Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for mai, 2013

Liv Gade anbefaler: En helt annen historie

En helt annen historie
Håkan Nesser
Pirat

Det finnes mange krimforfattere i Norden. En av de aller beste er svensk, og heter Håkan Nesser. Han skriver intelligent krim, som kryper under huden på deg. Dette er mat for sjelen, bøker som gir refleksjon og ettertanke.
Hans etterforsker heter Gunnar Barbarotti og bor i Kymlinge. (Han har italienske aner, derav det eksklusive navnet) Barbarotti har karisma. Han har en lun stil, som sjarmerer oss leserne i senk. Når jeg leser om denne mannen, fornemmer jeg hans nærvær, og kjenner nesten lukten av ham. Da skriver du godt!!!

Les mer…

Jørn Lier Horst nominert til Glassnøkkelen

Jørn Lier Horsts krimroman «Jakthundene» er nominert til Glassnøkkelen. Prisen deles ut i København lørdag 8. juni.

– Det er en stor anerkjennelse å bli nominert, sier forfatteren til NTB. Han mener prisen er stor i skandinavisk sammenheng, og at skandinavisk krimlitteratur har fått en så høy stjerne at en slik også pris blir lagt merke til ute.

Glassnøkkelen deles ut årlig av Skandinaviska Kriminalsällskapet (SKS). Prisen ble første gang utdelt i 1992, da til Henning Mankell. Sist gang en nordmann fikk prisen var i 2004, da gikk den til Kurt Aust.

De øvrige nominerte til Glassnøkkelen er:

Les mer…

Vi gratulerer Line Nyborg!

Line Nyborg, som i dag er bosatt på Nøtterøy, er tildelt Havmannprisen for beste nordnorske bok utgitt i 2012. Nyborg får prisen for romanen “Du vet ikke hvem jeg er”.

Dette er en roman som ifølge juryen ikke slipper tak i leseren, selv ikke etter at den er lest. Havmannprisen deles ut av Rana bibliotek, Nordland fylkesbibliotek og Helgeland sparebank. Prissummen på 50 000 kroner er gitt av banken. Prisutdelningen finner sted på Havmanndagen, lørdag 1.juni klokka 14.00, i lokalene til Rana bibliotek.

Prisvinner Line Nyborg, født 1969, bor i dag på Nøtterøy, men er opprinnelig fra Bardu i Troms. Hun debuterte i 2011 med romanen Bare mamma som er gud.

Om årets vinner sier juryen:

Romanen Du vet ikke hvem jeg er gir et godt bilde på dette å komme et annet sted fra. Hovedpersonen Elin kunne like gjerne kommet fra ei vestlandsbygd eller for så vidt fra Somalia som fra midt-Troms. Fremmedheten ville vært den samme. Skildringene av miljøet i bygda i indre Troms hvor Elin kommer fra, gir likevel et veldig tydelig bilde på hennes oppvekst.

Språket er muntlig og lett, med klar nordnorsk fortellerstemme. Replikkene er dialektnære uten å være lydrette. Språkform er også med på å karakterisere personene geografisk.

Les mer…

Årets sagaforfatter Thorvald Steen på brygga i Tønsberg

Skrevet av Maria Szacinski

Årets Middelalderfestival i Tønsberg er den 11. i rekken,og Sagafestivalen blir arrangert for 2. gang. Men dette er året da byen blir erobret.Mange av arrangementene er trukket ned fra fjellet.
Festivalsjef Terje Floberg har all grunn til å være fornøyd med dette strålende initiativet, med de grundige forberedelsene og de mange arrangementene,det er tilbud til alle – uansett alder.

Mandag fikk de mange fremmøtte i det nye festivalteltet på Brygga en interessant time med årets festivalforfatter, Thorvald Steen. Han ble bokbadet av nettopp Terje Floberg, og de utfylte hverandre på en særdeles vellykket måte.

Thorvald Steen er en yndet, æret gjest i Tønsberg, han er lyriker og forfatter av samtidsromaner og historiske romaner. Kanskje overraskende for mange at han begynte ganske seint i livet med sin forfattervirksomhet.Han debuterte 30 år gammel som lyriker,tidligere hadde han vært “skapleser” av lyrikk, og lånt bøker på Deichmann. Throndsmo var “hans” bokhandel, der ble han selvsagt ekspedert av en dengang ukjent ung mann, Per Petterson.

Les mer…

Ny runde med Ambjørnsenprisen!

Er du fra Larvik, ung og skrivelysten? Da kan det hende det er du som vinner 20 000 kroner og heder og ære i år. Prisen deles i år ut for tredje gang, og gis til en ungdom mellom 14 og 20 år fra Larviksdistriktet. I fjor var det Benjamin Reinholtz som vant, i år er det kanskje deg?

Det kan leveres tekster innenfor sjangrene novelle, petit, kåseri, reportasje, filmmanus/kortfilm og bloggtekst. Teksten skal være en avsluttet historie.

Prisen på 20.000 kroner er opprettet av Ingvar Ambjørsen i samarbeide med Larviks lokalavis, Østlands-Posten. Ambjørnsenprisen deles ut i forbindelse med kulturnatten 2013.

Les mer…

Vestfoldbibliotekene med sommerlesningskampanje

Fjorårets lesekampanje for barn og unge var en stor suksess, med over 3000 deltagere. Nå satser Vestfoldbibliotekene på en like vellykket gjentagelse. Kampanjen er beregnet for barn fra 1. til 7. klasse, og varer hele juni, juli og august.

For å være med melder man seg på hos sitt lokale bibliotek.. Barna deles inn etter alder, og får premier ut ifra hvor mange sider de leser. Underveis får de fargerike armbånd som delpremie, og de som leser virkelig mye får også et tøft “gullarmbånd” som bevis for leseiveren. Etter lesingen skal barna anmelde de forskjellige bøkene de har lest, og anmeldelsene vil bli hengt godt synlig i bibliotekene.

Hovedvinner, den som har lest flest bøker når sommeren er over, mottar en premiesjekk på 500 kroner, samt en hemmelig premie for hele klassen sin.

Les mer…

Møt Thorvald Steen i Tønsberg

Mandag 27.mai klokken 19.00. kan du møte forfatter Thorvald Steen i samtale med Terje Floberg i Middelalderfestivalens kro telt på Brygga i Tønsberg.

Gratis Entree.

Bokutgivelse med støtte til Huset i Larvik

DU VET DU ER FRA LARVIK NÅR… er en Facebookside som ble startet for ca. ti måneder siden. Siden den gang har siden fått nesten 6000 medlemmer, hvorav mange er svært aktive. Facebooksiden består av levende Larvikshistorie, der finnes alt fra opplevelser i Bøkeskogen, bilder av gamle Farris-flasker, minner fra og om gamle og nyere Peter Wessel, bilder av det gamle torvet og bygninger som har blitt revet. Minner fra EM på skøyter, håndballjentene, Fram og Larvik Turn, gamle og nye biblioteket og mye, mye mer.

Til høsten skal “Du vet du er fra Larvik når…” også bli bok, og siden det er Larvikfolk selv som bidrar med sine minner, ønsket forlaget at en del av overskuddet skal gå tilbake til byen. Etter en intern avstemning på Facebooksiden falt valget på Huset i Larvik.

Marte Revetal er en av lederne på Huset, og hun er veldig glad for tiltaket.
- Da forlaget spurte om vi var interessert i et samarbeid, svarte vi selvfølgelig ja med en gang. Les mer…

Kreativt skrivekurs på Auen Urtegård

Se mer informasjon om kurset og kursholderen på hennes hjemmeside her.

Stavern arrangerer Litteraturfestival

I forbindelse med Glade Dager i Stavern arrangeres det i år for første gang Litteraturfestival i byen. Arrangementene foregår 28 – 30 juni. Byens egen forfatter, Jørn Lier Horst, er selvfølgelig sterkt representert. i tillegg kan man blant annet møte Hans Olav Lahlum, Jo Nesbø og Jon Michelet.

Program:
Les mer…

Ingvar Ambjørnsen med nytt "Brev til mor"

En gang i måneden forfatter Ingvar Ambjørnsen et “Brev til mor” som blir offentliggjort i Østlandspostens BØK Lørdag. Vi har også fått forfatterens tillatelse til å dele brevene her og vil legge dem ut samlet nedenfor etterhvert som de blir publisert

Brevene er skrevet av den fiktive personen, Alf Lydeng, som aldri har satt sine bein i Larvik før han må ordne opp for onkel Arne som har langt fremskreden Alzheimer. Det viser seg at onkelen har testamentert huset sitt i Øvre Bøkeligate til nevøen Alf. Dermed flytter den fremmede til byen under bøkekronene med de mange oppoverbakkene…

Foreløpig har Alf Lydeng skrevet åtte brev til sin mor, og du finner dem alle her. God lesning:-)

Les mer…

Liv Gade anbefaler: Da Gud var en kanin

Da Gud var en kanin
Sarah Winman
Libretto

Det finnes bøker som gir motstand, som river i sjela, og som du kanskje aldri glemmer. Livet går ikke på skinner for noen av oss, men noen får mer enn andre. Verden er ikke rettferdig.
Denne boken må du lese, jeg lover en usedvanlig og gripende leseopplevelse.

Vi skal til Essex i England hvor vi møter Elly 9 år gammel. Året er 1968, året da Martin Luther King ofret livet for en drøm!
Elly er et nysgjerrig og annerledes barn. Hun vet det selv, og sier et sted i boka – at dette er min styrke. Hun er så klok, den lille jenta… Storebroren Joe er hennes mentor og forbilde.
De har gode foreldre som elsker dem høyere enn himmelen.
Likevel går noe galt…

Les mer…

Krimforfattere mobiliserer for mangfold!

Tom Egeland oppfordrer her både forlag og bokhandlere til å arbeide for å synliggjøre bredden i norsk litteratur og ikke ha et ensidig fokus på bestselgerne. Oppropet er undertegnet av over femti av hans kollegaer. Ser vi starten på en endring?

Krimforfattere for mangfold!
Oppropet er skrevet av Tom Egeland

Ikke en dråpe blod vil gå til spille i dette innlegget. Ikke et skudd vil bli avfyrt. Ingen skumle seriemordere lurer mellom linjene, ingen sindige etterforskere skjuler seg bak ordene.
Snart vedtar Stortinget etter alt å dømme bokloven. Etter måneder og år med heftig debatt, vender kulturminister Hadia Tajik og regjeringen tommelen opp. Når politikerne nå gir oss gode rammer for å skrive, utgi og selge bøker, må bokbransjen vise seg tilliten verdig.

Les mer…

Ingvar Ambjørnsen: En tysk skamplett

Når rettssaken mot Beate Zschäpe og fire mulige medskyldige starter i München i dag, har den allerede fått en slagside. Først ble saken utsatt fordi den tyske grunnlovsdomstolen påla domstolen å la tyrkisk presse være til stede i rettssalen. Det hadde man ikke tenkt på, til tross for at saken naturlig nok vekker stor interesse nettopp i Tyrkia. Åtte av de ti som Zschäpe og hennes nazivenner er tiltalt for å ha henrettet, var tyrkere. Fra før av har de etterlatte måttet leve med at politiet har etterforsket drapene som oppgjør i innvandrermiljøet. Familiemedlemmer ble mistenkeliggjort. Saken har på folkemunne og i pressen vært omtalt som ”Döner-drapene”, etter det tyske navnet på tyrkisk kebab. Akkurat sånn passe nedlatende.

Les mer…

Åpen scene på Rukla i Sandefjord

Siste Musikk og poesikveld før sommeren!

Vil du dele en sang eller et dikt med andre? Vil du oppleve en kveld med lokal kultur? Kom på Rukla onsdag 15. mai, 19:00. Tradisjonen tro vil det være Åpen scene. Alle som vil spille, synge, lese dikt eller bare høre på er velkomne!

Inngang: 50 kr.

Spørsmål? Kontakt Rune (brilleglass@hotmail.com) eller Jann (janns@vfk.no)

Rapport fra et brennende Syria

Skrevet av Maria Szacinski

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, en av Norges fremste kjennere av de politiske, økonomiske og kulturelle konfliktene som har preget Midtøsten og det nordlige Afrika i de senere år, samlet fullt hus på Fylkesmuseet i Tønsberg lørdag ettermiddag.

Vi kjenner ansiktet og stemmen hans fra media, vi har hørt hans saklige beretninger i nyhetene, nå fikk vi oppleve den kjente NRK-reporteren “in natura”.

Det ble en helt spesiell ettermiddag,vi fikk nye bilder i hodet og kanskje noen nye tanker.
Tunsberg Litterære Selskap samarbeidet med Lions Klubb Sem om arrangementet.Bernt Eggen stilte spørsmål i sin kjente seriøst/humoristiske stil, og det ble en god samtale som trollbant publikum i nesten to timer.

Les mer…

Sagafestival og forfatterseilas i Tønsberg

Sagafestivalen er en litteraturfestival med fokus på historiske romaner og historisk faglitteratur innenfor tidsperioden 500-1500 e. Kr. Sagafestivalen er et samarbeidsprosjekt mellom flere aktører med interesse for litteratur og historisk formidling i Tønsberg og Vestfold. Samarbeidspartnerne er bl.a. Stiftelsen nytt Osebergskip, Norli Libris, Vestfold fylkeskommune og Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.

Festivalen foregår i hovedsak på Slottsfjellmuseet i deres lokaler knyttet opp mot Slottsfjellet i Tønsberg. Den blir gående parallelt med Tønsberg Middelalderfestival som arrangeres på Slottsfjellet, og museets områder på Tallak. Dette er en nisjefestival med fokus på historisk skjønn- og faglitteratur. Målgruppen er alle med interesse for historie, og formålet er å sette et sterkere fokus på historisk litteraturen, og skape engasjement og interesse for denne.

Festivalen skal ikke bare presentere litteratur, men også gi rom for diskusjon og debatt i etterpåklokskapens lys. For de fleste er litteratur innfallsvinkel til historien, og derfor er det viktig å la leseren treffe forfatteren for å skape enda større engasjement. Og kanskje la noen få møte historien for første gang…

Les mer…

Lillian Wirak Skow med nye opplag av to bøker

Lillian Wiraks Skow kommer i løpet av kort tid med ny bok, “Mama har ikke født meg”. Men allerede før den nye boken finnes i handelen, kommer det også nytt opplag av to av hennes tidligere bøker som begge vært utsolgt en stund.

Det ene boken som kommer i nytt opplag er diktsamlingen “Blå time”, hvor alle hennes beste dikt er samlet. Denne kommer nå i lett revidert utgave.

Den andre boken som kommer i nytt opplag, er hennes kanskje mest populære bok. “Størst av alt” en familiesaga fra Larvik og Sandefjord. Så hvis man vil lese seg opp på Skows forfatterskap før hennes nye bok kommer, så finnes det en mulighet nå.

Les mer…

Alliance Francais presenterer Marcel Proust

Tirsdag 7. mai arrangerer Alliance Francais foredrag i Tønsberg, hvor det blir presentasjon av forfatteren og poeten Marcel Proust. Den som står for presentasjonen er Claude Ceselli, som også flere ganger tidligere har besøkt Tønsberg for å formidle fransk språk og kultur.
Foredraget foregår på fransk, men Ceselli har erfaring i å formidle på fransk til nordmenn, så man trenger ikke – ifølge arrangøren – å være ekspert på språket for å få glede av foredraget.

Møtet foregår i menighetssalen i St. Olavs katolske kirke.

Link til foreningen Alliance Francais finnes her.

Myriam H. Bjerkli: Mine tanker om bokloven

Jeg er forfatter. Og jeg driver et lite forlag. Jeg har derfor ventet i spenning på forslaget til den nye bokloven. Ben ble lagt fram forrige fredag, i siste liten slik at regjeringen skal kunne vedta den før sommerferien. Om den blir stående etter høstens valg, vil tiden vise. Fakta er i hvert fall at den sittende regjeringen har brukt år på å få dette til, man må tro at den har gått mange runder internt. I tillegg ble de største aktørene innkalt til interne diskusjoner rett før den ble lagt fram, skeptiske stemmer ytrer at det kan virke som om de nærmest har fått diktert innholdet.

Les mer…

Larvikskvinne vant Margboks romankonkurranse

Margbok utlyste i fjor en romankonkurranse. Den som trakk det lengste strået er Lajla E. Lorentzen , som opprinnelig er fra Larvik. De siste 15 årene har hun bodd i Drøbak.

Lorentzen er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Oslo og tidligere redaktør for Unika Forlag, Norges husflidslag. Lorentzen har også vært informasjonskonsulent i Statens bibliotektilsyn og redaksjonssekretær i Bok og bibliotek og hun har i tillegg frilanset for ulike forlag som konsulent, oversetter og korrekturleser. Lorentzen får 150 000 kroner i prispenger. Hun er ikke tidligerere publisert og debuterer dermed med romanen Setningsskade. Romanen blir utgitt til høsten, og forlaget skriver dette om utvelgelsen::

Les mer…

Liv Gade anbefaler: Brødrene fra Iron house

Gamle barnehjemsaker har en tid ridd landet vårt som et mareritt. Det har i ettertid vist seg at mange barnehjemsbarn verken fikk respekt eller verdighet, som burde være en menneskerett.
Det var ikke bedre i USA på sekstitallet, enn i Norge. I denne boken, som er skrevet av John Hart, møter vi to brødre, som bor på et guttehjem i nærheten av New York. De er svært forskjellige.

Julian er en usikker og nervøs gutt. Han blir mobbet både av personalet og de andre guttene. Hans redning er broren Michael som er tøff, sterk og snill. Det gjør godt å lese om vennskapet og kjærligheten mellom de to guttene. Blod er tykkere enn vann, og her ser vi det tydelig.
Les mer

Tønsberg bibliotek trenger stoler, bord og hyller!

I løpet av sommeren skal Tønsberg og Nøtterøy bibliotek ha en minifilial under Slottsfjellfestivalen. Biblioteket ber derfor folk om hjelp til å møblere filialen. Alt fra hyller, småbord, stoler, en sofa, klappstoler osv. er velkomment. Så har du noen møbler å avse, ta kontakt med Tønsberg bibliotek. De kan også hente festivalmøblene, dersom det er vanskelig med frakt.