovedfokus? Hvordan gjennomføres det i praksis, slik at det blir noe mer enn store ord og luftige visjoner? Spørsmålene er mange. Interesseforeninger, ideelle organisasjoner og enkeltpersoner inviteres derfor i disse dager til dialogmøter for å gi innspill til prosjektet.

Les mer…

Årets leselystaksjon starter 23 april

Årets leselystaksjon starter 23. april og varer ut sommeren. I den perioden kan alle landets 5. og 6. klasser som melder seg på aksjonen og leser tre bøker, få den fjerde gratis.
En av de seks bøkene barna kan velge som “premiebok” er Jørn Lier Horst “Salamandergåten.”
I tillegg blir det trekning av bokpremier, forfatterbesøk, deltagelse i NRKs Superkviss og mange andre aktiviteter som skal motivere de unge til å lese.

Klikk for mer utfyllende informasjon her:

Møt Levi Henriksen på Verdens bokdag

Møt Levi Henriksen

Levi Henriksen debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2002 med novellesamlingen Feber, og fulgte opp året etter med en ny samling fortellinger, Ned, Ned, Ned. Det store gjennombruddet kom i 2004 med romanen Snø vil falle over snø som har falt, som ble tildelt Bokhandlerprisen og valgt som hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Han er journalist og musiker (bass), ikke minst er han kjent som låtskriver og tekstforfatter. Henriksens forfatterskap er preget av at han kombinerer maskulinitet og sårbarhet, urbanitet og følelsen av å befinne seg i alle tings utkant. Levi Henriksen er født i Kongvinger i 1964.

Tirsdag 23. april kl. 19.00 kan du treffe forfatteren på Sandefjord bibliotek, der han vil presentere bøkene og snakke om forfatterskapet sitt.

Les mer…

En spennende krim

Anmeldelsen er skrevet av Øyvind Sommerstad
Forfatteren Frits de Bourg er født i Drammen i 1946. Han bor nå i Sandefjord.
Frits de Bourg har hatt mange ulike yrker, som bl.a. selger, postmann og kinomaskinist, og har store interesser innen dykking, skipsvrak & forlis, arkeologi og fallskjermhopping.

I 2013 debuterte han med sin første roman, “En kald død”.

Boken “En kald død” handler om Nicolay Wolff, som driver KrimMagasinet.
Nicolay Wolff kaller seg journalist, og han liker å skrive krimnoveller.
“Journalisten” benytter seg av ulike metoder for å få flere lesere til KrimMagasinet. Men alle metodene hans er dessverre ikke alltid like lovlydige…

Les mer…

Verdens bokdag

23. april er det Verdens bokdag, noe som selvfølgelig feires behørig i de fleste av fylkets biblioteker, som alle har program i anledning dagen. .

World Book and Copyright Day ble, innstiftet av UNESCO i 1995, og dermed markeres 23. april hvert år med aktiviteter over hele verden. Bokdagen har til formål å oppmuntre til lesing og til utgivelse av bøker, samt å sikre forfatternes opphavsrett. Feiringen knytter an til en gammel tradisjon fra regionen Cataluña i Spania. Fra midten av 1400-tallet har katalanerne feiret sin skytshelgen Sankt Georg 23. april; i nyere tid har dagen bl.a. vært markert ved at bokkjøpere i Cataluña får en rose for hver bok de kjøper.

Bokhandlere, bibliotek, skoler og foreninger har markert Verdens bokdag i Norge siden 1997, og nedenfor finner du en oversikt over noe av det som skjer. Men vær obs, datoene variere. Noen bibliotek feirer altså den 23. Andre den 24.

Les mer…

Tenk som en rockestjerne

Den 25.04 kommer Publicom Forlag ut med boken “Tenk som en rockestjerne”, hvor leseren blant annet kan møte Tønsbergbandet Seigmenn. Det er trendanalytiker Ståle Økland og fotograf Paal Audestad som har fulgt åtte forskjellige rockeband gjennom en periode på to år.Målet har vært å finne ut hvordan rockestjerner tenker og hva man kan lære av dem. I følge forlaget gir boken et nytt perspektiv på fremtiden og er myntet på deg som vil oppnå suksess sammen med andre.

Hvordan skal man skape en innovativ kultur? Handler det om å ha en karismatisk leder som motiverer sine ansatte? Handler det om lønn? Hva er det som gjør at folk skriker seg hese foran scenekanten? En stund ble det hevdet at vi må leke mer på jobben for å skape gode arbeidsplasser. Er dette oppskriften på suksess? Leser man boken finner man kanskje svaret…

Ingvar Ambjørnsen: Kunstig næring

Da jeg flyttet til Tyskland på midten av åttitallet, sto Greenpeace og andre miljøverngrupper ekstremt sterkt i forhold til hva jeg var vant til fra Norge. Jeg ble kjent med et folk som var og er dyrekjære inntil det absurde. Hvert år adopterer tyskere tusenvis av kjøtere fra ferieland som Hellas og Spania, fordi de synes dyrene lever i for trasige kår. Det koster en formue å få disse løsbikkjene gjennom tysk byråkrati, men akkurat her har onkel Otto penger nok. I en periode hadde vi en tobent bastard i nabolaget, som beveget seg rundt med bakkroppen på en liten vogn med to hjul. Flybåren fra en av de greske øyer. Den skulle naturligvis hatt ei kule i skallen, men så ble det altså Hamburg rundt i isteden. På hjemmesnekret tralle.

Les mer…

Dikt fra øst og vest

Mathis Mathisen fra Melsomvik utgir i disse dager det han selv kaller en bok med bruksdikt. Boka har fått tittelen “Dikt i øst og vest” og er Mathisens 26 utgivelse. Han har tidligere fått utgitt flere romaner, men er nok mest kjent for sine barne- og ungdomsbøker, blant annet for ungdomsboken “Ismael” som han mottok norsk litteraturkritikerlags barnebokpris for i 1988.
Mathisen er opprinnelig utdannet lærer, og har også i flere år arbeidet med barneprogram i radio og fjernsyn, blant annet med manus til TV-serier og opplesningserier i Barnetimen for de minste, deriblant fortellinga om Basse og Sofie.

Diktsamlingen “Dikt i øst og vest” er utgitt av Stokkeforlaget Ars Longa og inneholder 130 dikt, hvor mange er hentet fra fjerne himmelstrøk, som Israel, Balkan og Palistina.

Frode Eie Larsen signerer for fire nye bøker hos Liv Forlag!

Frode Eie Larsen debuterte i 2011 med kriminalromanen Hemmeligheten. I 2012 kom oppfølgeren Frostrøyk. I disse dager kommer begge de første bøkene som samlepocket, og til høsten kommer neste roman, denne med tittelen ”Jordtårer”. Nå kan forfatteren fortelle at han har tegnet avtale med Liv Forlag om å skrive ytterligere fire bøker!

- Jeg trives i forlaget, sier forfatteren. – Og selv om de store forlagene selvfølgelig har mer markedskrefter en Liv Forlag har, så har de jo også langt flere forfattere som skal dele på oppmerksomheten. Så selv om det er et lite forlag, så føler jeg at de virkelig satser og har tro på meg. Han ler. – De har for eksempel sendt meg på skrivekurs, og bruker i det hele tatt mye både tid og ressurser på å få fram det beste i meg.

Les mer…

Kaare Vennerød med Audiens 2012

Kaare Vennerød er opprinnelig fra Ringerike, men er i dag bosatt i Tønsberg. Nå har han nylig utgitt boken “Audiens 2012”, med undertittelen “De nyfødte, de voksne og de tenkende.”
Sjangeren har han kalt “En novellistisk fortelling” og boken tar på forskjellige måter for seg dagens Norge. Vennerød lar en familie på 11 mennesker være meningsbærere som beskriver de nye trendene og reaksjonene på dem. Noen av spørsmålene de tar for seg er:

– Er verdidebatten i Norge over?
– Har vi ikke mer å lære av terrorangrepet 22.7.2011?
– Er ”main stream”-holdninger, politisk korrekthet og medias sterke applaus nok til å erstatte tidligere verdinormer, allmennreligiøsitet og historisk opparbeidet nasjonskultur?
– Er barn og unge helliggjort i Norge i dag?

Les mer…

Krimforfattere inviteres til skrivekurs på Grand Hotell i Larvik

4. og 5. mai vil det bli arrangert skrivekurs med hovedvekt på krim- og spenningssjangeren med forfatter Ørjan Nordhus Karlsson og forlagsredaktør Glenn Johansen på Grand Hotell i Larvik. Kurset legger opp til både diskusjoner og tanker rundt det å skrive krim, samtidig som man også lærer noen triks for å forbedre egen tekst.

Kurset er ment for de som allerede er godt i gang med sin egen skriving og det er ønskelig med cirka 10 sider tekst (utdrag av roman, novelle) som man sender kursholderne før kurset og som man vil få tilbakemelding på under kurset i henhold til temaene vi gjennomgår.

Kurset vil ta for seg følgende emner
Planlegging og komposisjon av en roman.
Struktur og plotting. Personkarakterer og skildringer.
Å skape spenning.
Språklige virkemidler.
Dialoger – Research.

Kurset er lagt opp slik at det både blir tid til individuell oppfølging, faglige gruppediskusjoner, foredrag og sosialt samvær med likesinnede. Maks ti deltagere får plass.

Mer informasjon om kurset, tidspunkt, pris og kursholderne finnes her.

Krimkomedie på Bølgen

Teater Ibsen, Larvik kulturskole, Studio Nille, forfatter Jørn Lier Horst og noen av elevene i 8. klasse på Hedrum ungdomskole har i lengre tid samarbeidet om å lage en krimkomedie. Komedien har fått navnet “Arven etter Beathovden” og handler om 11 arvinger etter den berømte komponisten og forviklingene som skjer i det de møtes for å fordele arven. Da testamentet skal offentliggjøres viser det seg at den hvite konvolutten kun inneholder et musikkstykke, komponisten siste og aldri tidligere framførte verk. Advokaten blir drept for åpen scene, og dermed er tonen satt…

Les mer…

Gir aldri opp!

Heidi Løke fra Sandefjord spiller i dag for Győr i Ungarn, og har en lang rekke med både lag og seire bak seg. Mye har skjedd siden den dyktige strekspilleren debuterte på A-landslaget mot Ungarn i 2006, og nå har hun også delt historien i bokform, i boken “Gi aldri opp”, utgitt av Hortenforlaget Publicom.
.
London, 11. august 2012. Olympisk mester, 10 000 mennesker på tribunen. Her står jeg alene på badet et øyeblikk. Jentene sminker seg. Stemningen er elektrisk. Vi vant til slutt. Jeg tar på meg den røde kjolen som jeg egentlig ikke liker fordi den er litt for stor, men som vi har fått utdelt av Norges Olympiske Komité. Jeg er stolt. Ble sminken for sterk? Jeg hører latteren fra jentene, men jeg liker å være alene. «Kommer Mette-Marit på festen?» hører jeg en av jentene spørre.

Les mer…