Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for juni, 2013

Det blir en kriminell høst i Larvik

Av en eller annen grunn huser det vanligvis relativt fredelige Larvik og Stavernsområdet flere dyktige krimforfattere. To av dem kommer med nye bøker i august. Jørn Lier Horst, som vant både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for sin forrige bok, Jakthundene, har lansering av “Hulemannen” 19 august.
Denne gangen kommer døden til politimannen William Wistings eget nabolag. Bare tre hus bortenfor politimannens hjem har en mann sittet død foran et flimrende TV-apparat i fire måneder. Og selv om Horst foreløpig ikke vil si så mye om handlingen, er det nærliggende å tro at den døde ikke omkom av hjerteinfarkt…

Ti dager senere, 29. august, kommer Frode Eie Larsens tredje bok, “Jordtårer” ut. Her er det enda eldre levninger som skaper trøbbel for politimannen Eddi Stubb. En ung gutt finner en massegrav rett ved Hedrum kirke. En massegrav mange ønsker å skjule…

Les mer…

Vellykket Litteraturfestival i Stavern

Stavern Litteratrufestival ble arrangert for første gang helgen 29-30 juni, med fire store navn på plakaten. Jørn Lier Horst, Hans Olav Lahlum, Jon Michelet og sist, men definitivt ikke minst, Jo Nesbø.

Lahlum var førstemann ut, og trakk cirka femti besøkende til sin ”Detektivtime” på Gule Galleriet fredag, som ble etterfulgt av quiz, selvfølgelig med spørsmål fra krimmens univers.

Les mer…

Boksalg på Larvik bibliotek

Velkommen til årets boksalg på Larvik bibliotek torsdag 11. juli kl. 12.00 – 19.00.
Kom og gjør et bokkupp!

Posesalg fra kl. 17.00 – fyll en pose for 50,- kr.

Fullt hus for forfatterdebutant!

Kristin Remøe jobber til daglig som markedsfører i IT-bransjen. Men hver lørdag morgen, fra seks til ni bruker hun dataen til noe helt annet. Da snekrer hun sammen finurlige historier, de fleste med kjærlighet som gjennomgangstema. Det har gitt resultater. Torsdag kveld debuterte hun som forfatter for fullt hus i paviljongen på Midtåsen i Sandefjord._*

- Vi hadde satt fram 60 stoler, sier Kristin Remøe og ser seg rundt på den mer enn fulle paviljongen, der sommerkledde damer og pyntede menn står og sitter side om side med Knut Stens hvite kunst. – Men vi hadde visst trengt minst tjue til.
Les mer…

Hubro Litteraturhus i Sandefjord arrangerer loppemarked før de stenger dørene

Driverne av Hubro Litteraturhus i Sandefjord er begge hardt rammet av sykdom. Derfor stenger de nå dørene for godt, og vi har mottatt denne meldingen:

Loppemarked på Hubro fredag!

Hubro flyr videre fra Sandefjord, men på fredag arrangerer den store fuglen et stort loppemarked i lokalene på Kurbadet. Det meste som hører til et kulturhus og en kulturcafe er på salgslisten, og billig er det. Samtidig inviterer Hubro alle musikere og kunstnere til å delta med sin kunst.

- Ja, vi starter det hele på tidlig ettermiddag fredag og håper at mange av de gamle, faste gjestene våre kommer for å si farvel til oss, sier Ragnar Aamodt, halvparten av grunderne bak Hubro Litteraturhus. Han poengterer at gjester som har skrevet seg inn i gjesteboken får ekstra rabatt.

Les mer…

100 år med Tour de France

Lørdag starter Tour de France for hundrede gang, og i disse dager lanseres også den offisielle jubileumsboken for Tour de France. Forfatter o goversetter av den tre kilo tunge boken er Håvard Solerød fra Tønsberg. Boken er 416 sider tykk, inneholder over 600 bilder og er en utvidet versjon av den engelske utgaven av boken. Og i denne utgaven er selvfølgelig også de norske rytterne på plass.

Forlaget skriver dette om boken:

Tour de France er det største og mest glamorøse av alle sykkelritt! I denne boken finner du hundrevis av historier, upubliserte bilder og statistikk: berømte lag og høye fjell om har bidratt til å gjøre Tour de France til en av de mest spennende og mest populære sportsbegivenheter i verden. Alt levende dokumentert med fantastiske actionfoto.

Les mer…

Macho litteraturfestival i Stavern

Helgen 28 – 30 juni blir det for første gang arrangert Litteraturfestival i sommerbyen Stavern. Fire av Norges mest kjente mannlige forfattere er invitert, og for elskere av litteratur, krim og sjø vil det garantert bli en hyggelig helg. Det blir bokbad, quiz, konsert og mye mer. Og blir det vellykket og besøket bra, så blir det kanskje en årlig tradisjon?

PROGRAM:

Les mer…

Krimnovellekonkurranse

I vår ga LIV Forlag ut krimnovellesamlingen «Årets krim 2013 – Døden ved Verdens Ende». Den inneholder tretten noveller skrevet av noen av Norges beste krimforfattere, samt de fem novellene som vant fjorårets store krimnovellekonkurranse. Nå ønsker de dine bidrag til neste års antologi!

Informasjon fra forlaget:

Neste år kommer «Årets krim 2014 – Døden på Slottsfjellet». Der ønsker vi DITT bidrag!

Skriver du krim og ønsker å bli med i en bok med noen av norges beste krimforfattere? Vinne 10.000 kroner og heder og ære? Skriv og send inn!

PREMIER:

Førstepremie: Kr. 10.000,-

2-5 premie: Gavekort pålydende kr. 1.000,- på smykker fra The Silver Lining

Les mer…

Liv Gade anbefaler: Tjenestepiken som forsvant

I denne fargerike boken, som er skrever at Tarquin Hall, skal vi til Dehli i India, og møte en god, gammeldags privatetterforsker. Vish Puri har karisma og utstråling. Han nyter det gode liv, elsker familien sin, er streng, men rettferdig og løser oppgavene har får med stort alvor.

Vish Puri er bekymret for utvikling i India. Den gamle kolonitiden er definitivt forbi. Han ser at de ny-rike inderne tar seg til rette. De eier ikke moral, korrupsjonen vokser og landet står i fare. Politietaten er verst. De er fratatt telefonen fordi de ikke betaler regningene!!

Vish Puri er meget bekymret. Han er en hedersmann, med kun noen få svakheter. Han lar seg ikke bestikke i verdens mest korrupte land, og nettopp dette er sjarmerende, og gir boken moral og høyde!

Vish Puri er høyt verdsatt, og dette åpner mange dører for ham. Han er smart, og kjenner Indias eldgamle byråkrati! Han kjenner smutthullene, og utnytter dem! Den siste saken bekymrer både ham og hans oppdragsgiver. Kasliwal er rik, og har et stort hus med mange tjenere. Han mener alle tjenerne er noen kjeltringer, som prøver å utnytte sin herre. (en merkelig innstilling, spør du meg!) Nå er tjenestepiken forsvunnet, og Kasliwal blir beskyldt for å ha gjort henne gravid, og det som verre er!! Han er redd for sin stilling og stand. Han mener jenta har stukket av, hun må finnes øyeblikkelig. Vish Puri skal bli hans redningsmann. Han vil ha tilbake det gamle livet sitt!!

Denne boken er en herlig leseopplevelse som lukter og smaker av kebab og karri. Den er fargerik og fornøyelig, det kan alle se. Den er morsom, spennende og lærerik. Du får et godt innblikk i Indias kultur og dagligliv. Det er slike bøker vi skal lese, som gir oss både kunnskap, underholdning og glede.
Og det beste – det skal bli en serie om den fargerike etterforskeren! Jeg gleder meg!

Skrevet av Liv Gade – bokinspirator

Boklansering på Midtåsen i Sandefjord

Kristin Remøe fra Sandefjord er utdannet diplomøkonom og jobber til daglig i IT-bransjen som Personal- og Markedssjef.
Nå debuterer hun også som forfatter, med novellesamlingen «Kjærlighetssmykket.

Boken lanseres torsdag 27.06. kl. 19.00 på Midtåsen i Sandefjord. Der blir det både musikalske innslag, bokbad, høytlesning fra den ferske boken og mulighet til å kjøpe med seg sommerlektyren hjem til lanseringspris.

Vi har tatt noen ord med debutanten:

Les mer…

Har du bilder fra "Gamle Larvik"? Vinn gavekort hos Farris Bad!

Hvis du sitte rmed bilder fra tidligere tider i Larvik, så kan det ønne seg å dele dem med LIV Forlag akkurat nå. I forbindelse med boken ”Du vet du er fra Larvik når…” som har planlagt utgivelse til høsten, ønsker de seg Larviks-bilder, helst fra svunne tider. Både bygninger, mennesker og hendelser er interessante.. På coveret til boken skal de ha fem – sju bilder fra Larvik, fra litt svunne tider. I tillegg vil det også bli noen bilder inne i boka.

Alle bilder som blir plukket ut vil bli premiert!

Sju hovedvinnerne får gavekort på inngang for to stk til spa-avdelingen hos Farris Bad verdi kr. 1.190,-, samt valgfrie bøker fra Liv forlag for totalt kr. 1.000,-


Alle som får bilder inne i boka, får bøker fra LIV forlag for kr. 500,-, i tillegg til et eks. av "Du vet du er fra Larvik når… " når den kommer ut.


Premiene vil bli delt ut under boklanseringen som vil foregå på Larvik Museum i oktober.


Hva og hvem er mest typisk for byen vår? Gamle Petter Wessel? En eller flere av byens originaler? Bøkekroa? Gamle eller Nye Farris bad? Tollerodden? En av byens gamle butikker eller bygninger? Bølgen? Eller noe helt annet?


Sitter du på bilder du kunne tenke deg å dele, så send dem på mail til post@livforlag.no. Skriv fotoLarvik i emnefeltet.


Facebooksiden “Du vet du er fra Larvik når….”, har langt over 5000 medlemmer,og det blir lagt inn nye og spennende bidrag hver eneste dag.

Besøk gjerne facebooksiden “du vet du er fra Larvik når…” for mer informasjon.

Sjarmerende bakkekontakt

Birgit Hanseid Bendiksen fra Sandefjord har bodd mange år i Svalbard, og latt seg fascinere av naturen der. Men ikke så mye av det store og høye, som det lille og lave. Hun er fascinert av stein. Nå har det resultert i fotoboken “Sjarmerende bakkekontakt” som hun har gitt ut på eget forlag. Boken består av 120 ansikt, bestående av steiner og andre naturmaterialer hun har funnet og "dandert "til forrskjellige ansikter, og deretter fotografert. I tillegg har tre professorer bidratt til boka, med faglige uttalelser om steinene. Boka er tekstet på norsk, engelsk og tysk og er utgitt i et førsteopplag på 1500 bøker.

Solstad med roman fra Telemark

Solstad-elskere kan glede seg til høsten. Etter fire års pause, kommer det da endelig en ny roman fra Dag Solstads hånd. Romanen har fått den noe uvanlige tittelen «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1895», og det er Solstads interesse for slektsforskning som nå har kulminert i en roman.

Den nye romanen er på hele 400 sider, noe som er lengre enn de fleste av hans tidligere utgivelser. Ifølge Forlaget Oktober tar forfatteren her utgangspunkt i egen slektshistorie og legger handling til Bø og Seljord i Telemark.

– Mange vil bli overrasket. Dette er en helt annen type roman fra Dag Solstad, sier sjefredaktør i Oktober, Ingeri Engelstad, i et intervju til Dagsavisen.

Tidligere i år kom samtaleboka «Dag Solstad: Uskrevne memorerer» av Alf Van Der Hagen. Her forteller Dag Solstad at han har sporet slektens historie i Telemark helt tilbake til 1300-tallet.

Dette materialet ble altså grunnlaget for en ny roman, og ifølge forlaget er det en undersøkelse av hva som ligger i historiens mørke, og hvordan vi kan forsøke å nærme oss historien, som er ført i pennen. Her beskriver Solstad arbeidet med sine 90-tallsromaner, som motstykke til samtidas kommersielle litteratur. Han setter «det uoppløselige episke element» opp mot «unødvendige episke element», eller spekulativ ytre handling, som kan oppløses i ren stimulans – «skrekk, gru, spøk, spenning, romantikk og pornografi», skriver avisa.

Skrivekurs i Stavern

For deg som tar skrivingen på alvor, kan kurset “Tekst med kvalitet” som foregår 23-25 august på Brunvall gård ved Stavern være en god ide. Og selv om de er en stund til høsten, kan det være lurt å melde seg på allerede nå.

Litt om kurset
En skjønnlitterær tekst, kanskje et helt manus, som skal formidle et tema, en story, en opplevelse, må kommunisere godt uansett sjanger og det må utvikles en “kunstnerisk kvalitet”.
Kurset vil bevisstgjøre deltakerne på hvor i skriveprosessen de befinner seg. og hva som kan gjøres videre med en tekst. Vi vil trene på de viktigste måtene å anlegge og skjerpe tekster på, slik at deltakerne kan bruke verktøyet på sine egne skriveprodukter.

Deltakernes tekster kan være i alle sjangre og på alle trinn av uferdighet.

For mer informasjon, kontakt skrivelærere / kursarrangører: Liselotte Steinwender på tlf. 97091877 eller Asbjørn Ekenes på tlf.90930868

Deborah Borgen lanserer boken "Magisk hverdag"

Deborah Borgen er født i 1960 i Canada og er oppvokst i Oslo. I dag er hun bosatt i Tønbserg. Hun er utdannet som økonom ved Handelshøyskolen BI, og er vel kjent for de fleste fra tv-programmer og kurs.I disse dager lanserer hun boken “Magisk hverdag” hvor hun hevder ar alle kan trene på å endre svingningene i hjernen og dermed åpne opp for å bruke magefølelsen aktivt.

I boken kan du lese om treningsprogrammet Deborah Borgen har utviklet som hun hevder skal kunne hjelpe oss til å få et bedre liv ved å åpne for mulighetene som ligger i hvert enkelt individ. Her lærer du blant annet hvordan du kan utvikle deg ved hjelp av din egen kreativitet. Hovedfokuset er å ha en positiv flyt i hverdagen, ha klare visjoner og sette seg tydelige mål.

Les mer…

Boksalg på Stokke bibliotek!

I forbindelse med Stokkedagen 15. juni, blir det boksalg på biblioteket. Boksalget foregår i bibliotekets åpningstid: 10 – 14.

De selger skjønn- og faglitteratur både for barn, ungdom og voksne. Også tegneserier og tidsskrifter selges.

Hortenbladet Stemmer med ny tekstkonkurranse

Den årlige tekstkonkurransen til bladet Stemmer har nesten rukket å bli en tradisjon, med sine tre godt gjennomførte år. Tema for årets konkurranse er “Eksil”, og Stemmer ønsker seg spesielt bidrag fra skrivende med fremmedkulturell bakgrunn. Vinnerne premieres med henholdsvis 5000 og 3000 kroner og frist for innlevering er 01. september 2013.

Hver deltager kan sende inn en tekst hver, og Stemmer er ute etter litterære tekster i alle sjangre. Så da er det bare å begynne å skrive!

Mer informasjon finner du på Stemmers nettsider her.

Myriam H. Bjerkli: 100 år i dag! (Og ikke ble vi vanskapte monstre heller...)

I dag er det 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett, et av de aller viktigste stegene mot full likestilling. 100 år kan virke lenge, men det er ikke lengre enn at det faktisk lever kvinner som opplevde denne dagen. Kvinner som ble født inn i et Norge hvor kvinner ikke hadde rett til å mene, påvirke, stemme. Et Norge hvor kvinners meninger ikke ble tillagt verdi.

Diskusjonen før vi fikk stemmerett gikk høyt, kampen varte i over tjue år. Mange mente at det å ta stilling til alvorlige ting i samfunnet, rett og slett ikke var noe våre små kvinnehjerner var egnet til…

Les mer…

Ingvar Ambjørnsen: Menn, makt og media

I 2011 måtte den tyske forsvarsministeren Karl-Theodor zu Guttenberg (hans fulle navn er Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philip Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg) ta sin hatt og gå.

Grunnen var at det hadde kommet for en dag at store deler av doktoroppgaven hans var direkte avskrift. Svindel, altså. I flere uker kjempet han for sin ære og posisjon, dels ved å benekte det hele, senere ved å bagatellisere saken. Først da tyske nerder tok på seg den nesten umenneskelige oppgaven å finlese den omfattende teksten opp mot de aktuelle kildene, ble det for mye for ham. Da hadde de servert pressen svindelen regnet ut i prosent.

På vei ut bakdøren skyldte han på forventningspresset som hadde hersket i familien hans, og på det faktum at han på det aktuelle tidspunktet allerede var dypt inne i politikken. Han hadde ikke hatt tid til rent spill. Han skulle tjene landet.

I dag, to år etter, sitter han trygt plassert som rådgiver i EU-kommisjonen, og er ganske sikkert snart på plass i rikspolitikken igjen.

Han tok det som en mann. En maktmann. Han gikk når han måtte.

Det er ikke mange likhetene mellom Karl-Theodor zu Guttenberg og Rune Øygard. Ei heller de sakene de to har vært anklaget i. Men i begge tilfeller ser vi Maktmannens reaksjon når han utfordres. Først forbauselsen og irritasjonen over at noen i det hele tatt våger å presentere mistanker og påstander. Så bortforklaringer og løgner. I zu Guttenbergs tilfelle var det den mektige tyske pressen som var utfordreren. I Øygards tilfelle var det en halvvoksen jentunge. Begge ble de frarøvet all ære i full offentlighet. Den aller største forskjellen på de to skjebnene, er at det for zu Guttenberg fører en vei tilbake. Og at Øygard sannsynligvis aldri vil komme med innrømmelser av noen art.

Det har blitt hevdet at det burde tjene som formidlende omstendigheter at mediepresset har vært enormt i Øygard-saken. At det må ha vært et helvete på jord å stå der i Lillehammer og på Hamar, og få de mest intime detaljer lagt ut i det offentlige. Det er noe alle kan forstå. Aller verst er det for ei ungjente med en gryende seksualitet, naturligvis. Med mor og far og hele pressekorpset til stede. Men den som ikke også kan føle empati med en mann som blir plukket så de grader fra hverandre som i Øygards tilfelle, har et kaldt hjerte.

Likevel har ikke retten vært villig til å regne trykket fra pressen som en formildende omstendighet.

Jeg skal så visst ikke gi meg til å spekulere i jussen.

Men jeg ser jo det jeg ser. Nemlig at Rune Øygard allerede dagen etter at han ble dømt for annen gang, stiller opp i et tv-intervju i sitt eget hjem. Der han mer enn antyder stor støtte fra ungdommer i dalen som har rettferdighetssansen i behold. Ikke noe konkret. Bare litt konspiratorisk tåkeprat. Det kommer mer fra oss, sier Øygard. Bare vent. Han skal ved hjelp av de rettferdige vise oss denne jentas sanne vesen. Vise oss løgnersken som ødelegger livet hans.

Sånn holdt han på i eksklusive intervjuer allerede før saken kom opp i tingretten også. Pressen er ikke noe problem for Øygard, når nå alle pinligheter er ute av sekken. Nå er han liten nok til å fortsette å spille Maktmann-kortet ut mot ei ungjente som var freidig nok til å utfordre ham. Og om han har mistet mye, nesten alt, har han fortsatt en scene å stå på. Maktmenn har alltid det. Rett og slett fordi de er Maktmenn. Dagen etter at han er dømt for annen gang, synes han det er helt naturlig å lufte sin indignasjon over en kopp kaffe hjemme i sin egen stue. Og NTB synes det er like naturlig å være der sammen med ham. Selv om de altså ikke får innsyn i de dokumentene som Øygard sitter med i fanget. Offeret kan se på tv-snutten på nettet og tenke sitt, som vi andre kan tenke vårt. Og når Reidun Øygard blir invitert til å delta på et koseprogram på TV2 bare noen dager senere, synes også ekteparet at den saken er helt grei. Helt til lavinen løsner langt oppi Facebook-lia. Da finner TV2 ut at det går en grense et sted. Etter sigende helt av seg selv.

Rune Øygard har sagt mye rart i denne saken. Og mye har vært diffust og preget av glemsel. Bare på et område har han vært tindrende klar hele tiden: Det kommer ikke på tale å gå i fengsel. Uansett utfall. Det blir det rett og slett ikke noe av. Sorry. Beklager. Loven er for de andre. Her overgår han sin politikerkollega fra den raknede tyske adel med et par hundre prosent, og setter ny norsk rekord i mannlig maktarroganse.

Denne teksten stod også på trykk i Dagsavisen fredag 7. juni 2013.

Vi gratulerer Jørn Lier Horst med Glassnøkkelen!

Jørn Lier Horsts siste kriminalroman “Jakthundene” ble i dag tildelt Glassnøkkelen, og forfatteren har med dette bevist at han er en av nordens aller dyktigste kriminalforfattere, Glassnøkkelen er en årlig pris for beste kriminallitterære verk som utdeles årlig av Skandinaviska Kriminalsällskapet for en bok utgitt av en dansk, finsk, islandsk, norsk eller svensk forfatter. Prisen ble delt ut i København i dag.

LIV gratulerer!

Fullt hus under boklansering på Pakkhuset i Larvik

Til tross for at det var strålende lys utenfor Pakkhusets nyinnsatte vinduer, hadde rundt femti mennesker funnet veien da Lillian Wirak Skow lanserte sin siste bok ”Mama har ikke født meg”. Boken har allerede fått strålende kritikker i både Tønsberg Blad og Østlandsposten, og hovedpersonen selv var i strålende humør under lanseringen. Kvelden ble innledet med Skagerakkærne som sang og spilte lokale viser, før forfatteren ble bokbadet av Østlandspostens kulturjournalist, Svend Einar Hanssen.

Lillian Wiraks Skows ferske bok ”Mama har ikke født meg” er sterkt preget av Skows første år som misjonærbarn på Madagaskar, samt hennes senere besøk i landet. Men både steds- og person-navn er fiktive og Hansen ville vite hvorfor Skow hadde valgt å anonymisere både seg selv og personene i boken, ja, hun har sågar endret selve landsbynavnet. Og ulikt en del av dagens mer nådeløse forfattere kunne Skow fortelle at det var i hensyn til personene som ble omtalt, for å unngå at noen av dem skulle føle seg uthengt eller såret.
For, som, hun sa: – det er jo ikke bare positive ting som står skrevet i boka.

Les mer…

Ingvar Ambjørnsen anbefaler: To soldater

I 2012 utkom den svenske romanen ”Två soldater” i norsk språkdrakt. Boken er skrevet av forfatterduoen Anders Roslund og Börge Hellström, og handlingen utspiller seg i en fiktiv drabantby utenfor Stockholm. Roslund og Hellstöm er gamle ringrever innenfor nordisk krim, og velkjente for sin viten om livet på innsiden av Sveriges straffeanstalter. Og personene som lever store deler av sine liv der. I bøker som ”To soldater” og ”Tre sekunder” (begge på Cappelen Damm), tar de leserne med inn i en verden de færreste av oss har noen kjennskap til, men som mange nå i det siste har fått et overfladisk glimt av gjennom den siste tids herjinger i vårt naboland: Virkeligheten, slik den tar seg ut i de kriminelle gjengene som herjer de svenske drabantbyene. Handlingen i ”To soldater” ligger så tett opp til det vi nå i det siste har fått servert i nyhetsbildet, at det nesten er skremmende. Er Roslund og Hellstöm utstyrte med synske evner?

Les mer…