Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Viser arkivet for stikkord sidselmørck

Sidsel Mørck til Hubro Litteraturhus

Hver torsdag frister Hubro Litteraturhus i Sandefjord med litterære smakebiter. Forrige torsdag hadde de besøk av forfatteren Erling Kittelsen, denne uken er det forfatter Sidsel Mørck som entrer scenen. Hun vil fortelle om forfatterskapet sitt, og selvfølgelig lese fra sin siste bok “Broren”.
I tillegg vil Sandefjords kultur og biblioteksjef, Hans Gjerløw, holde foredrag om bibliotekets framtidige utfordringer.

Vellykket "Damenes aften" på Cordelias Hus

Cordelias Hus i Sandefjord arrangerer bokarrangementer den andre onsdagen hver måned. I går var det damenes tur ti å innta scenen. Sidsel Mørck, Margaret Skjelbred og Lillian Wirak Skow ble bokbadet av undertegnede. Ca. 60 personr hadde funnet veien til det intime lokalet, hvorav faktisk også noen få, modige menn:-)
De tre dyktige forfatterne delte av glimt fra sitt forfatterliv, fortalte om inspirasjon, skriverutiner og delte minner om sterke møter de hadde hatt med publikum. I tillegg leste de selvfølgelig fra de siste bøkene sine, samt signerte bøker til dem som ville sikre seg et eksemplar.

Bildeserie med 7 bilder — bla ved å trykke på pilene


Mer om forfatternes siste bøker kan dere lese "her ":http://litteraturivestfold.origo.no/-/bulletin/show/695052_margaret-skjelbred-med-ny-bok og her.


Tv Vestold filmet også deler av kvelden, det kan sees på deres kulturprogram Brus. ( Link kommer senere i dag )

Bokanmeldelse: "Hurra for tante Jensen"




Boken er anmeldt av Julie Didriksen

“Hurra for tante Jensen” er skrevet av Sidsel Mørck, som debuterte som forfatter i 1967. Hun har siden skrevet nærmere 40 bøker, både diktsamlinger, novellesamlinger, romaner og barnebøker. Hun har mottatt en rekke priser for sitt samfunnsengasjement og omfattende forfatterskap.
Boken er illustrert av Bjørn Ousland, en svært kreativ og produktiv illustratør og tegneserietegner. De siste årene har han illustrert en rekke bøker for barn.

Les mer…

Sidsel Mørck på Sandefjord bibliotek

Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli

Sidsel Mørck, som ble tildelt Vestfolds kommunes litteraturpris i 2009, er kjent som en samfunnsengasjert forfatter. Hun har hatt særlig fokus på kjønnsroller, kvinnesak og miljøvern. Under dagens besøk på Sandefjord Bibliotek var fokuset litt annerledes.


Hun kom for å snakke om sin neste bok, “Pappa, en russisk flyktning.” Boken handler om Sidsel Mørcks "ste"bestefar, Dimitri Kolofobb, en kjent person for mange i Sandefjord.

For et lydhørt publikum fortale Mørck om Kolofobbs bakgrunn, om den dramatiske flukten fra Russland etter den russiske revolusjonen, og om ankomsten til Tromsø.
Om hvordan han traff Mørcks bestemor, som var en ung enke med barn da hun traff Dimitri Kolofobb. Og selvfølgelig om Kolofobbs videre liv i Sandefjord, der han tok fotografiutdannelse og etterhvert åpnet fotobutikk.

Boken kommer ut i mars, og i tillegg til Mørcks tekst, vil den også inneholde flere av Kolofobbs fotografier. Han tok ca. 60.000 portretter i løpet av fotograf-karrieren, hvilket bør ha gitt forfatter og forlag et spennende utgangspunkt.

Alt tyder på at dette er en spennende roman, både generelt, og for alle lokalinteresserte Sandefjordinger spesielt!

LIV kommer selvfølgelig tilbake til boken når den er utgitt, og anmeldelsene begynner å dukke opp!

Se flere bilder fra forfatterlunsjen nederst på siden.

Litt informasjon om Sidsel Mørck:

Sidsel Mørck er født 28 november 1937. 71-åringen er oppvokst i Sandefjord og har senere bodd i Oslo og Porsgrunn, men hun har fremdeles tett tilknytning til Sandefjord.

Mørcks forfatterskap preges av hennes sterke samfunnsengasjement, særlig innenfor kvinnesak, kjønnsroller og miljøvern. Mørck er også aktiv som samfunnsdebattant og spaltist i flere av disse emnene. Hun er kritisk til en verden som styres av «menn i dress». Hennes engasjement for miljøvern skriver seg blant annet fra hennes år som bosatt i industriområdet ved Norsk Hydro i Porsgrunn.

Mørcks forfatterskap preges også av en aktiv stillingstagen på barns vegne. Hun oppfatter barn som representanter for de sunne, gode verdiene og interessene, mens «de voksne» representerer negative verdier som kjøpepress, miljøødeleggelse og undertrykkelse.

Hennes foreløpig siste bok, novellesamlingen “Det vakre”, kom ut tidligere dette året.

Les mer om hennes siste novellesamling i et tidligere LIV-innlegg her.


Prisvinnerens bibliografi:

1967: Et ødselt sekund – Dikt
1969: Dager kan vokse – Dikt
1970: Apropos – Dikt
1971: Først var det små rom – Dikt
1972: Veven – Noveller
1973: I forhold til – Dikt
1974: Er du ikke glad da? – Roman
1976: Lykkehjulet går – Noveller
1977: En mykere morgen – Dikt
1978: Stumtjenere – Roman
1978: Erta berta sukkererta – Barnedikt
1979: Framtida er nå – Tekster
1980: Byliv – Dikt
1980: Stort og smått-vers – Barnedikt
1982: Forhold – Noveller
1982: Ingen røyk uten ild – Debattbok
1983: Ikke til salgs – Roman
1985: Hemmelig-viser og vers – Barnedikt
1987: Kikkeren – Noveller
1987: Sur og blid-vers – Barnedikt
1990: Hver eneste natt – Dikt
1990: Heia gamleparken – Barnebok
1991: Uskyldigheten – Noveller
1993: På tvers-vers – Barnedikt
1994: Kråkeslottet – Barnebok
1995: Svevet – Noveller
1997: Vi sover ikke – Dikt
1998: Julie og fuglen – Barnebok Damm.
1999: Nattgutten – Barnebok Damm.
2001: Arret – Noveller, Aschehoug
2001: Herman og Olsen – Barnebok, Damm
2002: Hit og dit-vers – Barnedikt, Aschehoug
2003: Fredrik og himmelhuset – Barnebok, Damm
2005: Bestemor Basta – Barnebok, Damm
2009: Det vakre – Noveller, Aschehoug
201o: Pappa, en russisk flyktning

Priser

1988: Venstres miljøpris
1989: Kardemommestipendiet
1990: Fritt Ords honnør
1991: Rachel Carson-prisen
1993: Statsstipendiat
2009: Vestfold fylkes litteraturpris

Bildeserie med 19 bilder — bla ved å trykke på pilene

Vinneren av Vestfolds Litteraturpris 2009!

Prisen ble delt ut av Hilde Pedersen fra Norli-gruppen under åpningen av Litteraturuka i Vestfold. Åpningsforestillingen foregikk på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.

Se eget innlegg om åpningen av litteraturuka her

Vinneren av Vestfolds Litteraturpis 2009 er:


Sidsel Mørck!

Sidsel Mørck er født 28 november 1937. 71-åringen er oppvokst i Sandefjord og har senere bodd i Oslo og Porsgrunn, men hun har fremdeles tett tilknytning til Sandefjord.

En enstemmig jury begrunner tildelingen med at Mørcks roman- og novellekunst føyer seg inn i en lang og stolt, realistisk litterær tradisjon, gjerne kalt Cora Sandeltradisjonen, samt at hun i hele sitt voksne liv har vært en markant stemme i samfunnsdebatten.

Mørcks forfatterskap preges av hennes sterke samfunnsengasjement, særlig innenfor kvinnesak, kjønnsroller og miljøvern. Mørck er også aktiv som samfunnsdebattant og spaltist i flere av disse emnene. Hun er kritisk til en verden som styres av «menn i dress». Hennes engasjement for miljøvern skriver seg blant annet fra hennes år som bosatt i industriområdet ved Norsk Hydro i Porsgrunn.

Mørcks forfatterskap preges også av en aktiv stillingstagen på barns vegne. Hun oppfatter barn som representanter for de sunne, gode verdiene og interessene, mens «de voksne» representerer negative verdier som kjøpepress, miljøødeleggelse og undertrykkelse.

Hennes foreløpig siste bok, novellesamlingen “Det vakre”, kom ut tidligere dette året.

Les mer om hennes siste novellesamling i et tidligere LIV-innlegg her.

LIV gratulerer årets vinner!


Prisvinnerens bibliografi:

1967: Et ødselt sekund – Dikt
1969: Dager kan vokse – Dikt
1970: Apropos – Dikt
1971: Først var det små rom – Dikt
1972: Veven – Noveller
1973: I forhold til – Dikt
1974: Er du ikke glad da? – Roman
1976: Lykkehjulet går – Noveller
1977: En mykere morgen – Dikt
1978: Stumtjenere – Roman
1978: Erta berta sukkererta – Barnedikt
1979: Framtida er nå – Tekster
1980: Byliv – Dikt
1980: Stort og smått-vers – Barnedikt
1982: Forhold – Noveller
1982: Ingen røyk uten ild – Debattbok
1983: Ikke til salgs – Roman
1985: Hemmelig-viser og vers – Barnedikt
1987: Kikkeren – Noveller
1987: Sur og blid-vers – Barnedikt
1990: Hver eneste natt – Dikt
1990: Heia gamleparken – Barnebok
1991: Uskyldigheten – Noveller
1993: På tvers-vers – Barnedikt
1994: Kråkeslottet – Barnebok
1995: Svevet – Noveller
1997: Vi sover ikke – Dikt
1998: Julie og fuglen – Barnebok Damm.
1999: Nattgutten – Barnebok Damm.
2001: Arret – Noveller, Aschehoug
2001: Herman og Olsen – Barnebok, Damm
2002: Hit og dit-vers – Barnedikt, Aschehoug
2003: Fredrik og himmelhuset – Barnebok, Damm
2005: Bestemor Basta – Barnebok, Damm
2009: Det vakre – Noveller, Aschehoug

Tidligere vunnede priser

1988: Venstres miljøpris
1989: Kardemommestipendiet
1990: Fritt Ords honnør
1991: Rachel Carson-prisen
1993: Statsstipendiat

Informasjon om Vestfolds Litteraturpris:

Vestfolds Litteraturpris ble instituert i 1997 av Norli i Tønsberg (tidligere Olafsen Bog- og Papirhandel). Prisen var opprinnelig den eneste regionale skjønnlitterære prisen i landet.

Målet med litteraturprisen er å synliggjøre, stimulere og utvikle den skjønnlitterære skriftkulturen i Vestfold. Selv om prisen primært er skjønnlitterær, kan den også tildeles en forfatter av sakprosa. Prisvinneren skal være en forfatter som har tilknytning til Vestfold gjennom sin biografi og/eller sitt forfatterskap. Litterær og faglig kvalitet tillegges særlig vekt når vinneren skal kåres.Prisen kan tildeles på grunnlag av en debut, en enkelt bok, et påbegynt eller et avsluttet forfatterskap. Prisen er ikke-kommersiell og blir tildelt på grunnlag av litterær kvalitet og regionallitterære vurderinger. Den består av et reisestipend på 25 000 kroner og et litografi av en Vestfold-kunstner.

Vedtektene for Vestfolds litteraturpris er som følger:
Vedtatt: Juni 1997. Revidert: 11.04.2002, 13.05.2003

Vestfolds litteraturpris er innstiftet og gitt av Norli i Tønsberg (tidligere Olafsens Bog- og Papirhandel). Vedtektene kan endres etter forslag fra juryen og i samråd med Norli og eventuelt nytilkomne givere bak litteraturprisen.

Utdelingen av Vestfolds litteraturpris skjer hvert år under den regionale Litteraturuka i Vestfold, eller et annet arrangement, så framt juryen finner verdige kandidater.

Målet med Vestfolds litteraturpris er å synliggjøre, stimulere og utvikle den skjønnlitterære skriftkulturen i Vestfold. Selv om prisen primært er skjønnlitterær, kan den også tildeles en forfatter av sakprosa.
Prisvinneren skal være en forfatter som har tilknytning til Vestfold gjennom sin biografi og/eller sitt forfatterskap. Litterær og faglig kvalitet tillegges særlig vekt når vinneren skal kåres.
Prisen kan tildeles på grunnlag av en debut, en enkelt bok, et påbegynt eller et avsluttet forfatterskap. Prisen tildeles innen følgende tre kategorier:
en skjønnlitterær forfatter av voksenlitteratur eller av barne- og ungdomslitteratur, en forfatter som både skriver voksenlitteratur og barne- og ungdomslitteratur, en forfatter som fremmer Vestfolds kultur gjennom artikler, essays eller bøker om lokal og regional historie, kulturhistorie eller litteratur

Vinneren av Vestfolds litteraturpris mottar et reisestipend, stort kr. 25 000 -, og et grafisk blad utført av en billedkunstner fra Vestfold.

Det er opp til innstifteren å utvide prisbeløpet og innlemme flere givere i institusjonen Vestfolds litteraturpris.

Begrunnede forslag på kandidater til Vestfolds litteraturpris kan fremmes av
interesserte personer og institusjoner. Forslagene må være juryen i hende senest 1. april i utdelingsåret.

Juryen for Vestfolds Litteraturpris består av fem medlemmer oppnevnt av Tønsberg og Nøtterøy Bibliotek, Vestfold fylkesbibliotek, Norli i Tønsberg og Tunsberg Litterære Selskap. Ett av medlemmene bør komme fra det litteraturfaglige miljøet ved Høgskolen i Vestfold. Jurymedlemmene velges for tre år, men kan om ønskelig sitte i inntil tre år til. Ved endringer i juryen bør en sikre både kontinuitet og fornyelse.

Tidligere prisvinnere

2008: Niels Christian Geelmuyden
2007: Svein Nyhus
2006: Kåre Glette
2005: Odd Børretzen
2004: Stein Erik Lunde
2003: Jan Mehlum
2002: Trude Marstein
2001: Dag Solstad
2000: Margaret Skjelbred
1999: Ingvar Ambjørnsen
1998: Gro Dahle
1997: Harald Rosenløw Eeg